Fructele care țin de foame și te feresc de cel mai periculos cancer. Trebuie să mănânci doar 6 pe zi

Iată câteva motive pentru care prunele uscate nu ar trebui să lipsească din dieta ta și cu ce beneficii vin la pachet aceste fructe deshidratate.
  • Publicat:
Fructele care țin de foame și te feresc de cel mai periculos cancer. Trebuie să mănânci doar 6 pe zi
Sursa foto: Shutterstock

Prunele uscate sunt alegerea ideală atunci când avem nevoie de o gustare rapidă și sănătoasă. Acestea sunt prune deshidratate, iar potrivit jurnalului Nutrients conțin mai mult zahăr sub formă naturală.

Prunele uscate: valori nutriționale

Deși ai zice că nu este așa, prunele uscate au un profil nutrițional foarte echilibrat. Acestea conțin fbre și vitaminele A, C și K, dar și un cocktail de minerale, printre care reamintim calciu, zinc, magneziu și potasiu. Dacă bananele sunt în lumina reflectoarelor pentru conținutul de potasiu, 43g de prune uscate conțin aceeași cantitate de potasiu cât o banană de dimensiuni medii. Potasiul este esențial pentru funcționarea organismului, de la circulația sangvină, la contracțiile musculare.

De asemenea, prunele uscate sunt bogate în antioxidanți. Potrivit Departamentului de Agricultură din Statele Unite (USDA), cinci prune conțin:

  • 96 calorii
  • mai puțin de 1 gram de proteină
  • mai puțin de un gram de grăsime
  • 26 grame de carbohidrați
  • 3 grame de fibre
  • 15 grame de zahăr

Prunele uscate: beneficii pentru sănătate

Ameliorează constipația

Pentru că sunt bogate în fibre, prunele  au un efect laxativ, deoarece conțin atât fibre solubile, cât și insolubile, iar astfel previn constipația. Dar fibrele nu funcționează singure în acest sens, ci fac o echipă excelentă cu sobitolul și acidul clorogenic.

Poate reduce riscul de cancer de colon

Beneficiile prunelor uscate pentru sănătatea sistemului digestiv nu se opresc la constipație. Antocianele pe care le conțin ajută și la scăderea riscului de cancer de colon (cancerul colorectal). Potrivit unui articol din 2018 publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție, efectul antioxidant combate stresul oxidativ și nu permite creșterea și răspândirea celulelor canceroase.

Prunele uscate ajută la managementul greutății

Fructele uscate nu sunt recomandate pentru scăderea în greutate sau pentru a menține greutatea sub control, iar asta din cauza conținutului de calorii. Cu toate astea, există câteva dovezi care arată că fibrele pe care prunele uscate le conțin ar putea ține greutatea sub control, deoarece crește senzația de prea plin. Specialiștii recomandă consumul zilnic a maximum 6 prune uscate ca să nu iei în greutate.

Prunele uscate sprijină sănătatea oaselor

Aceste fructe deshidratate conțin vitamina K și boron, doi nutrienți necesari pentru sănătatea oaselor. Vitamina K joacă un rol esențial în formarea de osteocalcin, proteină care ajută calciul să se așeze pe oase.

Îmbunătățesc sănătatea inimii

Hipertensiunea și colesterolul crescut sunt doi factori de risc pentru bolile cardiovasculare, informează Centrul de Prevenție și Control al Bolilor. Nutrienții pe care prunele îi conțin ajută la controlul ambilor factori.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân