Găteşti orezul aşa? Ai grijă, rişti să te intoxici cu arsenic!

Metodele clasice de preparare a orezului pot lăsa urme de arsenic în mâncare, potrivit oamenilor de ştiinţă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Găteşti orezul aşa? Ai grijă, rişti să te intoxici cu arsenic!

Metodele clasice de preparare a orezului pot lăsa urme de arsenic în mâncare, potrivit oamenilor de ştiinţă. Experimentele derulate de aceştia sugerează că, atunci când este gătit în mod clasic, orezul poate cauza consumatorilor probleme de sănătate şi apariţia unor boli precum cele cardiovasculare, diabetul sau cancerul.

Milioane de oameni se expun unui pericol imens atunci când consumă orez, în momentul în care acesta este fiert, pur şi simplu, până ce toată apa din recipientul de fierbere dispare.

Această metodă de preparare lasă în urmă urme de arsenic, substanţă cu care orezul ajunge să fie contaminat în timpul procesului de creştere. Contaminarea este posibilă din cauza substanţelor toxice provenite în urma activităţii industriale, scrie Gândul.info.

Arsenicul a fost asociat cu apariţia unei serii întregi de probleme de sănătate, influzând aici bolile de inimă, diabetul sau cancerul, dar şi probleme în ceea ce priveşte dezvoltarea optimă a organismului.

În cadrul unei emisiuni televizate, specialistul în ştiinţe biologice, Andy Meharg. a folosit trei modalităţi de preparare a orezului, pentru a vedea ce se întâmplă cu nivelul de arsenic în fiecare dintre cele trei cazuri.

Prima metodă folosită a fost aceea a fierberii orezului până când apa s-a evaporat în totalitate. Aceasta s-a dovedit a fi cea mai periculoasă modalitate de preparare din punctul de vedere al arsenicului rezultat. 

O metodă mai sigură s-a dovedit aceea în care orezul era fiert cu cinci părţi de apă şi o parte de orez, în care apa rămasă neevaporată era, pur şi simplu, scursă. Comparativ cu reţeta tradiţională, cantitatea de arsenic rezultată s-a înjumătăţit.

Totuşi metoda cea mai eficientă, care a redus cu 80% cantitatea de arsenic rezultată în urma fierberii, s-a dovedit a fi aceea în care orezul este lăsat în apă peste noapte şi mai apoi gătit după reţeta precedentă, cu cinci părţi de apă şi una de orez.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”