Anghinarea, arma secretă împotriva colesterolului mărit

Acţiunea terapeutică a anghinarei se datorează în special conţinutului ridicat de cinarină , un compus al potasiului cu rol puternic antioxidant, diuretic şi de protecţie împotriva substanţelor nocive din organism.
  • Publicat:
Anghinarea, arma secretă împotriva colesterolului mărit
Anghinarea creşte fluxul biliar şi detoxifică ficatul.

Anghinarea este una dintre cele mai cunoscute plante din regiunea mediteraneană, fiind utilizată nu doar în gastronomie, ci şi în scopuri medicinale datorită proprietăţilor curative extrem de variate.

Beneficiile nutriţionale ale acesteia se menţin atât în stare naturală, cât şi în cazul în care planta este gătită la aburi, întrucât îşi poate conserva vitaminele şi mineralele chiar şi la temperaturi ridicate.

Acţiunea terapeutică a anghinarei se datorează în special conţinutului ridicat de cinarină , un compus al potasiului cu rol puternic antioxidant, diuretic şi de protecţie împotriva substanţelor nocive din organism.

De aceea, specialiştii recomandă utilizarea anghinarei pentru reducerea colesterolului, în problemele digestive, detoxifierea şi asigurarea funcţionării corecte a ficatului.

Deoarece există două tipuri de colesterol, HDL (colesterolul bun) şi LDL (colesterolul rău), este important de ştiut că nivelul ridicat al colesterolului LDL produce îngroşări şi chiar blocări ale arterelor, putând fi cauza unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral.

În schimb, colesterolul benefic HDL conţine antioxidanţi, proteine şi un nivel scăzut de lipide, având efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.

Astfel, planta de anghinare acţionează într-un mod complex asupra organismului, determinând scăderea nivelului de colesterol LDL şi simultan stimulând colesterolul HDL datorită conţinutului bogat în nutrienţi şi a proprietăţilor variate ale acestora. Iată 5 efecte benefice pe care le are consumul de anghinare asupra sănătăţii:

Anghinarea ajută la îmbunătăţirea funcţionării bilei

Dischinezia biliară sau “ bila leneşă” este cel mai adesea determinată de consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi sau foarte condimentate, un nivel ridicat de stres sau lipsa activităţilor fizice. Pulpa de anghinare are un conţinut ridicat de
antioxidanţi din familia polifenolilor, care au rolul de a stimula procesul de funcţionare a bilei.

Stabilizează nivelul glicemic

Anghinarea asigură aproximativ un sfert din doză zilnică recomandată de fibre ce reglează indexul glicemic din sânge, normalizează metabolismul şi ajută la controlarea apetitului.

Reduce nivelul de colesterol

Nivelul ridicat de cianină din compoziţia anghinarei asigură un nivel scăzut al colesterolului LDL prin stimularea eliminării grăsimilor şi mai mult decât atât, ajută la menţinerea unei valori constante a colesterolului benefic. Datorită acţiunii intensive a anghinarei asupra grăsimilor din organism, această plantă determină şi buna funcţionare a sistemului cardiovascular, care este în corelaţie directă cu nivelul grăsimilor din sânge.

Anghinarea are acţiune puternic antioxidantă

Anghinarea se află printre plantele cu cea mai bogată compoziţie în antioxidanţi, clasându-se pe locul 7 dintr-o serie de peste 1000 de alimente cu rol în detoxifierea organismului. Astfel, aceasta asigură protecţia împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi şi a depunerilor de grăsime la nivelul vaselor de sânge, previne îmbătrânirea celulelor, scade riscul instalării obezităţii şi stimulează imunitatea.

Reduce tensiunea arterială

Un alt nutrient important conţinut de anghinare este potasiul, unul dintre mineralele cu beneficii vitale asupra
sistemului cardiovascular şi secreţiei optime a bilei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc