10 motive ca să mănânci (cel puţin) un măr pe zi

Merele, superfructe versatile pe care le găsim pe tarabe şi în rafturile supermarket-urilor indiferent de sezon, îşi merită pe deplin titlul de superaliment datorită efectelor benefice multiple pe care le asupra sănătăţii. Nu degeaba au americanii vorba “an apple a day keeps the doctor away” - un măr pe zi ţine doctorul departe...
  • Publicat:
10 motive ca să mănânci (cel puţin) un măr pe zi

Merele, superfructele pe care le găsim pe tarabe şi în rafturile supermarket-urilor indiferent  de sezon, îşi merită pe deplin titlul de superaliment, datorită efectelor benefice multiple pe care le au asupra sănătăţii. Nu degeaba au americanii vorba “an apple a day keeps the doctor away” – un măr pe zi ţine doctorul departe…

Să aflăm, deci, care sunt cele 10 motive pentru care ar trebui să ronţăi un măr în fiecare zi pentru o sănătate de invidiat:

1. Sunt o sursă excelentă de fibre solubile (circa 5 grame la un măr de mărime medie), o categorie de carbohidraţi din plante care ajută la reducerea riscului de afecţiuni intestinale, inclusiv diverticulită, hemoroizi şi diferite tipuri de cancere. În plus, fibrele reglează nivelul de insulinp, prevenind diabetul, curăţă şi detoxifică, accelerând astfel eliminarea metalelor grele din organism, cum ar fi de exemplu cuprul sau plumbul.

2. Au o cantitate mare de pectină, substanţă care are capacitatea de a reduce nivelul de colesterol rău din corp, ajutând astfel în pierderea kilogramelor în exces.

3. Merele pot preveni apariţia astmului şi a afecţiunilor respiratorii graţie antioxidanţilor prezenţi în special în coajă, care protejează celulele de acţiunea redicalilor liberi, prevenind astfel apariţia inflamaţiilor, principala cauză a numeroase boli. Două studii recente sugerează că pentru a reduce la minimum riscul de tulburări respiratorii, este necesar consumul de minimum 5 mere pe zi.

4. Merele ţin de sete, cresc secreţia de fluide necesare corpului şi reduc gradul de vâscozitate al mucoaselor, după cum se sugerează în numeroase manuale de medicină chinezească tradiţională.

5. Oţetul de mere folosit în salate poate rduce considerabil riscul de formare a pietrelor la rinichi (litiază biliară).

6. Substanţele benefice din mere pot preveni, de asemenea, riscul de afecţiuni ale pielii, cum sunt eczemele, uscăciunea excesivă, reduc producţia de sebum şi previn apariţia acneei.

7. Potrivit unei cercetări a oamenilor de ştiinţă brazilieni, consumul unui măr pe zi accelerează cu 33% procesul de ardere a grăsimilor, ceea ce le face ideale în curele de slăbire.

8. Un măr are între 50-80 de calorii, nu conţine grăsimi, sodiu şi au un conţinut foarte redus de fructoză, fiind recomandate atât în regimul alimentar de slăbire cât şi pacienţilor care suferă de diabet.

9. Merele sunt surse fantastice de vitamina C, A, flavonoizi şi minerale precum fosforul, fierul sau calciul, esenţiale pentru buna funcţionare a întregului organism.

10. Merele sunt bogate în potasiu, un mineral cu rol deosebit de important în protecţia inimii.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”