Sparanghel: cum se găteşte

Sparanghelul este cu adevarat un aliment deosebit, care are efecte de anti-îmbatrânire, anti-inflamator şi chiar afrodisiace. Află cum se găteşte sparanghelul!
08.05.2015
Sparanghel: cum se găteşte

Sparanghelul a început să fie cultivat în anii 3000 i.Hr., în estul Mediteranei. Metoda de preparare a sparanghelului se regăseşte în cea mai veche carte de bucate, De re coquinaria, scrisă de gastronomul Marcus Gavius Apicius.

De asemenea, împăratul Augustus Octavian Cezar este cunoscut pentru inventarea expresiei „velocius quam asparagi conquantur” (mai repede decat fierberea sparanghelului), asociată acţiunilor de scurta durată, iniţiate brusc, rapid.

In prezent, sparanghelul creste in soluri nisipoase, in Europa, Africa, Asia si America de Nord si de Sud. In Europa, sezonul de recoltare dureaza din aprilie pana la finalul lunii iunie.

În prezent creşte în soluri nisipoase, în Europa, Africa, Asia şi America de Nord şi de Sud. În Europa, sezonul de recoltare dureaza din aprilie pâna la finalul lunii iunie.

Sparanghelul – beneficii şi preparare

Având efect de anti-îmbatrânire, anti-inflamator şi chiar afrodisiac, sparanghelul este cu adevarat un aliment deosebit.

Sparanghelul conţine numeroşi nutrienţi, unii dintre ei având proprietăţi anti-îmbatrânire şi protejând împotriva cancerului, pietrelor la rinichi şi durerilor articulare.

Provenind din familia Liliaceae (alături de ceapă, praz şi usturoi), sparanghelul are un număr scăzut de calorii şi nu conţine grăsimi. Este o sursă importantă de vitamina C, K acid folic, potasiu şi mangan.

Prepararea sparanghelului

Secretul prepararii perfecte a sparanghelului este gatirea cu abur (5-8 minute) sau prajirea uşoara (3-5 minute în tigaie), nu fierberea.
Astfel, sparanghelul va avea o textura mai ferma, dar îşi va păstra şi nutrienţii.

Culoare: sparanghelul poate fi gasit în trei culori

Verde: Acesta este sortimentul cel mai des întâlnit în supermarketuri. Sparanghelul cu lăstari subţiri, verzi închis, cu capetele închise este cel mai bun.

Violet: Acesta este un alt sortiment de sparanghel, cultivat pentru prima oară în regiunea Albenga, din Italia. Acesta are un gust mai dulce decât cel verde şi cel alb şi o textură mai fragedă.

Alb: Acest sortiment este considerat o delicatesă, în special în Germania. Diferenţa dintre sparanghelul alb şi cel verde este ca primul este cultivat într-un mediu întunecat.

Sfaturi utile în pregătirea sparanghelului

Cum se alege
Caută tulpinile ferme, cu capetele verde închis sau purpurii şi cu lăstarii închişi. Partea inferioară tăiată nu ar trebui sa fie prea lemnoasă, deşi textura uşor lemnoasă ajută la
prevenirea uscării.

Curăţare şi ruperea tulpinii lemnoase
Utilizaţi un curăţător de legume pentru a îndeparta părţile lemnoase din jumătatea inferioară a fiecărui lăstar. Apoi, rupe partea lemnoasă a tulpinii. Astfel, vei ramâne doar cu partea gustoasă,
care se va prepara uniform.

Depozitare
Depozitarea atentă a sparanghelului proaspat este foarte importantă. Pentru a păstra aromele şi textura intacte, înveleşte capetele în material textil sau în hârtie şi păstrează-ţe în frigider. Consumă-l în 48 de ore.

Sursa: Electrolux

Cel mai nou articol Video:
Platou de post rapid de făcut și foarte sănătos