Suplimentele alimentare naturiste de folos în convalescența după coronavirus

Dr. Ruxandra Constantina: ”Întrucât infecția Covid19 poate determina tulburări de hipercoagulabilitate sanguină, se pot folosi cu succes preparatele cu Nattokinaza, o enzimă naturală care păstrează fluiditatea și circulația sanguină în parametrii optimi”.
  • Publicat:
Suplimentele alimentare naturiste de folos în convalescența după coronavirus
Dr. Ruxandra Constantina, foto arhivă

”Și ficatul trebuie și el protejat în infecția cu Covid19. Deci suplimentele cu armurariu, păpădie, schizandra, sunt recomandate. Foarte importante sunt suplimentele cu pre/pro/postbiotice, care asigură o bună digestie, dar și o imunitate optimă la nivel digestiv și general” explică dr Ruxandra Constantina, medic specialist medicina familie apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie. Am aflat mai multe suplimente alimentare utile celor care au fost infectați cu Sars-Cov-2.

 

 

CSÎD: Vitamina D s-a dovedit a fi de folos și în Covid. Cum să ai suficientă vitamina D ?

Dr. Ruxandra Constantina: Vitamina D are, într-adevăr, un rol esențial în menținerea unei imunități optime. În general, majoritatea populației din România prezintă o insuficientă/carență de vitamina D, în special în anotimpul rece.

Un nivel optim al vitaminei D putem obține prin expunere la soare (în principal) plus alimente care conțin vitamina D în concentrații adecvate: pește gras (somon, macrou, sardină, cod), ouă, lapte, avocado, ciuperci. În general, însă este necesară suplimentarea vitaminei D, mai ales în cazul unei infectii Covid19.

 La cină, a se evita alimentele greu de digerat

CSÎD: Ce alimente sunt recomandate la cina, ca somnul pacienților cu Covid să nu fie perturbat?

Dr. Ruxandra Constantina: Sunt recomandate alimente ușoare, de tip supe creme de legume, sau legume (fasole, linte, sparanghel, conopidă, broccoli, morcovi, cartofi dulci)  la cuptor sau sub formă de salate calde, sau fierte la aburi; pește la cuptor; budinci cu brânză de vaci; un pahar cu lapte cald; sau 1 iaurt grecesc cu nuci; plus o cană de ceai călduț de tei, lavandă, sunătoare, passiflora, valeriana, conuri de hamei, îndulcit cu 1 linguriță miere salcâm sau de tei; la care putem adăuga un supliment cu melatonină.

Suplimente alimentare utile în convalescența Covid19?

CSÎD: Ce suplimente alimentare au efect benefic în Covid?

Dr. Ruxandra Constantina: Suplimentele adminstrate în covid trebuie întotdeauna recomandate de un medic apifitoterapeut, în funcție de faza bolii, de vârsta persoanei, afecțiuni asociate, simptomele infecției. În general se recomandă suplimente cu vitamine antioxidante (A, C, E) plus vitamina D și vitamine în grupul B; minerale (zinc, seleniu, magneziu); elemente ce cresc energia la nivel celular (coenzima Q10, resveratrol, L-carntina, arginina); imunostimulatoare/imunomodulatoare de tip echinacea, quercetina, ulei chimen negru, propolis; extracte naturale cu rol antiinflamator si antioxidant: resveratrol, turmeric, ghimbir, enzime proteolitice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân