Dietă de balerină? Eugenia Stoian, balerină şi profesor răspunde

Ce mănâncă balerinele, se înfometează sau nu, câtă apă consumă? Mănâncă şi dulciuri? Ce sporturi pot practica? Iată câteva răspunsuri la aceste întrebări.
  • Publicat:
Dietă de balerină?  Eugenia Stoian, balerină şi profesor răspunde
Eugenia Stoian, solist balet şi profesor - foto Dance Room

Cine nu şi-ar dori graţia şi silueta unei balerine? Despre cât efort depune o balerină la antrenamente se ştie, se vorbeşte mult şi despre restricţiile alimentare cu care într-un fel sau altul este asociată această artă. Am stat de vorbă cu o Eugenia Stoian, solist la Teatrul de Operetă şi Musical ”Ion Dacian” şi profesor de balet clasic şi de fitness balet despre alimentaţie, hidratare şi alte aspecte ale vieţii de dansator profesionist.

Dietă de balerină – în ce constă?


CSÎD: Care e relaţia ta cu mâncarea? Ce are voie să mănânce o balerină? Ce nu are voie?
Eugenia Stoian:
Alimentaţia a fost un capitol delicat pentru mine pe perioada liceului, am făcut multe greşeli, dar au devenit lecţii care îmi sunt de folos acum. Balerinele sunt întotdeuna asociate cu dietele stricte, poate chiar cu înfometarea, şi din păcate unele dintre ele chiar practică acest stil alimentar pe perioade lungi. Spun din păcate pentru că şi eu am practicat acest stil pe toată perioada liceului, din ignoranţă poate, din cauza sistemului în care funcţiona liceul în momentul respectiv, din cauza mentalităţii profesorilor, şi ştiu exact că implică epuizare, lipsa de energie şi concentrare, oboseală, şi poate probleme de sănătate şi mai grave. În timp am înţeles că în alimentaţia zilnică am nevoie de toate substanţele nutritive. Nu sunt adepta dietelor stricte, dar nici a exceselor, spun asta deseori, susţin echilibrul în toate planurile şi aspectele vieţii, consider că fiecare persoană este unică, la fel şi alegerile ei. În acelaşi timp sfătuiesc şi chiar rog profesorii de balet şi părinţii copiilor care studiază baletul, să pună la dispoziţie consiliere de nutriţie pentru aceşti copii, să înţeleagă că se află într-o continuă transformare, să-i ajute să-şi cunoască corpul şi nevoile lui, şi să accepte aceste transformări absolut normale, care pot dura de la vârsta de 12 ani până la 19 ani.

CSÎD: Mănânci dulciuri?
Eugenia Stoian:
În momentul asta mănânc orice îmi place, nu mă abţin de la nimic dar nici nu fac excese. Nu îmi lipsesc niciodată mesele principale, şi da, mănânc şi dulciuri atunci când îmi cere corpul.

Eugenia Stoian, foto Dance Room

Dietă de balerină – aproape nici o zi fără mişcare

CSÎD: Ai zile în care nu faci mişcare?
Eugenia Stoian:
Se întâmplă destul de rar, dar da, există şi zile în care mă odihnesc. Am nevoie din când în când de relaxare, de un refresh total.
CSÎD: Ce alte pasiuni mai ai?
Eugenia Stoian:
Îmi place mult să călătoresc, programul nu îmi permite să plec foarte des, dar obişnuiesc  să plec în cel puţin o vacanţă pe an, de regulă fac asta vara, este anotimpul meu preferat, dar şi perioada în care instituţiile de cultură sunt în vacanţă. În rest, mai profit de câteva zile libere când şi când , dispărând din peisajul urban. Pe lângă asta, îmi place să citesc şi să ascult muzică bună, iar aceste 3 activităţi se completează perfect, alcătuind vacanţa perfectă pentru mine.
CSÎD: Cum este să lucrezi cu copii?
Eugenia Stoian:
Este o provocare să lucrez cu copii,  o poartă către maturizare, un foarte bun test al răbdării, dar şi o lecţie de viaţă, îmi amintesc ce înseamnă să râzi cu poftă şi să trăieşti prezentul. Sunt pur şi simplu magici.

Lecţii de balet şi pentru amatori


CSÎD: Cum este să predai lecţii de balet clasic şi de fitness balet pentru amatori?
Eugenia Stoian:
În momentul în care am început să predau balet clasic, am redescoperit dansul. Uneori este chiar necesar să te întorci la bază, la primii ani de studiu, la primele mişcari. De fiecare dată simt că acumulez din ce în ce mai multă informaţie, chiar dacă mişcarea rămâne aceeaşi. Îmi place să predau, să împărtăşesc din experienţa mea profesională celor pasionaţi de acest tip de mişcare, care spre bucuria mea, sunt într-un număr destul de mare. Conceptul “ fitness ballet” a pornit din dorinţa de a face ceva mai mult şi totodată urmărind dorinţele clienţilor. Antrenamentele se adresează celor care vor să slăbească, să se tonifieze, să-şi lungească masa musculară, celor cărora nu le surâde ideea de fitness cu greutăţi, ci vor sa îmbine eleganţa, arta, cu sportul. Pentru mine reprezintă o mare realizare acest concept, sunt antrenamente benefice chiar şi pentru profesionişti. Obişnuiesc să mă antrenez alături de cursantele mele la fiecare curs susţinut şi realizez cât de mult mă ajută la repetiţii şi pe scenă. Am dobândit mai multă forţă musculară, tonus, stabilitate, echilibru, am mai multa încredere în corpul meu.
CSÎD: Cum îţi îngrijeşti pielea?
Eugenia Stoian:
Mă hidratez, beau multă apă, 4 l pe zi. Pe lângă asta nu fac nimic deosebit, folosesc uleiuri, creme şi merg la masaj atunci când am timp.

Fără schi sau alte sporturi care pot duce la accidentări

CSÎD: Practici schi sau alte sporturi care nu sunt în acord neapărat cu viaţa de balerină?
Eugenia Stoian:
Nu practic. Am încercat să schiez, mi-a plăcut, dar nu atât de mult încât să-mi risc cariera pe pârtie. Corpul este instrumentul meu în această carieră, în această viaţă, de care am învăţat că trebuie să am grijă, să-l preţuiesc şi să-l feresc de accidente.
CSÎD: În ce spectacole te putem vedea în următoarea perioadă?
Eugenia Stoian:
Mă puteţi vedea la Teatrul de Operetă şi Musical Ion Dacian în “ Liliacul” , “ O noapte la Veneţia… O noapte la Viena” , “ Victoria şi al ei husar” , “ Ţara surâsului “ , “ Seara de balet “ , “ Concertul celor trei tenori” , “ Bonjour bonne nuit, Paris” .

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”