Cum să te împrietenești cu cafeaua fără zahăr? Nu te aștepți cu ce o poți combina! Vei face un duo plin de antioxidanți!

Un studiu efectuat în Danemarca arată cu ce putem asocia cafeaua pentru a avea și mai multe beneficii la nivel de antioxidanți dar și nutrienți.
  • Publicat:
Cum să te împrietenești cu cafeaua fără zahăr? Nu te aștepți cu ce o poți combina! Vei face un duo plin de antioxidanți!
Modul neașteptat în care poți consuma cafeaua! Foto: Mădălina Drăgoi

Cafeaua dulce? Sau cafea neagră? Cafea la ibric? Cafea la filtru? Cafea cu lapte? Cafea cu zahăr brun? Sau espresso? Ori poate un cappuccino cu scorțișoară? Fiecare persoană are propriul obicei de a începe dimineața cu una dintre cele mai populare băuturi calde din lume: cafeaua. Însă, specialiștii în nutriție recomandă să eliminăm zahărul din cât mai multe produse. Cum ar fi cafea dar și ciocolată. Ei bine, cafeaua și ciocolata neagră merg de minune împreună.

Tot în topul recomandărilor sănătoase pentru iubitorii ciocolatei se înscrie ciocolata neagră. Sursă bogată de antioxidanți, de grăsimi sănătoase dar săracă în zahăr ciocolată cu 85, 90 sau chiar 99% cacao este nu doar desert ci are chiar rolul de medicament. Însă nu este pe placul tuturor? Motivul? Dincolo de beneficiile etichetei (ciocolata neagră de calitate are ingrediente puține, iar predominante în rețetă trebuie să fie untul de cacao, pudra de cacao și apoi zahăr. În această ordine.

Cafeaua și o bucată de ciocolată neagră – această combinație merge perfect?

Și nu o spun doar fanii ciocolatei negre, care apropo pare foarte amară pentru cei care încă nu au antrenat ”simțul pentru gustul amar”, ci cercetători. De data asta cercetători danezi. Ziarul Die Welt din Germania citează un studiu al cercetătorilor din Aarhus, Danemarca din anul 2020. La Universitatea daneză din Aarhus s-a investigat și găsit explicația pentru care cafeaua se potrivește atât de bine cu ciocolata neagră și merită consumate împreună. S-a efectuat un studio pentru a se afla cum ne afectează cafeaua mirosul și gustul.

Ei bine, cafeaua schimbă percepția gustului. Aceasta a fost concluzia studiului danez la care au participat 156 de voluntari înainte și după ce au băut o ceașcă de espresso. Pentru a exclude posibilitatea ca cofeina să joace un rol, aceștia au băut și una decofeinizată.

Cafeaua nu interacționează cu gustul sărat sau gustul acru

Rezultatul: cafeaua a îmbunătățit percepția gustului dulce și i-a făcut pe oameni mai puțin sensibili la substanțele amare. Așadar, includeți cele 10 grame de ciocolată neagră cu cel puțin 85% cacao la cafeaua de dimineață. Cafea neîndulcită.

Interesant, una dintre concluziile studiului a fost că gustul de cafea nu are efect asupra mâncărurilor sărate și nici asupra celor acrișoare. Iar ciocolata neagră sau ciocolata amară în combinație cu cafeaua are un gust mai blând. Și culmea chiar se simte o ușoară urmă de gust dulce. Am făcut și noi o încercare cu cafea neîndulcită și ciocolată de 90% cacao și da, am simțit că este un duo potrivit.

Surse: Aarhus University

Die Welt

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân