Alimente care schimbă culoarea pielii dacă sunt consumate în exces

Dacă te întrebi de ce pielea ta are o tentă portocalie sau verzuie, acordă mai mare atenţie regimului alimentar. Consumul în exces de morcovi, papaya sau… melci ar putea duce la acest efect advers neplăcut.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Alimente care schimbă culoarea pielii dacă sunt consumate în exces

Dacă te întrebi de ce pielea ta are o tentă portocalie sau verzuie, acordă mai mare atenţie regimului alimentar. Consumul în exces de morcovi, papaya sau… melci ar putea duce la acest efect advers neplăcut, scrie Medical Daily.

De exemplu, un chinez de 22 de ani s-a prezentat la spital prezentând o culoare neobişnuită a pielii. Potrivit cotidianului Want China Times, pielea şi albul ochilor bărbatului aveau o tentă verzuie, iar medicii au descoperit că de vină a fost un parazit care trăieşte în melci, delicatesă cu care pacientul se înfrupta deseori.

Însă nu doar melcii pot cauza această problemă, ci consumul de plante crescute în ape murdare netratate, în care se pot dezvolta numeroase microorganisme.

Pielea cu tentă portocalie sau galbenă este atribuită consumului excesiv de alimente bogate în caroten, cum ar fi morcovul, dovleacul sau papaya (carotenemie). Deşi colorarea pielii în galben nu este periculoasă şi dispare odată cu schimbarea regimului alimentar, trebuie acordată atenţie acestui simptom, mai ales dacă persistă.

Icterul este o afecţiune ce se manifestă prin colorarea pielii în galben, din cauza incapacităţii ficatului de a metaboliza celulele sanguine. Astfel, o substanţă numită bilirubină se acumulează în sânge şi cauzează îngălbenirea pielii şi a albului ochilor. Spre deosebire de carotenemie, icterul este o afecţiune periculoasă şi necesită tratametn medical de specialitate.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”