Cehia, tara galustelor

Cu toate ca retetele culinare originare din Cehia sunt campioane in numarul mare de calorii, in grasimi si zahar, cehii au gasit o cale de mijloc, reusind sa combine stilul culinar traditional cu un stil de viata sanatos. Totusi, din cand in cand, isi mai permit cate o "evadare".
Cehia, tara galustelor
Cehia, tara galustelor

Cu toate ca retetele
culinare originare din Cehia sunt campioane in numarul mare de
calorii, in grasimi si zahar, cehii au gasit o cale de mijloc,
reusind sa combine stilul culinar traditional cu un stil de viata
sanatos. Totusi, din cand in cand, isi mai permit cate o
„evadare”.

„Dobro Chut” isi ureaza cehii inainte de a incepe sa
manance. Ai ghicit, este vorba de traditionalul „pofta buna!”

Se spune ca bucataria ceha nu reprezinta chiar cea mai buna alegere
pentru vegetarieni, deoarece merge pe
principiul „nici o masa fara carne”. Si nici fara galuste,
bineinteles. Totusi, per ansamblu, cele mai populare preparate sunt
supa de cartofi, friptura de porc cu galuste si varza acra,
fructele in aluat (tot galuste…) si strudelul cu mere.

Despre sos – „omácka” (cu cat are mai multa smantana, cu atat e mai
apreciat) – si condimente auzim numai de bine si de la cehi. Locul
intai la capitolul garnituri le revine galustelor – „knedlíky”
preparate din faina de grau sau de cartofi, fierte si umplute cu
fructe, varza acra sau carne. Feliile de galuste care inoata in sos
se servesc cu orice ocazie.

Pranz made in CZ

Felul unu al unui pranz dintr-o casa ceha incepe cu supa –
„polévka”. Cele mai des gatite supe sunt: supa cu cartofi –
„bramborová polévka”, supa de usturoi – „cesnecka”, supa de vita
insotita de galuste cu ficatei, supa de varza acra – „zelná
polévka”, supa de marar facuta cu lapte acru – „koprovka”.

La felul doi se serveste carne. Obligatoriu. Ordinea preferintelor
este: pui, porc, vita, curcan, iepure. Indiferent de tipul carnii,
cert este ca friptura trebuie sa fie
scaldata in sos.

Cei mai agreati pesti de catre cehi sunt pastravul – „pstruh” si
codul – „treska”. Somonul sau fructele de mare pot incanta papilele
gustative ale cehilor in restaurantele de lux. Orice familie care
organizeaza vara un gratar cu prietenii alege macroul, iar in
Ajunul Craciunului servirea preparatelor din crap este o traditie
bine incetatenita.

Cu toate acestea, cehii nu se pot lauda ca sunt mari consumatori de
peste, ci mai degraba ocazionali. Ceea ce nu se poate spune despre
ei cand vine vorba despre consumul de cartofi. Fie ca sunt fierti,
prajiti sau facuti piure, cartofii sunt consumati cu mare placere,
de la mic la mare.

Numeroasele deserturi – „moucníky” – sunt apetisante si gustoase,
dar putin cam „nesanatoase”, daca sunt consumate fara limite,
deoarece majoritatea contin mult unt, zahar si frisca. Clatitele
umplute cu gem sau capsune si frisca, prajitura cu miere de albine
„Medovník”, galustele cu afine sau inghetata din fructe ii
indulcesc in mod traditional pe cehi.

Daca totusi urmezi o dieta sau sanatatea nu iti permite sa savurezi
aceste bunatati, poti sa-l intrebi pe chelner de produsele pentru
vegetarieni, in acest mod: „bezmasá jílda?”

Carpe Vinum

Acesta pare sa fie indemnul celor care au degustat licorile
fermentate din strugurii Cehiei. Sau dupa caz, carpe pivo, „pivo”
insemnand bere. Ca si vecinii lor, germanii, la fiecare masa
mancarea se uda cu bere (cehii detin locul intai in lume la
consumul de bere pe cap de locuitor).

Evident ca exista diverse variante si pentru cei care nu prefera
bauturile alcoolice: sucuri, apa minerala sau incetatenitul ceai cu
lamaie. Important este sa fie voie buna. „Na zdraví!” „Hai
noroc!”

Galuste de cartofi

Ingrediente: 6 cartofi medii, o lingurita sare, 1 ou, 2 cani de
faina de grau. Mod de preparare: Cartofii curatati se fierb intr-o
cantitate mica de apa. Se dau prin masina de tocat, dupa care se
lasa la racit. Pe o planseta tapetata cu faina se rastoarna
cartofii tocati si se adauga
faina, iar amestecul se framanta cu mana.

Din coca se formeaza un rulou lung care se taie in 10 parti.
Galustele astfel obtinute se fierb 5 minute la foc mic. Se lasa la
scurs pe un prosop de hartie. In mod traditional, cehii rumenesc
aceste galuste in unt incins.

Citeste si Cooking extreme: ciudatenii
comestibile