Dulce, amar, picant… beneficiile gusturilor

Aparent detalii culinare care nu contează aşa de mult pentru sănătatea noastră, gusturile dulce, picant, amar, dulce-acrişor trebuie să se regăsească în dieta noastră zilnică, în primul rând pentru că menţin echilibrul organismului şi ajută la detoxifierea lui.
Dulce, amar, picant… beneficiile gusturilor

Aparent detalii culinare care nu contează aşa de mult pentru sănătatea noastră, gusturile dulce, picant, amar, dulce-acrişor trebuie să se regăsească în dieta noastră zilnică, în primul rând pentru că menţin echilibrul organismului şi ajută la detoxifierea lui.

Iar vara este un anotimp care îţi pune pe tavă o varietate de fructe şi legume cu o varietate de gusturi. Îţi rămâne doar să ştii care sunt propietăţile fiecărui gust în parte:

Gustul picant

Deja cunoscut ca fiind un stimulent digestiv, gustul picant acţionează ca un antibiotic natural al organismului. Ardeiul iute este alimentul cel mai frecvent asociat cu gustul picant – el este stimulent şi atiseptic, cu o cantitate mare de vitamina C şi beta-caroten.

Ardeiul iute are şi proprietatea de a arde rapid grăsimile din corp datorită capsaicinei care îl face picant. Capsaicina stimulează diminuarea poftei de mâncare şi mărirea consumului de energie, influenţând covârşitor pierderea în greutate.

Gustul dulce

Copilul din noi are nevoie de gustul dulce… Consumat în cantităţi moderate, din alimente naturale, gustul dulce este ideal în momentele în care te simţi lipsit de putere şi devitalizat.

Un aliment dulce, uşor de achiziţionat în anotimpul călduros şi foarte sănătos prin prisma faptului că 90% din compoziţia sa înseamnă apă,  este pepenele roşu. Este una dintre cele mai avantajoase vegetale pentru hidratare, vitaminizare şi detoxifiere internă a organismului.

Gustul dulce-acrişor

Uşor neplăcut, gustul dulce-acrişor are propietăţi energizante şi răcoritoare. Cele mai cunoscute alimente cu un astfel de gust sunt vişinele – acestea conţin vitamina C şi mai puţine zaharuri decât cireşele. Potasiul conţinut de ele contribuie la furnizarea unei cantităţi de energie necesare organismului şi, în acelaşi timp, la arderea caloriilor.

La fel de importantă este şi zmeura care este renumită pentru conţinutul important de vitamina C. Zmeura are şi capacităţi antimicrobiene şi anticarcinogene.

Gustul amar

Cel mai des întâlnit în legume şi în plantele medicinale, gustul amar este un detoxifiant puternic. Dintre alimentele cu gust amar, cel mai cunoscut este castravetele. El conţine mari cantităţi de vitamina B şi alte minerale. De asemenea, menţine ţesuturile şi pielea sănătoasă şi este un real sprijin pentru organism în procesul de eliminare a toxinelor.
Un alt aliment cu gust amar, ciocolata neagră reduce tensiunea arterială şi diminuează riscul diabetului.

Bianca Dragomir
Bianca Dragomir

Mă întreb uşor retoric: există oare ceva mai dificil decât să scrii despre tine? Da, există! Să scrii despre tine şi apoi să prezinţi cele trei fraze timide şi alambicate celorlalţi care, pe deasupra, sunt cititorii tăi. E ca şi cum ai pleda nevinovat în faţa instanţei de judecată ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică