O sănătate de fier cu dieta antibacteriană

Se spune că în copilărie, dacă mănânci alimente nespălate sau luate de pe jos, îţi consolidezi imunitatea, un lucru cu care însă specialiştii nu sunt de acord. Ba mai mult, unii chiar cred că reprezintă un risc major pentru sănătate întrucât te expui infestării cu paraziţi cu care apoi te poţi lupta toată viaţa.
  • Publicat:
O sănătate de fier cu dieta antibacteriană

Se spune că în copilărie, dacă mănânci alimente nespălate sau luate de pe jos, îţi consolidezi imunitatea, un lucru cu care însă specialiştii nu sunt de acord. Ba mai mult, unii chiar cred că reprezintă un risc major pentru sănătate întrucât te expui infestării cu paraziţi cu care apoi te poţi lupta toată viaţa.

Când vorbesc despre paraziţi, nu mă refer doar la paraziţii intestinali pe care îi cunoaştem cu toţii: oxiuri, limbrici, ci şi la foarte multe alte forme de paraziţi care, o dată localizaţi la un anumit nivel, sunt responsabili de afecţiuni foarte grave, de la cancer până la anumite boli sistemice.

Încă de la începutul secolului trecut, cercetătoarea Hulda Clark a remarcat că majoritatea bolnavilor de cancer erau infestaţi cu Fasciolopsis buskii (un vierme plat), cei cu boli de piele erau supra-infestaţi cu viermi cilindrici (oxiuri, limbrici etc.), iar pacienţii cu acnee rozacee erau contaminaţi cu parazitul Leishmani.

O dată cu răspândirea câinilor comunitari sau de casă în marile oraşe, chistul hidatic s-a deplasat şi el către oraş şi întâlnim localizări forme diverse localizate la plămâni, ficat, oase. Este o afecţiune parazitară în care omul este gazdă intermediară pentru viermii  Echinococcus. Din ouăle acestora ies în tubul digestiv larvele care ajung pe cale sanguină în diverse organe, formând chisturi.

Simptomele depind de localizarea şi mărimea chistului, care poate determina modificări locale prin presiune. Ruperea chisturilor duce la fenomene alergice severe, până la şoc anafilactic. Diagnosticul se realizează prin explorări imagistice. Tratamentul este medicamentos şi/sau chirurgical.

Paraziţii colonizează de obicei intestinul gros şi intestinul subţire al oamenilor, unde pot produce tulburări de tranzit, ori se pot localiza în diverticuli, în stand by. Însă pot rămâne şi inofensivi dacă gazda are un sistem imunitar puternic şi o floră intestinală echilibrată. Problemele pot apărea când organismul este depăşit de numărul mare şi când se localizează în anumite organe şi ţesuturi, creier, tiroida, sistem cardiovascular, ficat, plămâni.

Infecţia parazitară este de cele mai multe ori sub diagnosticată, iar o bună cale de a opri şi eradica infecţiile este menţinerea colonului curat, printr-un aport crescut de fibre, dar şi prin consumul unor substanţe sau alimente specifice care creează un mediu nefavorabil dezvoltării paraziţilor ori au pur şi simplu caracter vermifug şi vermicid. Dintre fibrele vegetale, preferatele sunt cele din seminţe de in şi psyllium. Fibrele acţionează ca un aspirator, care adună resturile de alimente nedigerate din pereţii colonului şi paraziţii intestinali.

Condimentele, adevărate medicamente

De departe dintre cele mai eficiente substanţe sunt cele conţinute în condimente: cuişoare, turmeric, ghimbir, cimbru, scorţişoară, oregano, piper, pătrunjel, mentă, usturoi. Apoi există o serie de uleiuri, dintre care cele de măsline, cocos, argan, care, adăugate în salate sau consumate ca atare, împiedică paraziţii să invadeze organismul.

Condimentele ar trebui administrate înaintea mesei sau măcar la distanţă de masa principală, eventual în aperitive. În plus, ele trebuie rotite permanent. Iar dacă urmaţi o dietă antiparazitară, evitaţi consumul de dulciuri în această perioadă.

Lămâiţa, o plantă parfumată din frunzele căreia se poate face un ceai excelent, este originară din Mexic şi America de Sud, dar s-a adaptat bine şi în alte zone. Seminţele sunt utilizate pentru eliminarea ascarizilor (viermi cilindrici), mai ales la copii.

Smirna combate paraziţii şi conţine silimarină, o substanţă care protejează ficatul de toxine. De aceea, este preferată în curele de detoxifiere, mai ales pentru cei care au giardia. În plus, smirna poate fi utilizată ca antibiotic şi antiseptic, pentru înlăturarea respiraţiei neplăcute, combaterea diareei.

Cuişoarele conţin o substanţă activă cu efecte antifungice şi antimicrobiene, eugenolul. Aceasta relaxează musculatura netedă a tractului digestiv şi este un antioxidant puternic, deosebit de eficient împotriva paraziţilor intestinali.

Nuca neagră conţine substanţa numită juglonă, eficientă împotriva bolilor parazitare. Nuca neagră conţine cantităţi importante de iod organic, mangan, magneziu, seleniu, potasiu, fier, sodiu, fosfor, clor, vitaminele B, A şi C, niacin, vitaminele B2, B6 şi bioflavonoide. Tinctura de nucă neagră şi de coajă de nucă este şi astăzi una dintre cele mai utilizate substanţe de detoxifiere, deparazitare, utilizată preventiv sau curativ, chiar şi la copii şi bătrâni.

Grepfrutul şi extractul de seminţe de grepfrut au efecte antivirale, antibacteriene, fungicide şi antiparazitare. Studii clinice şi de laborator au demonstrat că extractul de seminţe de grepfrut este eficient împotriva a peste 800 de virusuri şi bacterii, 100 de tipuri de fungi şi, de asemenea, împotriva anumitor tipuri de paraziţi, care nu pot rezista la atacul puternic al bioflavonoidelor, glicozidelor şi vitaminei C conţinute în acestea.

Usturoiul este un detoxifiant sanguin, antibiotic, antispastic, ale cărui efecte stimulatoare sunt binecunoscute. Astăzi, se ştie că usturoiul inhibă eficient dezvoltarea bacteriilor, protejează ficatul de substanţele medicamentoase şi toxine, distruge paraziţii, fungii şi apară celulele împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi. De asemenea, stimulează digestia, funcţiile hepatică şi biliară.
Se ştie că la noi în ţară, paraziţii intestinali se combat cu seminţe de dovleac, cu efect asupra giardiei, teniei şi oxiurilor. În magazinele bio există şi uleiul de seminţe de dovleac, cu gust delicat, care se poate adăuga în supe şi ciorbe de legume înainte de a fi servite.

Ceapa, verde sau uscată, ne poate feri de atacul paraziţilor intestinali, direct dar şi prin efectul puternic detoxifiant. Sucul de ceapă este foarte puternic şi de aceea, se va administra în doze mici de maximum 50 ml pe zi şi în combinaţie cu miere sau cu alte sucuri, precum cel de morcov. La copii, poate acţiona preventiv şi ceapa fiartă din supă.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”