Dieta eliminatorie – regimul celor care suferă de alergii

  • Publicat:
Dieta eliminatorie - regimul celor care suferă de alergii

Dieta eliminatorie este utilă în cazul alergiilor la alimente cum ar fi grâul, laptele, ouăle, arahidele, soia, nucile, crustaceele, peştele.

Reacţiile adverse la alimente au atras atenţia încă de acum  2 000 de ani. De la începutul acestui secol, literatura medicală a prezentat un interes deosebit pentru reacţiile organismului la anumite alimente. Specialiştii cred că 6-8% dintre copii dezvoltă alergii la alimente în primii trei ani de viaţă. Cei mai mulţi copii înving aceste alergii odată cu vârsta. La adulţi, se estimează că ar fi afectaţi între 1 şi 5% dintre persoane.

Diagnosticarea alergiilor este dificilă din cauza multiplelor criterii de diagnosticare. Totuşi, odată descoperită alergia, principiul de bază al managementului dietei este evitarea alimentului care conţine proteinele ce produc simptome clinice.

Dacă eşti alergică sau ai intoleranţă la anumite alimente poate să fie destul de dificil să ai o dietă echilibrată şi sănătoasă zilnic.

De aceea, dieta eliminatorie este utilă în cazul alergiilor la alimente cum ar fi grâul, laptele, ouăle, arahidele, soia, nucile, crustaceele, peştele şi altele.

Cum funcţionează dieta eliminatorie?

Se presupune că există opt alimente răspunzătoare pentru peste 90% din totalul alergiilor alimentare. Printre acestea se numără: ouăle, laptele, grâul, arahidele, soia, nucile, crustaceele şi peştele.

O dietă eliminatorie este singura cale de combatere a acestor alergii. Principiul de bază al acestui regim alimentar este acela că afecţiunea provocată de alimentaţie va fi remediată dacă mâncarea dăunătoare este scoată din dietă. Dietele eliminatorii, urmate de reintroducerea în dietă a alimentelor suspectate, ar trebui aplicate doar în situaţiile în care simptomele alergice nu pun viaţa în pericol.

Trebuie să ai grijă ca alimentele suspecte să nu fie ingerate din neatenţie ca parte a altor alimente. Persoanele cu alergii au nevoie de consiliere nutriţională pentru a-i ajuta să afle ce trebuie urmărit pe etichetele alimentelor.

Evitarea alimentelor care provoacă reacţii adverse nu este atât de simplă precum pare. De exemplu, proteina din ou poate fi găsită pe eticheta unui aliment sub denumirea albumină, albuş, gălbenuş, globulină, ovalbumină, ovamucină, ovovitelină, simplesse, livetină sau lecitină. Chiar şi substituenţii oului conţin deseori proteine din ou.

Argumente pro şi contra

Dieta eliminatorie este eficientă în prevenirea simptomelor provocate de alergia la alimente. Dezavantajul constă în faptul că, în funcţie de numărul de alergii ale persoanei în cauză, dieta poate fi restrictivă şi poate fi deficitară în substanţe nutritive.

Reţinerea denumirii tuturor ingredientelor posibile din alimente pentru fiecare alergie în parte şi obţinerea listei ingredientelor mâncărurilor servite într-un restaurant pot fi dificile.

Este dieta eliminatorie potrivită pentru tine?

Acest regim este potrivit persoanelor diagnosticate cu anumite alergii alimentare şi cei cu probleme gastrointestinale care doresc să descopere alimentele care provoacă aceste simptome.

Dieta poate fi însă foarte restrictivă, astfel că va trebui acţionat cu prudenţă în vederea eliminării doar a alimentelor care provoacă reacţii adverse.

În ceea ce priveşte stilul general de viaţă, regimul nu presupune schimbări majore, această dietă apelând în mod special la restricţiile alimentare pentru ameliorarea simptomelor.

Exemplu de masă pentru diferite alergii

Alergie la ouă Alergie la Grâu Alergie la arahide Alergie la soia Alergie la nuci Alergie la fructe de mare Alergie la lapte
90 g piept de pui, cartofi copţi cu brânză rasă, 1 linguriţă unt, roşii, căpşuni 2 felii de pâine fără gluten, carne de curcan, brânză, roşii, morcovi, struguri 60 g carne de vită, brânză, pâine, roşii, maioneză, morcovi salată de ton, pâine, salată de castraveţi sau roşii, brânză de vaci, ananas 90 g curcan, pâine, brânză, broccoli, portocale lasagna cu dovlecei, sos, chiflă, unt, suc de fructe friptură de vită, cartofi copţi, salată de spanac, sos de ulei şi oţet, fructe asortate

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Fluctuațiile de greutate: de ce apar?
Fluctuațiile de greutate: de ce apar?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân