Primele zile cu aparat dentar: cum depăşim orice disconfort

Montarea aparatului dentar nu este cea mai neplăcută parte, dar cu mici trucuri, orice disconfort poate fi depăşit.
  • Publicat:
Primele zile cu aparat dentar: cum depăşim orice disconfort
FOTO: 123rf.com / Primele zile cu aparat dentar: cum depăşim orice disconfort

Majoritatea pacienţilor se tem că montarea aparatului dentar este partea cea mai dureroasă a tratamentului orodontic. În realitate, cea mai dificilă etapă are loc în primele zile de după, în perioada de acomodare. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont, asigură însă că nu poate fi vorba de durere, ci mai degrabă de un disconfort, care poate fi depăşit cu ajutorul unor mici trucuri şi care oricum va dispărea treptat odată ce ne obişnuim cu purtarea aparatului.

La început, drumul către un zâmbet perfect poate fi destul de dificil, dar informaţiile potrivite ne pot pregăti pentru ce va urma, să trecem mai uşor peste perioada de acomodare cu aparatul dentar fix. Iată cum pot fi depăşite!

Senzaţia ciudată că nu ajung buzele pentru a închide gura. Imediat după aplicarea aparatului dentar, primul lucru pe care pacientul îl simte sunt bracketurile peste care buza nu se poate întinde pentru a le acoperi.

“În acest caz, tot ce putem face este să avem răbdare câteva zile, deoarece buzele şi obrajii au elasticitate foarte mare şi se vor obişnui foarte uşor să ocolească braketurile. Un plus este acela că buzele, împinse mai în faţă, par mai mari şi atrăgătoare”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

Disconfort/durere la nivelul dinţilor. Multe persoane se aşteaptă la durere încă din momentul aplicării aparatului dentar în cabinet, însă această etapă nu este deloc dureroasă. În schimb, după câteva ore, acasă, ne putem aştepta la disconfort sau chiar durere la atingerea dinţilor.

“Administrarea unui antiinflamator/antialgic va reduce acest disconfort. Putem mânca imediat după montarea aparatului dentar, însă în primele zile este recomandată o dietă pe bază de alimente moi: paste, pâine fără seminţe, legume moi, budincă, supe creme, iaurt etc. După aproximativ 3-4 zile orice disconfort iniţial asociat cu aparatul dentar ar trebui să dispară sau să se amelioreze vizibil, astfel că putem include pe listă şi alimente mai solide. Pe întreaga durată a tratamentului vor fi evitate alimentele care ar putea îndoi sârmele sau desprinde brackeţii: cele foarte dure (alune, floricele de porumb, morcovi, măsline cu sâmburi, pâine prăjită crocantă, chipsuri tari) şi cele lipicioase (caramele, bomboane gumate, jeleuri etc.)”, atenţionează specialistul ortodont.

Leziuni la nivelul buzelor şi obrajilor. Chiar dacă bracketurile sunt bine lustruite, pot apărea mici leziuni la nivelul obrazilor cauzate de sârme. Obrazul poate fi zgâriat uneori şi pe parcursul tratamentului, pe măsură ce dinţii se îndreaptă, atunci când capătul sârmei poate ieşi din ultimul bracket.

“În cazul în care o astfel de situaţie apare ne poate salva ceara dentară, aplicată pe bracket sau capătul arcului. Dacă problema nu dispare, poate fi necesară o vizită la cabinet pentru scurtarea sârmei, iar între timp trebuie evitate alimentele fierbinţi sau acide (sucuri acrişoare, murături etc.) deoarece ele accentuează senzaţia de usturime de la nivelul rănii. Clătirea gurii cu ceai de salvie va ajuta la vindecare, iar hidratarea este esenţială şi ea, deoarece dacă gura este uscată bracketurile se freacă mai tare de buze şi obraji”, spune doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

Este important de reţinut că orice disconfort care apare în primele zile după montarea aparatului dentar este doar temporar şi poate fi uşor gestionat. Fiecare persoană va reacţiona diferit în această perioadă, însă cunoscând în prealabil situaţiile care pot apărea şi modalităţile prin care pot fi ele depăşite, acomodarea cu aparatul dentar va avea loc mai uşor. Odată depăşită prima săptămână, cea de acomodare, tratamentul va decurge mult mai lin, existând toate şansele ca în timp pacientul chiar să uite că poartă aparat dentar!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Aparat dentar: semne clare că ai nevoie
Aparat dentar: semne clare că ai nevoie
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân