Carnea de curcan, principala sursă de proteine de calitate

Carnea de curcan este săracă în grăsimi, 100 g de carne conţinând aproximativ 160 calorii, bogată în vitaminele B6, B12, niacină, riboflavină şi seleniu, precum şi în minerale esenţiale organismului fier, zinc, seleniu şi fosfor. 100 g de carne de curcan conţin aproximativ 32 g de proteine, fapt ce o transformă într-o sursă bună de aminoacizi esenţiali.
  • Publicat:
Carnea de curcan, principala sursă de proteine de calitate

Astăzi ne îndreptăm atenţia asupra consumului de carne, câtă nevoie are organismul de o alimentaţie echilibrată, cum să învăţăm să combinăm sănătos alimentele, cum să facem alegerea corectă din punct de vedere calitativ şi ce efect are asupra aspectului fizic alimentaţia.

Ce ştim însă despre carnea de curcan?

Că este sănătoasă, are puţine calorii, o găsim ca şi recomandare în mai toate dietele, este potrivită în alimentaţia persoanelor cu probleme de sănătate şi este în acelaşi timp recomandată şi în alimentaţia copiillor după primele luni de viaţă. Consumată în cantităţi obişnuite şi preparată corespunzător, carnea are numeroase beneficii asupra organismului, susţine Alina Ganea, nutriţionist şi dietetician Natur House (www.natur-house.ro).

Carnea de curcan este săracă în grăsimi, 100 g de carne conţinând aproximativ 160 calorii, bogată în vitaminele B6, B12, niacină, riboflavină şi seleniu, precum şi în minerale esenţiale organismului fier,  zinc, seleniu şi fosfor. 100 g de carne de curcan conţin aproximativ 32 g de proteine, fapt ce o transformă într-o sursă bună de aminoacizi esenţiali.

Doar o singură porţie de carne de curcan furnizează organismului 65% din aportul zilnic recomandat de proteine. Consumul cărnii de curcan ajută la reducerea colesterolului, carnea slabă, fără piele, gatită la cuptor, având cea mai redusă cantitate de grăsimi saturate sau colesterol dintre toate tipurile de carne. Consumul de carne de curcan joacă un rol vital în combaterea insomniei şi instalarea unei stări propice de somn şi relaxare. Consumul regulat de carne ajută la menţinerea sistemului imunitar.

Proteine indispensabile în cantităţi moderate!

Proteinele sunt indispensabile organismului nostru, iar principalele surse de proteine rămân carnea şi peştele. Există şi proteine vegetale care pot compensa în parte absenţa cărnii, dar proteinele vegetale sunt mult mai sărace sau nu conţin deloc aminoacizi esenţiali, deosebit de importanţi pentru organism. Toate aceste variante de a înlocui proteina animală creează carenţe importante de vitamina D, B12, calciu, fier, iod, zinc, ale căror repercusiuni sunt diminuarea masei musculare, oboseală, crampe musclulare, insomnii. Să nu ne lipsească din alimentaţie, dar să avem totuşi grijă şi la cantitate!

După cum ştim, o mare parte din problemele de sănătate de care suferim sunt din cauza modului dezechilibrat sau dezorganizat de nutriţie. Un aspect foarte important este şi consumul cantitativ de carne. Consumul exagerat duce la îngroşarea pereţilor vasculari, la pierderi importante de calciu, la o îngreunare a proceselor metabolice şi la o eliminare greoaie a reziduurilor din organism. Iar prin mărirea perioadei de timp în care toxinele stau în contact cu membrana intestinului gros, este favorizată apariţia tumorilor de colon. Un consum crescut de carne poate avea efecte negative asupra sănătăţii, cresterea acidului uric de exemplu, care poate provoca afecţiuni la nivelul rinichilor, pietre la rinichi, gută sau calculi biliari. Arsurile, balonarea şi problemele digestive pot să apară tot din cauza consumului excesiv de carne. Carnea poate să crească riscul de obezitate şi boli de inimă.

Carnea trebuie preparată bine înainte de a fi consumată, deoarece numai astfel bacteriile, paraziţii şi virusurile sunt distruse în totalitate. Abuzul de carne constipă şi creează aciditate, mai ales dacă se omit alimentele din celelalte categorii alimentare: legume, fructe, cereale integrale (vezi Dieta Dukan), precizează Alina Ganea, nutriţionist şi dietetician Natur House.

Carnea în alimentaţia copiilor

Întreaga familie se poate bucura de beneficiile consumului de carne aşa că poate fi introdusă şi în alimentaţia bebeluşilor după 7-8 luni de viaţă, fiind o sursă excelentă de fier, zinc şi alte minerale esenţiale pentru creşterea sănătoasă. Conţine vitamina A, vitamine B (inclusiv acid folic), vitamina D şi minerale ca: potasiu, magneziu, zinc, fosfor, calciu şi este benefică pentru întărirea sistemului imunitar, a sistemului osos, îmbunătăţeşte activitatea sistemului nervos central şi previne bolile de inimă.

Carnea de curcan poate fi introdusă, la început, la mesele de prânz în meniul bebeluşului iar pe măsură ce va creşte, va putea fi adăugată şi în preparatele pentru cină. Aceasta poate fi asociată cu legumele folosite în prepararea supelor, morcovi, ardei, ţelină, dovlecei sau se poate combina foarte bine şi cu fructele: mere, caise. Ulterior, după ce sistemul digestiv o tolerează mai bine, poate fi combinată şi cu cereale.

Pentru a creşte sănătos şi echilibrat este necasar să existe carne în alimentaţie iar copiii au nevoie de proteinele din carne pentru dezvoltarea armonioasă a creierului şi musculaturii lor. Fiind în topul listei ca recomandare în alimentaţia copiilor şi adolescenţilor carnea de curcan este o excelentă sursă de proteine, cu un conţinut redus de grăsimi, bogată în vitamina B şi zinc.

Este carnea cu cea mai mică cantitate de colesterol dintre toate, susţine Alina Ganea, nutriţionist şi dietetician Natur House. Din pricina hormonilor de creştere existenţi în anumite cărnuri consumate apar nu doar tulburări hormonale la copii cu silueta normală, dar şi tulburări de greutate, cazurile de copii supraponderali crescând îngrijorător în ultimii ani. De fapt, se creează depozite de grăsime pe anumite zone ale corpului.

Cum gătim corect curcanul? 

Pentru a profita de beneficiile cărnii trebuie să luăm în considerare şi modul de preparare al acesteia, susţine Alina Ganea, nutriţionist şi dietetician Natur House. Primul pas este să îndepărtăm pielea curcanului deoarece conţine numai grăsime. Fiecare mod de gătire al cărnii are avantaje şi dezavantaje dar pentru o preparare sănătoasă trebuie să ţinem cont de câteva aspecte.

Dacă sunteţi interesaţi de numărul caloriilor pe care le consumăm, trebuie să ştim că partea cea mai puţin calorică a cărnii de curcan este pieptul, gătit la grătar. Pulpele fiind mai bogate în calorii, este recomandat să fie gătite după ce îndepărtaţi pielea sau să nu consumaţi pielea chiar dacă aţi gătit pulpele cu tot cu ea. Carnea de curcan, fără piele, are aproximativ 120 calorii/100 g.

Curcanul gătit pe grătar formează o crustă la exterior care captează grăsimile naturale, apa şi sărurile minerale ale cărnii din interior. Cu cât carnea este tăiată mai subţire, cu atât va cădea mai puţină grăsime pe grătarul încins. Prepararea la cuptor este o metodă foarte bună de pregătire a curcanului, carnea fiind fragedă şi gustoasă. Pentru prepararea supelor sau ciorbelor din carne de curcan este indicată fierberea. Indiferent de metoda de preparare pe care o alegem trebuie să avem în vedere că aceasta trebuie gătită foarte bine.

Carne netratată vs. hormoni injectaţi

Dacă ne punem întrebarea care este cea mai sănătoasă carne pe care ar trebui să o avem în alimentaţie o să aflăm că este cea lipsită de grăsime preparată corespunzător şi consumată în cantităţi normale. De preferat ar fi să consumăm carne de curcani crescuţi cât mai natural a căror carne nu a fost tratată cu antibiotic, hormoni sau alte medicamente. Carnea este una dintre principalele componente de bază din piramidă alimentară nutriţională.

Să alegem calitate pentru sănătatea noastă şi să ştim că există şi carne bio. Mâncarea organică sau mâncarea bio ne poate face mai sănătoşi şi mai frumoşi. Motivul pentru care ar trebui să consumam carne bio este legat în primul rând de sănătate. Produsele bio sunt permanent verificate, ceea ce reprezintă o garanţie suplimentară a calităţii. Alimentele bio au un conţinut dublu de antioxidanţi faţă de cele industriale.

Pentru copii alimentele bio sunt o binefacere, aceştia fiind mult mai sensibili la agresiunea produselor toxice. De exemplu, un curcan crescut bio este hrănit cu hrană bio în medii fără pesticide, fără îngrăşăminte chimice şi fără aditivi. Animalele din zootehnia bio cresc în spaţii deschise, sunt hrănite cu hrană sănătoasă şi naturală, fără antibiotice sau medicamente de sinteză. Consumând bio aducem un plus de sănătate organismului nostru.

Combinaţii nutriţionale sănătoase

Chiar dacă avem grijă la calitatea produselor pe care le consumăm, este foarte important să alegem combinaţiile potrivite şi din punct de vedere nutriţional. Un piept de curcan făcut la grătar arată apetisant lângă o porţie de cartofi prăjiţi însă mult mai sănătos este să îl combinăm cu o salată. Carnea făcând parte din categoria alimentelor concentrate iar cartofii din categoria alimentelor cu amidon – nu sunt cea mai fericită variantă pentru digestia şi sănătatea noastră, menţionează nutriţionist Alina Ganea.

Stomacul nostru secretă sucuri diferite pentru fiecare tip de hrană. Cea neconcentrată se digeră mult mai uşor decât cea concentrată. E bine de ştiut că nici 2 alimente concentrate la o masă nu sunt indicate, fiindcă înseamnă un efort suplimentar pentru digestie (de exemplu, alimente concentrate, carne şi cartofi iar neconcentrate legumele).

Când amestecăm 2 alimente care fac parte din cele 2 categorii, stomacul nostru se află într-o situaţie grea. Trebuie să secrete mai multe sucuri pentru a descompune mâncarea, dar fiecare are enzime de tipuri opuse, care se vor neutraliza permanent. Astfel, digestia va dura mai mult decât e necesar. De aceea, după o masă cu combinaţii greşite (carne cu cartofi sau cu orez), ne simţim obosiţi, lipsiţi de energie. Ca să nu mai vorbim de gaze sau de arsuri.

Pe de altă parte, stagnarea alimentelor în intestine duce în cele din urmă la fermentarea lor şi la eliberarea de toxine dăunătoare sănătăţii şi frumuseţii noastre. Combinaţi carnea cu legume şi salate în beneficiul digestiei voastre şi pentru a vă menţine sănătoşi. Combinaţi proteina animală cu legume sărace în amidon ca: spanac, roşii, castravete, ardei, pătrunjel, broccoli, varză. Sedimentele acumulate încetinesc şi funcţionarea organismului şi duc la depunerea grăsimilor, în special în jurul taliei.

Pielea reflectă ce, cum şi cât mâncăm

Să nu uităm că şi aspectul fizic are de suferit în urma alimentaţiei odată cu trecerea timpului. O alimentaţie echilibrată trebuie să conţină toate grupele de alimente din care organismul îşi face rezerve de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Calitatea pielii este afectată în cazul unui regim de viaţă dezechilibrat. Chiar dacă alegem să nu consumăm carne sau alte produse trebuie să avem grijă să substituim lipsa substanţelor nutritive provenite din acest aliment cu unele provenite din alta categorie, susţine Alina Ganea, nutriţionist şi dietetician Natur House.

Pentru a arăta bine la exterior, pe lângă faptul că trebuie să ne hidratăm corespunzător, trebuie să şi mâncăm sănătos, să ne odihnim suficient şi să introducem sportul în programul zilnic. Ceea ce mâncăm are legătură cu modul în care arată pielea însă nu trebuie să renunţăm la carne, de exemplu, sau la alte produse pentru a fi mai frumoşi. Echilibrul în alimentaţie şi organizarea meselor pot face minuni asupra corpului nostru.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”