OBEZITATE. Numele tău începe să acopere planeta. În ultimii 20 de ani, cifrele au crescut îngrijorător. De unde a apărut această afecţiune de nutriţie şi metabolism?
Am putea spune că trendul a apărut din SUA, unde statisticile indică astăzi, că o treime dintre americani sunt obezi, şi aproximativ 12,5 milioane de copii şi adolescenţi cu vârste între 2 şi 19 ani au acelaşi diagnostic.
Anul trecut, în România, populaţia supraponderală era de 34%, iar cea obeză de aproximativ 20%; peste 56% dintre bărbaţii români erau supraponderali şi obezi, în timp ce în rândul femeilor 48% se confruntă cu această afecţiune; 18% dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani sunt supraponderali, cele mai avansate forme de obezitate sunt întâlnite la persoanele cu vârste între 45-64 ani (25,2%); În total, populaţia României are aproximativ 200.000 tone de exces ponderal.
Dicţionarul spune că obezitatea este o afecţiune medicală de nutriţie şi metabolism în care grăsimea corporală se acumulează în exces, astfel încât poate avea un efect advers, negativ asupra sănătăţii, ducând la o speranţă de viaţă redusă şi/sau probleme de sănătate.
Însă obezitatea nu apare peste noapte. O prevesteşte sora ei – supraponderabilitatea. Aveţi mai multe kilograme decât ar trebui? Atunci, sunteţi la fel ca o treime dintre americanii adulţi. O altă treime este constituită din adulţi obezi, aşa cum spuneam.
Câteva kilograme în plus, mai ales acum în epoca sedentarismului, nu au omorât pe nimeni – am putea spune. Însă trebuie ştiut că supraponderabilitatea creşte riscul hipertensiunii arteriale. Însă dacă reuşeşti să slăbeşti 5, 10% din masa corporală, riscul de a dezvolta afecţiuni scade.