Uleiul de peşte ţine creierul tânăr

Potrivit cercetătorilor americani, lipsa din organism a unor nutrienţi esenţiali, care se găsesc în uleiul de peşte, cauzează scăderea masei creierului şi un declin al funcţiilor cerebrale.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Uleiul de peşte ţine creierul tânăr

Potrivit cercetătorilor americani, lipsa din organism a unor nutrienţi esenţiali, care se găsesc în uleiul de peşte, cauzează scăderea masei creierului şi un declin al funcţiilor cerebrale.

Persoanele care adoptă o dietă săracă în acizi Omega-3 au o masă cerebrală mai mică, iar diferenţa faţă de persoanele care consumă zilnic ulei de peşte echivalează cu 2 ani de îmbătrânire.

Concentraţia scăzută din organism de acizi Omega-3 a fost asociată cu rezultate slabe la testele de memorie vizuală, cu apariţia unor probleme legate de rezolvarea problemelor multiple şi cu dificultăţi întâmpinate în procesele asociate gândirii abstracte.

Există mai multe tipuri de acizi graşi Omega-3. Două sunt cele foarte importante – EPA şi DHA – care se găsesc în principal în anumite specii de peşti. Unele plante, cum ar fi inul, conţin ALA, un acid gras Omega-3 care în organism se transformă parţial în DHA şi EPA. Uleiul din alge oferă de multe ori doar DHA.

Experţii spun că pentru DHA şi EPA – din peşte şi ulei de peşte – au fost stabilite mai bine beneficiile pentru sănătate decât pentru ALA. Cei doi acizi graşi Omega-3, respectiv  DHA şi EPA se găsesc împreună doar în peştele gras şi alge. DHA poate fi, de asemenea, găsit pe cont propriu în alge, în timp ce sursele de Omega-3 din seminţe de in şi plante oferă doar acidul gras ALA – un precursor pentru EPA şi DHA, precum şi o sursă de energie.

Cercetările au dovedit că acizi graşi polinesaturaţi DHA, conţinuţi în majoritatea peştilor graşi, într-adevăr hrănesc creierul. În calitatea lui de constituent major al lipidelor din creier şi nervi, DHA este vital funcţionării normale a acestor ţesuturi. DHA face parte din fosfolipidele retinei şi sinapselor şi constitue 60% din lipidele din creier şi ţesutul nervos.

DHA joacă un rol central în dezvoltarea creierului şi a sistemului nervos central la copii mici. Studiile au arătat ca acei copii care au primit un aport suplimentar de DHA au trecut cu brio testele de inteligenţă, mult mai bine decât cei care au avut un deficit de DHA în dieta lor.

Cantităţi semnificative de DHA se află de asemenea şi în alte membrane celulare, precum cele din ţesutul cardiac şi din celulele spermei.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”