Insomnie: alimente pe care să nu le consumi înainte de culcare

Alimentele pline de grăsimi şi cele picante nu fac altceva decât să te baloneze şi să-ţi ofere o stare de disconfort.
  • Publicat:
Insomnie: alimente pe care să nu le consumi înainte de culcare
FOTO: 123rf.com
Nu trebuie să-ţi mai explicăm de ce nu este bine să consumi alimente picante înainte de culcare şi ce efect au acestea asupra digestiei în momentul în care mergi la somn. Alimentele pline de grăsimi şi cele picante nu fac altceva decât să te baloneze şi să-ţi ofere o stare de disconfort. În aceeaşi categorie intră şi zahărul aşa că, să nu te mire faptul că dacă ai mâncat o îngheţată, cu greu reuşeşti să adormi.
 
Dacă pofta-i mare, ideal este să consumi aceste alimente înainte cu 4-6 ore de ora de somn pentru a evita episoadele de insomnie. 

Alimente care provoacă insomnie

Brânzeturi. Nu toate tipurile de brânză provoacă acest efect însă, cele bogate în grăsimi saturate precum brânza elveţiană, cheddar, blue sau parmezan, pot fi o adevărată provocare pentru sistemul digestiv, mai ales atunci când te pregăteşti de somn, poate prea devreme după ce ai consumat o cantitate mai mare. Astfel, apar arsurile din capul pieptului. Alternativa ideală a acestei pofte poate fi un pahar cu lapt cald, care chiar te-ar putea ajuta să adormi rapid, iar asta datorită aminp acidului triptofan, care te ajută să te relaxezi.
 
Ciocolată neagră. Cu siguranţă dacă ai poftă de un desert, vei da iama în raftul cu ciocolată. Ciocolata neagră este mai sănătoasă decât o felie de cheesecake, dar poate fi o ”ameninţare” înainte de culcare, iar asta pentru că este bogată în polifenol şi este o sursă de cofeină. Regula este aceea de evit înainte de culcare băuturile care conţin cofeină, precum ceaiul negru sau verde şi cafeaua, cât şi alimentele care conţin acest ingredient şi care îngreunează somnul. 1-2 cubuleţe de ciocolată neagră conţin un sfert din cantitatea de cofeină pe care o conţine o ceaşcă de cafea. În plus, durează undeva între 6 şi 10 ore ca eliminarea cofeinei să aibă loc, să mai spun de ce nu este bună ciocolata neagră înainte de culcare? Alternativa ideală ar putea fi sucul de merişoare şi nucile. Ambele produc melatonină şi ajută la reglarea somnului.
 
Hamburgeri. Ştim, carnea de vită este o proteină excelentă, dar mai ales o sursă ideală de fier. Dar proteinele şi grăsimile care se regăsesc într-un burger au nevoie de timp pentru a putea fi digerate. Din acest motiv, este foarte important să eviţi porţiile de mâncare care conţin carne de vită, cu 4 ore înainte de ora de somn.  Pieptul de pui sau de curcan sunt alternativa plină de proteine şi care conţine mai puţine grăsimi saturate.
 
Alimente care conţin Matcha. Matcha este ceaiul verde sub formă de pudră şi, de multe ori, acesta este adăugat în fursecuri, smoothie-uri şi alte preparate, iar asta pentru că are o culoare minunată şi este un ingredient bogat în antioxidanţi. Problema este că ceaiul verde conţine cofeină, ceea ce va îngreuna somnul. Alternativa sănătoasă care să nu creeze probleme? Fisticul. Este bogat în antioxidanţi, conţine grăsimi monosaturate, proteine şi fibre.
 
Mâncarea procesată. Mâncarea procesată conţine o cantitate destul de mare de sodiu, iar astfel de alimente te pot face să simţi baloare, retenţia fluidelor şi, bineînţeles disconfort. Untul de arahide este o gustare potrivită, iar consumat alături de un măr îţi poate satisface pofta de mâncare.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dieta cu fibre: beneficii în sănătate
Dieta cu fibre: beneficii în sănătate
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”