Dr. Răzvan Vasilescu – Top 8 cauze care duc la eşecul dietelor de slăbire

V-aţi întrebat câţi oameni au încercat să urmeze regulile unui regim de slăbire? Aproape jumătate din populaţia adultă a ţinut dietă de slăbire o dată cel puţin
  • Publicat:
Dr. Răzvan Vasilescu - Top  8 cauze care duc la eşecul dietelor de slăbire
Dr. Răzvan Vasilescu - Top 8 cauze care duc la eşecul dietelor de slăbire, foto arhivă

Cui nu i-a eşuat o dietă de slăbire să ridice mâna sus? V-aţi întrebat care au fost adevăratele motive pentru care nu aţi continuat stilul de viaţă sănătos? V-aţi răspuns oare sincer la această întrebare? Ce se întâmplă? Unde se rupe ”firul roşu” al dietei? Unde se blochează motivaţia? Satisfacţia pierderii kilogramelor în plus – de ce nu mai este suficientă? De ce energia dată de noua siluetă nu poate ţine de ”foame” ? De ce ne reîntoarcem la vechile şi nesănătoasele obiceiuri? Vine cu lămuriri despre cauzele care duc la întreruperea dietelor de slăbire, dr. Răzvan Vasilescu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti.

De ce eşuează regimurile de slăbire? ”Datele arată că peste 40% din populaţia adultă a încercat să scadă în greutate la un moment dat”, spune dr. Răzvan Vasilescu medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice. Următoarea întrebare este cu siguranţă ”Chiar funcţionează curele de slăbire?” Medicul vine cu lămuriri: ”Majoritatea dietelor hipocalorice conduc la scădere în greutate, atât timp cât sunt urmate.” Şi totuşi, kilogramele pierdute se reîntorc. ”Ceea ce contează în scăderea în greutate este menţinerea timp îndelungat a dietei. Din păcate, majoritatea persoanelor care au reuşit iniţial să slăbească, sfârşesc prin a reveni la greutatea iniţială” a mai precizat medicul de la Spitalul Clinic Colentina.

Cauzele eşuării regimurilor de slăbire

O serie de factori ne fac să nu ţinem dieta a la longue. ”În eşecul dietelor pe termen lung sunt implicaţi factori biologici, factori de mediu şi factori de comportament” este de părere dr. Răzvan Vasilescu.
Unele cauze care conduc la eşecul dietelor pe termen lung sunt următoarele:
o dată cu scăderea în greutate apar în organism modificări biologice care fac necesară scăderea suplimentară de calorii în scopul menţinerii greutăţii;

O altă cauză care duce la renunţarea la un regim alimentar este cea a percepţiei legate de durata regimului

”Percepţia că dieta este limitată în timp, urmând reducerea aportului de calorii strict pe acea perioadă” a explicat dr. Vasilescu.
Multe persoane care s-au aflat la dietă s-au plâns de faptul că au socializat mai puţin şi au redus întâlnirile cu prietenii.
Medicul a confirmat ”Percepţia că dieta limitează socializarea cu prietenii este adevărată”.
Evident, nu puţine sunt persoanele care au visat să îşi schimbe peste noaptea garderoba XL într-un S.
”Stabilirea unor obiective nerealiste este un alt factor ce duce la renunţarea la regimurile hipocalorice”, a mai adăugat medicul.
De altfel, urmarea regimurilor alimentare după ureche, aflate de la prieteni, din reviste sau de pe internet este un alt pas către eşec. ”Multe persoane nu apelează la sfatul unui specialist, preferând să recurgă la diete restrictive, care folosesc substituente de masă sub formă de shake-uri, neînvăţând să facă alegeri sănătoase” a precizat dr. Răzvan Vasilescu.

Alte cauze care duc la eşuarea regimurilor de slăbire

  • Abundenţa de alimente hipercalorice, cu aport nutriţional scăzut, dar cu gust plăcut;
  • creşterea porţiilor.
  • mâncare pe  post de calmant

Există persoane la care aportul de alimentele are un rol important în lupta cu stresul” a încheiat medicul specialist în boli de nutriţie şi diabet.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân