Ronţăiala poate fi sănătoasă?

Ce solutii aveti daca munciti toata ziua si nu gasiti timp si spatiu pentru un pranz linistit? Gustarile pot fi totusi o alternativa.
  • Publicat:
Ronţăiala poate fi sănătoasă?

Nu ronţăiţi toată ziua, spun frecvent pediatrii copiilor şi părinţilor. Şi nutriţioniştii vă interzic acest obicei, mai ales dacă vreţi să vă menţineţi silueta şi, de ce nu, întreaga sănătate a aparatului digestiv. Şi, totuşi, ce soluţii aveţi dacă munciţi toată ziua şi nu găsiţi timp şi spaţiu pentru un prânz liniştit? Gustările pot fi totuşi o alternativă.

Nuci, alune, fructe uscate, seminţe. Sau mai rău, grisine, biscuiţi şi cartofi prăjiţi la pungă – pentru a le procesa, sistemul digestiv îşi activează tot arsenalul de enzime şi acizi de care dispune.

Dacă ronţăiţi toată ziua, corpul percepe aceste gesturi drept alimentare continuă. Urmarea? Nu vă doare burta, cum v-aţi imagina, ci obosiţi, pentru că ficatul este intens solicitat. Mai rău, veţi resimţi din plin canicula, pentru că ficatul abia mai poate regla temperatura corpului.

Aşa că regula de bază este să mâncaţi o dată la 2 ore, timpul unui digestii complete. Dacă alegeţi alimentele uşoare, ronţăiala e permisă. La serviciu sau pe stradă, sunt recomandate mai ales fructele uscate, alunele, nucile şi seminţele. Sunt surse de grăsimi excepţionale la care nu trebuie să renunţaţi indiferent de anotimp.

Dacă vreţi să slăbiţi şi câteva kilograme, puteţi să înlocuiţi o masă principală cu 10 migdale – taie rapid foamea. Sau consumaţi o mână de curmale uscate.

Aceste fructe dulci au toţi micronutrienţii necesari organismului pentru o zi întreagă – se folosesc din vechime în deşert, unde nu existau alternative de hrană. O altă variantă bună pentru ronţăială o reprezintă “plăcuţele” din cereale integrale.
Dacă gustul vi se pare anost, le puteţi combina cu un fruct sau un iaurt.

Alături de aceste variante bune, coexistă grisinele şi biscuiţii, pline de făină albă, zahăr şi conservanţi. Consumate non-stop, vă îngraşă şi simultan vă agresează pancreasul. Iar în scurt timp, vă va fi foame din nou din cauza producţiei crescute de insulină. Cât despre chipsuri, atât vă spun: sunt un cocteil dezastruos de cartofi, ulei şi conservanţi.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”