Dieta Ketogenică: cum funcţionează şi cât este de eficientă în realitate

Dieta Ketogenică se numără printre cele mai populare în topul dietelor din 2019, dar cât este de eficientă?
  • Publicat:
Dieta Ketogenică: cum funcţionează şi cât este de eficientă în realitate
FOTO: 123rf.com / Dieta Ketogenică: cum funcţionează şi cât este de eficientă în realitate

În anul 2019, cea mai în vogă dietă este cea ketogenică, fiind bogată în grăsimi şi care presupune o cantitate moderată de proteine şi este scăzută în carbohidraţi. Nutriţionistul Gianluca Mech explică ce presupune mai exact dieta ketogenică, cum funcţionează şi cât este de eficientă în realitate.

“Dieta Ketogenică se caracterizează prin consumul redus de carbohidraţi (de obicei mai puţin de 30 de grame/zi) şi aportul relativ ridicat de grăsimi şi proteine. Din moment ce unele ţesuturi ale corpului funcţionează doar cu glucoză, atunci când încetezi să o mai consumi, pentru a-şi satisface nevoia de glucoză, organismul o produce parţial singur, iar parţial foloseşte funcţia ketogenică. Ketogeneza foloseşte grăsimile (care provin fie din ţesutul adipos, fie din ceea ce mănânci) pentru a produce celulele ketogenice care funcţionează ca substitut pentru glucoză”, explică nutriţionistul.

Cea mai dificilă parte din procesul de slăbire este lupta cu carbohidraţii, dar dieta ketogenică poate reprezenta un stil de viaţă, deşi se recomandă cure de maxim 30-40 de zile pentru slăbirea accelerată.

“În unele cazuri, fie patologice (epilepsia rezistentă la medicamente), fie fiziologice (populaţia eskimo), Dieta Ketogenică poate fi ţinută permanent. În rest, recomand Dieta Ketogenica pentru perioade scurte de timp, 30-40 de zile, cu scopul precis de a pierde în greutate”, spune Gianluca Mech.

După o astfel de dietă, corpul va avea tendinţe de îngrăşare şi astfel apare cunoscutul efect yo-yo. Recomandarea nutriţionistului este aceea ca ieşirea din starea de cetoză să se facă prin adoptarea unei diete echilibrate.

“Dieta  proprie dezvoltată de mine are două faze: cea intensivă şi cea medie. În cea intensivă se aplică cetoza ca la carte, iar în faza intermediară vorbim despre o dietă fito-ketogenică, echilibrată, cu fito-extracte necesare pentru a menţine rezultatele obţinute în urma unui ciclu de ketoză. Fiecare persoană trebuie însă să apeleze la sfaturile unui medic nutriţionist înainte de orice fel de dietă”, continuă specialistul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”