Dieta mediteraneană bogată în măsline şi ulei extra virgin ne protejează oasele

Adepţii dietei mediteraneene sunt mai sănătoşi, confirmă zeci de studii efectuate până în prezent, iar cea mai nouă informaţie este de bun augur pentru persoanele suferind de afecţiuni ale oaselor.
  • Publicat:
Dieta mediteraneană bogată în măsline şi ulei extra virgin ne protejează oasele

Adepţii dietei mediteraneene sunt mai sănătoşi, confirmă zeci de studii efectuate până în prezent, iar cea mai nouă informaţie este de bun augur pentru persoanele suferind de afecţiuni ale oaselor.

Doi ani de dietă mediteraneană presărată din plin cu măsline aduc beneficii imense sistemului osos, potrivit unui studiu apărut în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (JCEM), publicaţie a Societăţii Americane de Endocrinologie. Consumul de măsline şi alte alimente specifice ţărior din bazinul Mării Mediterane conduce la un nivel crescut de osteocalcin, un hormon produs la nivelul oaselor şi care are un efect protector asupra acestora.

Pierderea densităţii osoase pe măsură ce înaintăm în vârstă este un fenomen firesc, ce afectează în special femeile, iar dacă nu se iau măsuri din timp, se ajunge la osteoporoză. Potrivit statisticilor, incidenţa osteoporozei în regiunile europene înregistrează cea mai mică valoare în rândul tărilor mediteraneene. Şi aceasta deoarece alimentaţia populaţiilor din zonă este bogată în fructe şi legume, fiind în special abundentă în măsline şi ulei de măsline.

„Consumul regulat de măsline s-a demosntrat a fi o metodă eficientă de prevenire a osteoporozei într-o serie de experimente in vitro”, a explicat José Manuel Fernández-Real, doctor în cadrul spitalului  Dr. Josep Trueta din Girona, Spania.

Fernández-Real a ajuns la concluzia că măslinele previn osteoporoza după ce a realizat un studiu în care au fost implicate 127 de persoane cu vârstele cuprinse între 50 şi 88 de ani, care au fost împărţite în trei grupuri şi apoi trecute pe 3 stiluri alimentare: dieta mediteraneană cu adaos de nuci, dieta mediteraneană cu adaos de măsline şi ulei de măsline, respectiv o dietă săracă în grăsimi.

După o perioadă de 2 ani, măsurătorile biochimie ale osteocalcinei, glucozei, colesterolului total, colesterolului HDL (colesterolul bun) şi trigliceridelor au concluzionat că numai dieta mediteraneană bogată în măsline şi ulei de măsline poate fi asociată cu o creştere semnificativă a nivelului hormonului osteocalcin şi a altor elemente ce ajută la păstrarea densităţii osoase.

Citeşte şi: Cercetători NASA au inventat o nouă metodă de diagnosticare a osteoporozei

Cum puteţi preveni osteoporoza prin sport?

Dietele sărace în calciu şi apă, un pericol

Sursa: EurekAlert.org

 


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”