Adevărul despre îndulcitorii artificiali din mâncare și băutură. Gustul lor dulce vine cu un preț amar pentru sănătate

  • Publicat:
Adevărul despre îndulcitorii artificiali din mâncare și băutură. Gustul lor dulce vine cu un preț amar pentru sănătate
Foto: Shutterstock

Îndulcitorii artificiali au luat locul zahărului în multe alimente și băuturi etichetate drept „dietetice” sau „light”. Persoanele care vor să elimine sau să reducă zahărul din alimentație pentru a slăbi sunt tentate de astfel de produse. Însă îndulcitorii s-ar putea să nu fie calea cea mai bună. Studiile arată că înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali pe termen scurt este benefică, dar pe termen lung, efectele negative sunt cam aceleași.

Majoritatea îndulcitorilor au foarte puține calorii sau chiar deloc, printre aceștia numărându-se:

  • acesulfamul de potasiu
  • sucraloza
  • zaharina
  • glicozidele steviolice (extracte din frunzele plantei stevia)
  • monkfruit
  • aspartamul
  • sorbitolul
  • manitolul
  • xilitolul

Ce efecte adverse pot avea îndulcitorii artificiali

Food and Drug Administration (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA) a aprobat utilizarea acestor îndulcitori pe baza studiilor de toxicitate la oameni și animale, stabilind totodată nivelurile admise pentru consum zilnic.

Spre exemplu, DZA (doza acceptată sau admisă zilnic) a aspartamului pentru adulți este de 23 mg/kilogram/zi. Asta înseamnă puțin peste 1.800 mg/zi la o persoană cu greutatea de 80 de kilograme. O sticlă de suc dietetic de 350 ml conține în jur de 200 mg de aspartam.

Potrivit unui studiu publicat în revista Stroke, femeile care consumau peste 700 ml de sucuri dietetice zilnic aveau un risc cu 35% mai mare de boli de inimă, un risc cu 26% mai mare de accident vascular cerebral și un risc cu 19% mai mare de a muri prematur din orice cauză.

De asemenea, alte cercetări au indicat că îndulcitorii în cantitate mare și pe termen lung pot crește riscul de diabet de tip 2, sindrom metabolic și cancer.

Totuși, trebuie menționat că majoritatea studiilor sunt observaționale, adică investigatorul nu intervine în niciun fel, ci doar observă, adică măsoară
expunerea şi efectul, fără să ia în calcul alți factori.

Mai mult, „este dificil de tras o concluzie în urma acestor studii, deoarece îndulcitorii sunt adăugați în numeroase alte produse alimentare, nu doar în sucuri”, afirmă epidemiologul Hannah Gardener, profesor asistent de cercetare la Facultatea de Medicină Miller a Universității din Miami.

Îndulcitorii răi care ne îmbolnăvesc

Unii îndulcitori ar putea fi mai răi, în timp ce alții sunt siguri, studiile fiind în continuă desfășurare în ceea ce privește acest aspect. Spre exemplu, studiul NutriNet-Santé, care a urmărit aproximativ 103.000 bărbați și femei din Franța timp de mai mulți ani a oferit informații valoroase despre utilizarea specifică a îndulcitorilor artificiali.

Cercetătorii au observat că participanții la studiu care consumaseră zilnic aproximativ 80 mg de îndulcitori (cantitate cumulată din diverse alimente și băuturi) au prezentat un risc mai mare de cancer (în special cancer de sân și alte forme de cancer declanșate de obezitate) și de boli cardiovasculare decât persoanele care nu obișnuiau să consume produse cu îndulcitori artificiali.

În special aspartamul, acesulfamul de potasiu și sucraloza au fost îndulcitorii artificiali asociați cu cel mai mare risc de cancer, accident vascular cerebral și boli de inimă, scrie consumerreports.org.

Și totuși, de ce sunt acești îndulcitori periculoși, cum anume acționează la nivelul organismului?

„Există o mulțime de teorii cu privire la motivul pentru care diferiți îndulcitori artificiali au efecte nocive în organism. Ar putea fi legat de modul în care sunt metabolizați și de impactul lor asupra microbiotei intestinale, colecția de microorganisme sănătoase care populează sistemul digestiv.

Unele cercetări au arătat, de asemenea, că îndulcitorii artificiali ar putea favoriza apariția inflamațiilor sau afecta modul în care organismul utilizează glucoza și secretă insulina”, explică dr. Yasmin Mossavar-Rahmani, profesor la departamentul de epidemiologie și sănătate a populației la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York.

Îndulcitorii artificiali ajută la slăbit?

Deși oamenii sunt tentați să schimbe zahărul cu îndulcitori pentru a slăbi, studiile arată că acest lucru… nu prea se întâmplă. Spre exemplu, o metaanaliză publicată în British Medical Journal a arătat că adulții supraponderali și obezi care au folosit îndulcitori artificiali în scopul scăderii în greutate nu au obținut acest rezultat.

Mai mult, o cercetare publicată în Canadian Medical Association Journal a indicat că folosirea îndulcitorilor artificiali pe termen lung a dus, din contră, la creșterea în greutate a participanților la studiu.

În schimb, în mod surprinzător, consumul de băuturi dietetice pe termen scurt ajută la slăbit. Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Heart Association, participanții care au consumat sucuri cu îndulcitori timp de un an (aproximativ 350 ml/zi) au reușit să reducă din greutatea corporală, dar și din grăsimea abdominală, spre deosebire de cei care au băut sucuri cu zahăr.

Așadar, secretul pare să fie cantitatea și perioada în care sunt consumate aceste produse dietetice.

„În prezent nu avem suficiente dovezi care să indice cantitatea sigură și perioada optimă în care putem consuma produse cu îndulcitori. În scopul eliminării zahărului din alimentație, este în regulă să apelați la produsele cu îndulcitori, dar numai pe termen scurt. Acestea nu ar trebui să se regăsească în meniul zilnic, mai ales că, în cantități mari, pot crește riscul anumitor boli. Desigur, mare atenție și la celelalte obiceiuri periculoase, precum consumul excesiv de alcool, carne roșie, alimente ultraprocesate”, adaugă dr. Hannah Gardener.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
5 mituri și adevăruri despre nutriție
5 mituri și adevăruri despre nutriție
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”