Medic: Oamenii trebuie convinși că mâncatul sănătos duce la evitarea bolilor serioase

  • Publicat:
Medic: Oamenii trebuie convinși că mâncatul sănătos duce la evitarea bolilor serioase
FOTO: shutterstock / Cum să avem o viaţă sănătoasă pe termen lung, lipsită de boli cronice

Ziua Mondială a Alimentației este marcată în fiecare an la data de 16 octombrie în 150 de țări din întreaga lume, ceea ce face ca aceasta să fie una dintre cele mai sărbătorite zile ale Națiunilor Unite. În această zi, se pune accent pe eradicarea foametei la nivel global și pe importanța unei alimentații sănătoase.

Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentației și nutriție, subliniază ca legumele și fructele sunt principalele alimente care nu ar trebuie să lipsească deloc din dieta zilnică pentru un stil de viață sănătos.

În primul rând, legumele și fructele nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică, acestea fiind și astăzi consumate insuficient, în ciuda promovării intense. Apoi, este necesară o sursă bună de proteine (animală sau vegetală), dar cât mai săracă în grăsimi saturate. Astfel, leguminoasele uscate reprezintă o alternativă excelentă. Urmează lactate pentru calciu sau, la cei care nu doresc să consume lactate, echivalente fortificate cu calciu. Nu în cele din urmă, avem nevoie de un produs din cereale integrale, a declarat Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu.

Pentru a urma o astfel de dietă, oamenii trebuie „să fie întâi convinși de importanța polivalentă a mâncatului sănătos, să știe că acesta duce nu numai la o greutate adecvată, dar și la o stare generală mai bună ca și la evitarea în bună măsură a unor boli serioase. Apoi, trebuie învățați ce înseamnă, cu argumente științifice indubitabile, a mânca sănătos. În cele din urmă, trebuie ajutați să își pregătească mâncarea sănătoasă sau să își aleagă produsele cele mai sănătoase de pe piață”, este de părere dr. Zugravu.

Fă ca fiecare calorie consumată să conteze

Să alegi să mănânci sănătos nu trebuie să fie un lucru complicat. Alegerile individuale sau ocazionale sunt mai puțin importante față de tiparul general de alimentație. De exemplu, să mănânci o prăjitură din când în când nu este același lucru cu obișnuința (tiparul) de a mânca o prăjitură în fiecare zi.

O alimentație corectă ar trebui să se concentreze pe alimente bogate în nutrienți, care sunt pline de vitamine și minerale. Consumul de alimente din toate grupele de alimente este recomandat pentru echilibru. Include produse din două grupuri de alimente la fiecare gustare și de la trei până la cinci grupuri de alimente la fiecare masă.

Grupele de alimente sunt

  • Lactate
  • Legume
  • Fructe
  • Cereale
  • Proteine

Uleiurile și grăsimile conțin, de asemenea, nutrienți care sunt o parte importantă a unei alimentații sănătoase. Grăsimile alimentare se găsesc atât în ​​alimentele de origine animală, cât și în cele vegetale. Ele furnizează calorii pentru energie și ajută la absorbția vitaminelor solubile în grăsimi. Uleiurile și grăsimile adaugă savoare alimentelor și sunt importante pentru nutriție, dar sunt bogate în calorii și trebuie consumate cu moderație.

Verifică dimensiunile porției de mâncare

Un recipient (al unui produs alimentar) nu echivalează întotdeauna cu o porție. Compară-l cu ceea ce este indicat pe etichetă ca mărime de porție. Învăță să citești etichetele alimentare pentru a lua decizii corecte. Există trei lucruri importante de reținut când citești o etichetă:

Acordă atenție caloriilor și evită excesul de grăsimi, sodiu și zaharuri adăugate. Zaharurile adăugate sunt acum listate pe etichetele produselor alimentare pentru a conștientiza zahărul în exces. Cantitatea recomandată nu trebuie să fie mai mare de 36 de grame de zahăr adăugat pe zi pentru bărbați și 25 de grame pentru femei.

Concentrează-te pe obținerea mai multor fibre, vitamina D, calciu, fier și potasiu. Atunci când alegi un aliment, un procent de 10% dintre acești nutrienți individuali este bun, iar pentru valori de 20% sau mai mult este și mai bine.

Alegerea cantității potrivite de alimente pentru a face față foamei este o abilitate care poate fi dezvoltată. A învăța să citești etichetele alimentelor și a estima dimensiunile porțiilor sunt două moduri de a practica această abilitate. Alegerea mărimii adecvate a porțiilor ajută, de asemenea, la prevenirea risipei de alimente.

Alegerile băuturilor contează

Opțiunile de băutură contribuie la caloriile totale zilnice. Băuturile pot fi hrănitoare; totuși, trebuie să fi conștienț de opțiunile de băuturi fără nutrienți sănătoși care pot adăuga semnificativ calorii la valoarea totală zilnică a caloriilor ingerate.

Alegerile de băuturi sunt deosebit de importante pentru copiii mici. Cercetările arată că ceea ce beau copiii de la naștere până la vârsta de 5 ani poate avea un impact mare asupra sănătății lor, deoarece băuturile reprezintă o mare parte din ceea ce consumă în această etapă critică a vieții. Noile recomandări ale profesioniștilor din domeniul sănătății includ apă plată pentru hidratare și lapte simplu pasteurizat pentru o nutriție sănătoasă. Se recomandă o limită a consumului de suc de 100% și limite sau restricții privind zaharurile adăugate în băuturi.

Fii activ… Mișcă-te!

Activitatea fizică este o parte importantă a unui stil de viață sănătos. Beneficiile mișcării regulate includ:

  • Mai multă energie
  • Mai putin stres
  • Un somn mai bun
  • Risc mai mic de boli cronice precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă

Activitatea fizică poate fi sub formă de exerciții fizice (jogging, mers pe jos, înot) sau activități de zi cu zi (grădinărit, spălat auto, urcatul scărilor). Fă totul dintr-o dată, practicând un sport sau mergând la sală, sau împarte-ți activitațile în intervale mai mici, urmărind un total de 30-60 de minute/zi. Pentru a fi activ, pur și simplu începe să faci mișcare.

Exercițiile fizice ar trebui să mențină ritmul cardiac ridicat pentru o perioadă de timp. Treizeci de minute de exerciții fizice, cinci zile pe săptămână, mențin inima puternică. Șaizeci până la 90 de minute în majoritatea zilelor pot ajuta la obiectivele de scădere în greutate sau de întreținere a unei condiții fizice excelente.

Exercițiile de antrenament de forță precum ridicarea greutăților, flotările, abdomenele sau yoga sunt, de asemenea, importante, deoarece construiesc mușchi, îmbunătățesc echilibrul și întăresc oasele.

Nu ai timp pentru activitatea fizică? Ia în considerare aceste opțiuni:

  • Fă jumping jacks, genoflexiuni sau mișcări de Pilates în timp ce te uiți la televizor.
  • Folosește timpul din pauza la locul de muncă pentru a te întinde, a merge și a face exerciții simple precum genuflexiuni și cercuri pentru brațe.
  • Ascultă un podcast în timp ce mergi la plimbare sau plimbă-te cu un prieten în loc să stați pe canapea.
  • Începe de azi să faci alegeri mai sănătoase!

Micile schimbări zilnice ale stilului de viață pot duce la o sănătate mai bună. Pentru a începe, ține un jurnal alimentar timp de o săptămână, apoi evaluează-l pentru a vedea dacă sunt incluse o varietate de alimente din grupele de alimente. Pentru unii oameni, simplul act de a scrie ceea ce mănâncă și bea îmbunătățește calitatea alegerilor lor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân