Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Pregătiri de Paşte: reţete cu iz de sărbătoare pentru un apetit sănătos

Savuros amestec de reţete culinare, sfaturi practice şi poveşti de familie, cartea lui Margaret Yardley Potter – Gima, cum i se spunea în familie –, şi-a păstrat prospeţimea, în ciuda vârstei sale venerabile (prima ediţie a apărut în 1947). Încă de la primele pagini cartea de faţă se dovedeşte a fi o încântare în egală măsură literară şi culinară.

“Aceasta este o carte de reţete simple şi de bună primire a musafirilor, lucruri pe care eu una le-am învăţat de nevoie, fiindcă am început să mă ocup de gospodărie pe la gloriosul început al anilor ’20, când servitorii şi mâncarea se găseau din abundenţă şi ieftin.

Cinele, chiar cele pentru 4 persoane, erau întotdeauna ceremonioase; iar dacă la cină participau, fără s-o şi savureze întotdeauna, mai mult de 6 comeseni, era normal să te aştepţi la cele mai bune farfurii, cu bordură aurită, la servitoare cu bonete albe şi la un fel cu peşte”, aşa îşi începe autoarea pledoaria în ale gospodăriei.

Lista cea de toate ocaziile

“Ca să vă fie cât mai simplu să planificaţi toată masa, e bine să vă notaţi cât mai din timp un meniu complet pentru seara aceea. Şi când spun complet nu glumesc. Nu scrieţi ceva de genul <<pui, orez, salată, desert>>. Scrieţi totul pe o foaie mare, împărţită în 3 coloane.

Într-o coloană notaţi meniul propus, iar în celelalte două – cumpărăturile necesare. Faceţi cumpărăturile cu lista în mână, iar dacă nu găsiţi vreun element, tăiaţi-l de pe listă şi scrieţi cu ce îl înlocuiţi. Apoi rupeţi pagina şi puneţi-o la vedere în bucătărie.

Poate vi se pare un efort, dar odată ce vă obişnuiţi nu vă veţi mai necăji când găsiţi un platou cu aperitive uitat în frigider, iar invitaţii au plecat demult. Aceleaşi meniuri scrise sunt nemaipomenit de utile în caz de oaspeţi care rămân peste noapte sau stau mai mult.

Planificaţi şi faceţi cumpărăturile cât mai din timp, notaţi totul şi veţi scăpa de senzaţia aceea de <<vai, şi la prânz ce le dau?>>, care, altfel, ne izbeşte ca un pumn după ceafă imediat ce am strâns micul dejun.”

Sparanghelul divin – “Cea mai mare fericire era în mai şi iunie, când la marginea câmpurilor creşteau o puzderie de suliţe de sparanghel sălbatic. Îl mâncam pe săturate săptămâni întregi, suportând bucuroşi pierderea de prestigiu local în ochii vecinilor, care ne vedeau cum îl culegem.

Cel mai mult ne plăcea sparanghelul cu unt simplu. Curăţaţi sparanghelul, tăiaţi-i cozile tari şi faceţi bucheţele uşor de manevrat, legate cu fâşii de pânză de vreo 5 centimetri lăţime. Turnaţi peste ele apă clocotită şi sărată şi fierbeţi-le până încep să se înmoaie. Scurgeţi sparanghelul, dezlegaţi-l şi serviţi-l pe triunghiuleţe de pâine prăjită crocantă, unsă cu unt, punând şi pe el un pic de unt topit.

Uneori, la unt, în timp ce se topeşte, se adaugă 1 căţel de usturoi zdrobit. Apoi se scoate usturoiul şi se rumeneşte 1 lingură de pesmet pentru fiecare jumătate de cană de unt, rezultând sparanghel italian, iar dacă presăraţi 1 linguriţă de parmezan ras pe fiecare porţie se pare că numele rămâne acelaşi, dar aroma e foarte diferită.”

Friptura de miel – “Nu e musai să fie fadă – indiferent că o serviţi caldă sau rece –, cum se întâmplă în multe case. De acord, la o pulpă adevărată de miel mic, de primăvară, nu prea mai ai ce să adaugi, dar dacă aveţi dubii cu privire la vârsta şi textura cărnii, încercaţi aşa: pentru o pulpă de miel, pregătiţi 2 căni de pătrunjel tocat mărunt, amestecat cu 1 linguriţă de arpagic sau ceapă verde tocată.

Apoi, cu un cuţit ascuţit, cu lamă subţire, faceţi 4-5 crestături în carne, nu prea apropiate, care să meargă până la os. Umpleţi-le pe fiecare până la refuz cu verdeaţa tocată. Tăiaţi feliuţe 1 căţel de usturoi şi strecuraţi feliuţele pe sub piele, ici-colo; sub pulpă puneţi 3-4 rinichi de miel, cu jumătate din grăsime înlăturată.
Dacă vi se pare prea slabă carnea, puneţi o bucăţică de grăsime de la rinichi şi deasupra. Frecaţi bine totul cu făină, sare şi piper, puneţi friptura de miel într-o tavă la cuptor, împreună cu o cană cu jumătate vin roşu, jumătate apă şi lăsaţi-o la copt la foc mediu, pe la 175°, cel puţin 1 oră pentru fiecare kilogram. Aruncaţi o privire în cuptor din când în când şi udaţi mielul cu sosul din tavă.

Când e pe jumătate gata, înlăturaţi bucăţica de grăsime de la rinichi, dacă aţi pus-o, şi aşezaţi în jurul pulpei câte 2 morcovi mici, întregi şi curăţaţi, 2 cepe curăţate şi 2 cartofi albi, prefierţi, pentru fiecare porţie. Mai turnaţi nişte vin cu apă, dacă tava s-a uscat. E gata când legumele sunt puţin rumenite iar carnea a căpătat crustă, înăuntru fiind suculentă.

Puneţi puţină făină şi apă în sosul din tavă, daţi în fiert şi să vedeţi ce minune de sos iese! Cu asemenea deliciu nu cred că veţi mai simţi nevoia obişnuitelor garnituri de coacăze sau mentă.” 

“Carte de bucate, ospitalitate şi poveşti minunate” prezentată de Elizabeth Gilbert, strănepoata autoarei, editura Humanitas, 273 pag.



Citește și:
Doamnelor, fiţi manierate! Învăţaţi să luaţi cina în stil britanic, rusesc sau mixt
Mancaruri problematice - cum le mancati fara sa va faceti de ras?
Cum sa fii o lady
Articol din revistă - 28.04.2016 Sursă foto: Hepta
Citește pe descopera.ro
MOR mult mai PUŢINI de coronavirus decât s-a spus iniţial - cel mai amplu studiu de până acum MOR mult mai PUŢINI de coronavirus decât s-a spus iniţial - cel mai...
De ce SUEDIA nu a închis şcolile şi restaurantele în contextul COVID-19 De ce SUEDIA nu a închis şcolile şi restaurantele în contextul COVID-19
Berbec Berbec 21 March - 20 April

Luna aprilie este favorabilă întâlnirilor, discuţiilor de afaceri şi chiar schimbărilor, dacă le aveţi în plan. În cazul în care aveţi temeri legate de un examen, de orice natură ar fi acesta...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Gandul.ro
Andreea Marin, în lacrimi la GÂNDUL LIVE: Noi nu dormim de 10 zile, stăm în casă cu copiii, dar nu avem timp să vorbim cu ei, deoarece suntem MEREU pe telefoane! SMS la 8825 pentru DONAȚII Andreea Marin, în lacrimi la GÂNDUL LIVE:...
ULTIMA CINĂ. A murit într-un spital, conectată...
TRATAMENTUL pentru coronavirus care i-a...
ApropoTv.ro
Yoga şi meditaţie pentru a face faţă anxietăţii coronavirusului Yoga şi meditaţie pentru a face faţă...
Cumpărături „esenţiale” în timpul...
Reclamele adaptate perioadei de coronavirus
Go4it.ro
Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească de pe niciun telefon în 2020! Merg şi pe iOS şi pe Android şi îţi pot salva mult timp Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească...
Cum să îţi plăteşti facturile de la...
Dr. Ian Lipkin, EXPERT în epidemii la nivel...
ProMotor.ro
Vrei să pari bogat dar ai un buget limitat? Acestea sunt mașinile cu care mergi la sigur! Vrei să pari bogat dar ai un buget limitat?...
Acest șofer i-a lăsat MASCA pe polițiști....
Este OFICIAL! Vestea de ultimă oră de...
Descopera.ro
O nouă METODĂ de avertizare privind TRANSMITEREA coronavirusului, detectată de cercetători olandezi O nouă METODĂ de avertizare privind TRANSMITEREA...
MOR mult mai PUŢINI de coronavirus decât...
PARODIA momentului despre CORONAVIRUS -...
ULTIMA ORĂ
"China a ascuns numărul real de morţi şi de infectaţi cu coronavirus". Raport al serviciilor de informaţii americane

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .