Cum îți dai seama că uleiul nu este bun pentru preparare termică. Semnul clar că nu face față căldurii

  • Publicat:
Cum îți dai seama că uleiul nu este bun pentru preparare termică. Semnul clar că nu face față căldurii
Foto: Shutterstock

Uleiul este o parte importantă din preparatele noastre, întrucât pot da un gust și o textură plăcută mâncării. Atunci când gătim, e bine să știm ce uleiuri pot fi preparate termic și pe care să le folosim în salate.

Cele mai sănătoase uleiuri sunt cele care sunt bogate în grăsimi mononesaturate și polinesaturate, cum sunt uleiul vegetal și uleiul de măsline. Aceste tipuri de grăsimi pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă atunci când sunt utilizate în locul grăsimilor saturate.

Când vine vorba de gătit, totuși, nu toate uleiurile sunt la fel. Unele pot face față căldurii, iar altele nu.

Când uleiul scoate fum, nu mai este indicată folosirea lui

Punctul de fum/ardere al uleiului este temperatura la care va începe să fumege și să se descompună. Când uleiul de gătit începe să scoată fum, își poate pierde o parte din valoarea sa nutritivă și poate da alimentelor un gust neplăcut.

Uleiurile cu puncte de ardere ridicate sunt bune pentru prăjirea la căldură mare și pentru prăjire normală. Acestea includ:

Uleiurile cu puncte de fum moderat-ridicate sunt bune pentru sotarea la foc mediu-mare. Acestea includ:

  • Avocado
  • Porumb
  • Canola

Uleiurile pe care să le folosești doar în salate, ca dressing

Uleiurile cu puncte de fum scăzute, cum ar fi semințele de in, semințele de dovleac și nuca, sunt cel mai bine utilizate în sosurile și dressing-urile pentru salate. La fel și uleiul de măsline.

Unele uleiuri, inclusiv avocado, sâmburi de struguri și susan, sunt suficient de versatile pentru a fi folosite pentru prăjit sau în sosuri de salată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân