Carnea roșie, dulciurile și prăjelile constipă! Obiceiuri proaste la care să renunți pentru un tranzit sănătos

Înainte de a începe să-ți pui limite în dietă și să începi să consumi apă și prune în exces, trebuie să știi că anumite obiceiuri proaste pot produce constipația.
  • Publicat:
Carnea roșie, dulciurile și prăjelile constipă! Obiceiuri proaste la care să renunți pentru un tranzit sănătos
Foto: pexels

Dacă nu te bucuri de un sistem digestiv perfect, probabil știi că ceea ce mănânci are un impact foarte mare asupra organismului tău și te poți confrunta cu o problemă des întâlnită- constipația. Înainte de a începe să-ți pui limite în dietă și să începi să consumi apă și prune în exces, trebuie să știi că anumite obiceiuri proaste pot produce această problemă. Evident, asta nu înseamnă că trebuie să le excluzi în totalitate.

Multe persoane care se confruntă cu constipația ajung să-și limiteze dieta la câteva alimente în ideea că nu pot tolera altceva. De multe ori, constipația este asociată lipsei anumitor alimente sau nutrienți din dietă, în special fibre, un tip de carbohidrați pe care organismul nu îi poate digera.

Iată ce ce obiceiuri proaste din alimentație pot produce constipația și de ce nu ar trebui consumate în exces.

Produsele lactate

Nu mai este niciun secret că produsele lactate, în special atunci când sunt consumate în exces, pot afecta sistemul digestiv. Cel mai frecvent consumate sunt laptele și brânza. Pentru adulții care se confruntă cu constipație cronică se recomandă înlocuirea produselor lactate cu variantele vegetale- lapte de soia, lapte de migdale sau de ovăz.

Știm cât este de importantă vitamina D în organism, motiv pentru care prezența produselor lactate este și ea importantă în dietă. Această grupă alimentară nu trebuie eliminată definitv, ci poți găsi un echilibru prin care să ții constipația sub control.

Obiceiuri proaste: consumi carnea roșie în exces

Constipația nu este tocmai produsă de carne în sine. Persoanele care consumă cantități mari de carne roșie nu consumă suficiente fibre. De asemenea, carnea roșie conține destul de multă grăsime, ceea ce încetinește sistemul digestiv. Dar, din nou, ceea ce mâncăm ne afectează diferit. Dacă vrei să te bucuri din când în când de câte o friptură, asigură-te că restul meselor conțin suficiente cantități de fibră (cereale integrale, fructe și legume).

Alimentele procesate și prăjite

Produsele de tip fast food nu sunt neapărat sănătoase. Alimentele procesate tind să aibă un nivel crescut de grăsimi și scăzut în fibre, o combinație deloc plăcută pentru colon. Dacă nu consumi suficiente fibre, ajungi la constipație.

Dulciurile

Dulciurile pot fi și ele o problemă dacă sunt frecvent întâlnite în dietă, în special dacă vorbim de cele bogate în zahăr.

Obiceiuri proaste: Mănânci puțin

Dacă ești la dietă reduci semnificativ cantitatea de mâncare pe care o consumi, ceea ce poate duce la constipație. Atunci când stomacul se extinde, colonul începe să se contracte, ceea ce duce la eliminarea bolului. Dacă în stomac nu se află suficientă mâncare, nu ajungi la acest reflex.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân