Celulita: învaţă să o combaţi şi prin metode naturale!

Lupta împotriva celulitei poate fi o plăcere şi putem profita de resursele naturii. Cine ar rezista unui masaj sau al unei băi cu uleiuri esenţiale, dacă în plus ne ajută şi la obţinerea obiectivului nostru?
  • Publicat:
Celulita: învaţă să o combaţi şi prin metode naturale!

Lupta împotriva celulitei poate fi o plăcere şi putem profita de resursele naturii. Cine ar rezista unui masaj sau al unei băi cu uleiuri esenţiale, dacă în plus ne ajută şi la obţinerea obiectivului nostru?

De multe ori, a urma o dietă sănătoasă şi echilibrată şi a o combina şi cu mişcarea fizică nu este suficient pentru a lupta împotriva aspectului pielii de coajă de portocală. Nu, nu vei găsi niciodată o “reţetă” miraculoasă, dar poţi încerca câteva remedii care, în afară de faptul că îţi vor ameliora starea pielii, vor contribui la instalarea unei stări de sănătate bune şi la creşterea încrederii în propria persoană.

Cheia? Alimentaţia corectă, dar şi abilitatea de a savura o masă copioasă. Băile şi masajele relaxante, dar şi exerciţiile fizice sau ieşirile în aer liber. Cel mai important? “Farmacia” pe care natura ne-o pune la dispoziţie de mii de ani! Iată, deci, care sunt paşii pe care să-i urmezi atunci când vrei să scapi de celulită!

Mişcă-te mai mult şi mai bine, lipsa sportului favorizează celulita!

Lipsa activităţii musculare are asupra organismului două consecinţe importante. Pe de o parte, se reduce irigarea sangvină şi, pe de altă parte, diminuează aprovizionarea celulelor cu nutrimente. Mai mult, dacă reziduurile nu sunt eliminate corespunzător, ţesutul conjunctiv este afectat negativ, deoarece le reţine. Lipsa timpului sau a dispoziţiei şi activităţile sedentare fac multe femei să nu ţină seama de importanţa efectuării regulate a exerciţiului fizic. Cu timpul, organismul începe să observe această carenţă şi, dacă ţesutul conjunctiv nu se oxigenează adecvat, excesul de lichide nu este eliminat, iar toxinele se acumulează în celule.

Pentru a-şi desfăşura toate funcţiile în mod adecvat, organismul trebuie să efectueze mişcări care să acţioneze corect asupra sistemului circulator, prin exerciţii viguroase care să facă muşchii să lucreze şi să-i menţină elastici. Astfel, lipsa unor exerciţii fizice adecvate şi constante poate avea repercursiuni grave asupra organismului, facilitând apariţia şi dezvoltarea celulitei.

Grupe de alimente necesare unei diete sănătoase:

Cereale şi amidon

Carbohidraţii constituie principala sursă de energie a organismului nostru. Acum datorită preocupării de a avea un corp de nota 10, acest grup de alimente tinde să fie mai redus decât ar fi necesar, crescând consumul de proteine de origine animală. Această schimbare aduce mai multe riscuri pentru sănătatea noastră, cum ar fi o creştere a colesterolului “rău”, printre altele. Nu trebuie uitaţi nici cartofii. Ei reprezintă o sursă importantă de carbohidraţi şi pot fi incluşi foarte bine într-o dietă de slăbire. Au foarte puţine calorii şi grăsimi, în plus conţin potasiu şi cupru, ideali pentru a menţine elasticitatea pielii.

Cereale integrale

Orezul este acel tip de cereale care se consumă în cea mai mare cantitate, formând baza dietei a mai mult de jumătate din populaţia globului. Există diferite varietăţi, în funcţie de clibă şi calitatea solului cultivat. Dintre toate proprietăţile lui, cea mai importantă este cea digestivă, ceea ce face orezul să fie potrivit pentru toate vârstele.

Ovăzul este un aliment hrănitor şi energic, care produce forţă şi vitalitate. Stimulează funcţionarea glandei tiroide şi măreşte rezistenţa la frig. Este foarte bogat în vitamine (mai ales B), minerale (de exemplu zinc), fibre şi grăsimi bune pentru sănătate, ceea ce face ca acest tip de cereală să fie recomandat în dietele de control al greutăţii. O variantă bună şi sănătoasă este micul dejun alcătuit din fructe proaspete, fulgi de ovăz (2-3 linguriţe rase), lapte degresat, chefir, iaurt sau o băutură din ovăz sau orez. Este un tip de cereală foarte versatilă, din care se pot face creme delicioase de legume.

Orzul este cel mai vechi tip de cereale şi este şi cel mai cunoscut. Are proprietăţi diuretice, este foarte bogat în calciu, fosfor şi potasiu, de aceea acţionează în mod revitalizant. Este recomandat să se consume curăţat, dacă bobul este deja rafinat.

Quinoa, faţă de restul cerealelor, este foarte bogată în proteine. Nu conţine gluten şi are un aport foarte mare de vitamine şi minerale benefice pentru sănătate.

Meiul este un aliment de bază în Africa, China, Himalaya sudică şi toată Europa de Est. Este recomandat pentru oboseala intelectuală şi anemie, pentru conţinutul ridicat de vitamine şi minerale, cum ar fi fosforul şi fierul. De asemenea, meiul este un bun reglator al glicemiei (zahărul din sânge).

Carne, ouă, peşte şi înlocuitori de carne

Nu trebuie să uiţi de acestă grupă foarte importantă pentru activitatea structurală şi funcţională a organismului. Consumul de proteine ne ajută să păstrăm masa musculară şi să revitalizăm ţesuturile. O dietă săracă în proteine favorizează retenţia de sodiu şi apă în ţesuturi. Se recomandă să nu se abuzeze de carnea roşie (maxim o dată pe săptămână) şi să se consume mai mult carne albă şi peşte (dar de maxim două ori pe săptămână).

Grăsimile

Sunt un grup de nutrimente energetice. Contrat mitului popular, organismul are nevoie de grăsimi, deşi trebuie să le obţinem pe cele bune, care ne vor aduce multiple beneficii. Este foarte important să facem diferenţa între cele două tipuri de grăsimi din diete: cele saturate şi cele nesaturate. Pe de-o parte, grăsimile saturate se găsesc în principal în alimente de origine animală (carne, ouă, produse lactate integrale etc). Consumarea lor trebuie să fie moderată. Un exces de grăsimi saturate poate creşte nivelul colesterolului “rău” (colesterol LDL).

Grăsimile nesaturale sunt cele mai bune pentru sănătatea noastră. Pot fi differentiate în grăsimile mononesaturate (uleiul de măsline) şi cele polinesaturate (peştele oceanic). Există un grup de acizi graşi care se numesc acizi esenţiali. Aceştia sunt acizi graşi polinesaturaţi care nu pot fi sintetizaţi de organism şi singura metodă de a-i obţine este dieta – aceştia sunt faimoşii Omega-3 şi Omega-6.

Fructe, legume şi zarzavaturi

  • Fragii – au foarte puţine calorii şi sunt bogaţi în fibre, flavonoide şi minerale
  • Kiwi – conţine multă vitamina C, potasiu şi magneziu şi favorizează tranzitul intestinal
  • Cireştele – au puţine calorii şi au efect diuretic
  • Grapefruit – Conţine o cantitate mare de vitamina C şi potasiu
  • Ananasul – Conţine vitamina C şi bromelaină, o enzimă care favorizează digestia proteinelor
  • Prazul – sărac în calorii, depurativ şi diuretic
  • Ţelina – are şi ea calităţi diuretice
  • Ceapa – măreşte nivelul colesterolului “bun”
  • Roşiile – au conţinut bogat de potasiu, magneziu, zinc şi betacaroten, fiind ideale pentru menţinerea siluetei
  • Morcovul – pregăteşte pielea pentru bronzat şi protejează împotriva radicalilor liber
  • Spanacul – conţine multe vitamine din complexul B şi multe minerale, în afară de cantitatea mare de fibre

Produse anticelulitice naturale

Produsele care se găsesc pe piaţă pentru reducerea aspectului de “coajă de portocală” sunt concepute, în mare parte, din extrase vegetale, mai ales pe bază de alge, uleiuri vegetale şi uleiuri esenţiale.

Principalele substanţe care compun produsele anticelulitice:

Algele: datorită conţinutului ridicat de vitamine şi minerale, purifică şi revitalizează pielea, în timp ce o hidratează. Au un efect ridicat de tonifiere.

Aminoacizii: menţin un bun nivel de elasticitate şi hidratare a pielii.

Uleiuri esenţiale: de grapefruit, cedru, palisandru, salvie etc.

Extract de cafea şi ceai: reduce acumularea de grăsimi şi stimulează termogeneza

Uleiuri vegetale: hrănesc şi înmoaie pielea (mai ales uleiul vegetal de migdale dulci, jojoba şi avocado)

Ape florale sau apă distilată ecologică: de lavandă (proprietăţi calmante, purificatoare şi de curăţare) sau de hammamelis (tonifică şi favorizează microcirculaţia).

Castan de India: plantă care activează microcirculaţia pielii, permiţând drenajul şi eliminarea lichidelor.

Ginko biloba şi ginseng: plante care activează fluxul limfatic, circulaţia şi metabolismul.

Iedera: stimulează circulaţia şi contribuie, în mare măsură, la dezintoxicarea organismului.

Aloe vera: are proprietăţi hidratante şi de catifelare a pielii, dar şi efecte bactericide, analgezice, antiinflamatoare, antibacteriene şi antibiotice.

Ceramida: curăţă pielea şi o catifelează.

Forma produselor anticelulitice

Produsele anticelulitice pot fi găsite sub formă de:

Uleiuri. Înmoaie pielea şi sunt ideale pentru a face masaj.

Creme. Sunt o alternativă a uleiurilor şi sunt absorbite mai uşor ca acestea.

Geluri. Sunt răcoritoare şi pielea le absoarbe rapid.

Loţiuni. Fiind mai diluate, conţin mai puţine grăsimi decât cremele. Se usucă imediat şi nu lasă reziduuri pe piele.

În mod normal, dacă se face în mod constant şi correct, aplicarea produselor anticelulitice dă rezultate în aproximativ două săptămâni, mai ales dacă este combinată cu o dietă echilibrată şi cu exerciţii fizice regulate. Totuşi, nu trebuie să te aştepţi la un miracol atunci când celulita este foarte accentuată.

Se poate îmbunătăţi aspectul, dar ca şi tratamentele care nu sunt naturiste, nu sunt capabile să rezolve problema definitiv şi complet.

Nu te aştepta ca celulita să dispară după doar cu creme anticelulitice. Cremele reprezintă un ajutor, dar numai ele nu pot rezolva definitive problema de fond. Este important să ştii că dacă te decizi să foloseşti “produsele” naturiste, să o faci zilnic şi să aplici produsele după duş sau baie, cu un masaj bun. Acest masaj activează circulaţia sanguină, pielea ta având în acel moment o mare capacitate de absorbţie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Top alimente care provoaca balonare
Top alimente care provoaca balonare
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân