3 alimente de inclus în meniu ca să te concentrezi mai bine recomandate la psihoterapie

Camelia Anca Baciu psiholog și psihoterapeut vorbește despre importanța dietei bogate în grăsimi Omega 3 la persoanele care suferă de deficit de concentrare.
  • Publicat:
3 alimente de inclus în meniu ca să te concentrezi mai bine recomandate la psihoterapie
Alimente pentru combaterea lipsei de concentrare, foto Shutterstock

Lipsa de concentrare, deficitul de atenție sau lipsa de focus sunt normale în anumite perioade ale vieții. Însă, pe termen lung deficitul de concentrare are multiple efecte negative asupra diverselor aspecte ale vieții. Atât relațiile sociale, cât și viața profesională, viața de familie sunt afectate când o persoană suferă pe termen lung de deficit de atenție. Psihologul și psihoterapetul Camelia Anca Baciu, cu experiență în lucrul cu familiile și copiii din țără și din diaspora vorbește despre câteva alimente care sunt recomandate persoanelor care suferă de deficit de atenție.

 

Gândurile negative și îngrijoărările nu ocolesc pe niciunii dintre noi. Mai ales atunci când traversăm perioade dificile, suntem sleiți de putere și avem problem cu concentrarea. Însă, trebuie să facem diferența între gând și realitate. ”Conform studiilor realizate National Science Foundation, o persoană obișnuită, cu educație medie, are între 12.000 și 60.000 de gânduri pe zi.

O persoană care are responsabilități manageriale și educație superioară ajunge până la 80.000 de gânduri într-o zi. Dintre acestea, 80% sunt negative, iar 95% sunt gânduri repetitive” explică psihologul și psihoterapeutul Camelia Anca Baciu.

În realitate gândurile negative nu se îndeplinesc decât rar

CSÎD: Ce se întâmplă în realitate cu îngrijorările?

Camelia Anca Baciu: Potrivit acestui studiu, 85% din îngrijorări însă nu se concretizează. Iar când se întâmplă asta, trei sferturi dintre participanții la studiu au spus că s-au descurcat foarte bine, iar ceilalți că au învățat o lecție.

CSÎD: Se știe legătura clară între alimentația echilibrată și starea de bine. Ce e de făcut?

Camelia Anca Baciu: Trebuie să alegem mâncarea sănătoasă. Nutrienții pe care îi asimilează corpul nostru sunt importanți pentru sănătatea tuturor organelor noastre. Obținem toată energia și nutrienții de care avem nevoie din consumul unei diete sănătoase, extrem de importantă atât pentru o minte sănătoasă, cât și pentru a elimina lipsa de concentrare la copii și adulți.

Sursele naturale de Omega 3 – de ce să nu lipsească din alimentație

CSÎD: Concret, ce să nu lipsească din meniu?

Camelia Anca Baciu: Pește. Acizii grași de Omega-3 se găsesc în unele nuci și plante, dar peștii grași cum ar fi tonul și somonul sunt cele mai bune surse dietetice. Omega-3 sunt acizi grași esențiali (EFA) care sunt importanți pentru funcția creierului dvs. Acidul docosahexaenoic (DHA) și Eicosapentaenoicul sunt acizii grași găsiți în pești.

O cantitate considerabilă de creier este formată din Omega-3, care sunt importante pentru performanța și memoria creierului. Copiii cu ADHD s-au descoperit că au niveluri mai scăzute ale nivelurilor esențiale de acid gras DHA și EPA. Cercetările au arătat că DHA poate ajuta la protejarea împotriva Alzheimer și demenței, iar consumul redus de acizi grași omega-3 este legat de creșterea riscului de declin cognitiv.

Uleiul de pește ajută sau nu memoria?

CSÎD: Este dovedit că uleiul de pește gras este de ajutor pentru memorie?

Camelia Anca Baciu: Cercetările au arătat că suplimentarea cu ulei de pește poate contribui la reducerea oboselii mentale și la îmbunătățirea timpilor de reacție a sarcinilor cognitive. Cu toate acestea, există dovezi științifice că acizii grași omega-3 derivați din consumul de pește sunt mai eficient metabolizați de organism decât de la suplimente.

Nucile de ajutor pentru a conferi energie creierului

CSÎD: Ce să mai avem în meniu pe lângă pește?

Camelia Anca Baciu: Nuci.

Deși toate nucile oferă beneficii pentru sănătatea creierului, nucile de pădure sunt cele mai bune pentru îmbunătățirea sănătății creierului. Aceste nuci sunt singurele care au acid alfa-linolenic, acid gras omega-3 de origine vegetala, in cantitati semnificative.

Nucile conțin, de asemenea, compuși polifenolici, cum ar fi pedunculina, care pot reduce încărcătura inflamatorie asupra celulelor creierului, pot spori conexiunile neuronale și pot crește neurogeneza (creare de noi neuroni în creier). Cercetările arată că consumarea unei mâini de nuci în fiecare zi poate contribui la creșterea concentrației și memoriei dvs., precum și la creșterea vitezei de procesare a informațiilor creierului.

Avocado consumat cât mai des de ajutor împotriva lipsei de concentrare

CSÎD: Ce altă sursă de grăsimi bun ear mai fi de ajutor pentru a combate lipsa de concentrare?

Camelia Anca Baciu: Avocado.

Avocado-ul este o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate, care contribuie la creșterea producției neurotransmițătorului acetilcolină. Acetilcolina funcționează în primul rând ca un neuromodulator găsit în sistemul nervos central, care vă ajută să vă îmbunătățiți concentrarea și atenția prin îmbunătățirea percepției senzoriale.

Avocado-ul este o sursă bună tirozină a aminoacidului tirozină, un precursor al dopaminei, substanța chimică a creierului implicată în plăcere, motivație și învățare. Dopamina vă ajută să vă îmbunătățiți atenția și să vă concentrați. Concentrațiile reduse de dopamină se consideră a fi un factor care contribuie la tulburarea de deficit de atenție.

Camelia Anca Baciu, psiholog si psihoterapeut, foto arhivă personală
Camelia Anca Baciu, psiholog si psihoterapeut, foto arhivă personală
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân