Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Caută în:

Albirea dentară: tipuri, cui se recomandă şi ce trebuie să facem după

FOTO: pexels.com / Albirea dentară: tipuri, cui se recomandă şi ce trebuie să facem după FOTO: pexels.com / Albirea dentară: tipuri, cui se recomandă şi ce trebuie să facem după

Unul dintre cele mai cunoscute şi mai în vogă procedee de estetică dentară este albirea dinţilor. Bineînţeles, este un subiect controversat, iar asta din cauză că dacă este neefectuat corespunzător şi sub supravegherea dentistului, efectele sale pot fi departe de cele dorite. Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică în ce măsură albirea dentară ne este un bun prieten şi când vine la pachet cu riscuri în privinţa sănătăţii dentare.

Albirea dentară: ce se întâmplă în timpul procesului

“Albirea dentară reprezintă tratamentul estetic cel mai des utilizat în medicina dentară. Acesta presupune o reacţie chimică între soluţiile pe bază de peroxid de hidrogen folosite pentru albire şi dinţii naturali. Peroxidul de hidrogen, având contact intim cu suprafaţa dentară, se va descompune şi va elibera ioni de oxigen, care se vor combina cu grupările cromogene de la nivel dentar şi le va creşte gradul de solubilizare, în urma cărora vor rezulta produşi de degradare: apă, oxigen şi amoniac. Rezultatul final este pierderea grupărilor cromogene şi obţinerea unei nuanţe mai deschise a unităţii dentare”, explică medicul stomatolog Adrian Mina

Cine îşi poate face albire dentară?

Atunci când ne gândim să apelăm la procedeul de albire dentară trebuie să luăm în calcul şi dacă într-adevăr ne este recomandat şi dacă este cazul să apelăm la acest serviciu.

“Indicaţiile albirii dentare sunt de cele mai multe ori în legătură cu cerinţele estetice şi obţinerea unui zâmbet mai luminos. Se recomandă albirea dinţilor care şi-au modificat nuanţa în urma consumului de alimente cu potenţial cromogen ridicat, consumului de cafea, fumatului şi a discromiilor de cauză endogenă. De asemenea, pacienţilor cu o uşoară fluoroză dentara le este recomandat tratamentul de albire pentru a reduce din coloraţiile brun gălbui determinate de aportul în cantitate prea mare a Fluorului. Modificările de culoare cauzate de consumul de tetraciclină al mamei pe perioada sarcinii se poate remedia sau îmbunătăţi în cazurile uşoare. Albirea dentară se va efectua numai pacienţilor cu o igienă dentară bună, care şi-au rezolvat în prealabil problemele de ordin stomatologic. Perioada optimă de realizarea a tratamentului este după realizarea celorlalte tratamente stomatologice care interferează cu starea de sănătate a cavităţii orale”, declară medicul stomatolog.

Albirea dentară: contraindicaţii

Procesul de albire dentară presupune şi câteva contraindicaţii pe care Dr. Adrian Mina ni le enumeră: „Contraindicaţiile albirii dentare sunt constituite din obturaţii (plombe) multiple la nivelul dinţilor care urmează să fie supuşi tratamentului de albire, dinţi cu leziuni carioase netratate, dinţi cu diferite tipuri de fracturi, gingivită cronică, hiperplazică, boală parodontală sub toate formele ei clinice, pacienţi a căror igienă dentară este insuficientă, fluoroză şi coloraţii tetraciclinice severe, anomalii de formare ale smalţului şi dentinei, dinţi acoperiţi de lucrări protetice de tip coroană, faţete sau punţi dentare şi în primul rând pacienţii necooperanţi cu idealuri mult peste posibilităţile de tratament furnizate de propria dentiţie”.

Tipuri de albire dentară

„În ceea ce priveşte albirea dentară, există numeroase tipuri de albire dentară: geluri utilizate de pacienţi acasă după recomandarea medicului, albire în cabinet cu substanţe activate de o sursă luminoasă, laser sau lămpi speciale. Diversitatea substanţelor de albire rezidă din concentraţia de peroxid de hidrogen conţinută. Cu cât este mai mică concentraţia de peroxid, cu atât acţiunea este mai blândă asupra dinţilor şi efectul nu este atât de evident”, dezvăluie specialistul.

Ce facem după albirea dentară?

Ca în asbolut orice, excesul poate avea rezultate nedorite, astfel încât e foarte important să ştim ce este recomandat imediat după albirea dentară, dar şi la ce perioadă de timp se poate repeta acest procedeu.

„Din cauza deshidratării produse la nivel dentar, nu este bine să facem exces în ceea ce priveşte albirea dentară. O albire făcută cu simţ de răspundere şi bine condusă de medicul stomatolog se poate repeta la aproximativ 1,5 - 2 ani. Orice repetare a tratamentului mai devreme de această perioadă poate afecta sănătatea dinţilor pe termen lung. Recomandările în ceea ce priveşte perioada de după albire sunt în legătură cu produsele alimentare şi non alimentare cu potenţial cromogen de tipul sosului de tomate, vinului roşu, cafelei, turmericului, şofranului, coca-cola şi nelipsitului fumat. După tratamentul de albire, rehidratarea dinţilor se produce între 24 - 72 ore, dar este bine să se evite alimentele colorate timp de o săptămână pentru reuşita tratamentului”, recomandă specialistul.

Citește și:
Implantul dentar: ce trebuie să faci în primele zile după operaţie
Cum afectează stresul, depresia şi anxietatea sănătatea dentară
Ce să nu mănânci pentru a nu-ţi strica dinţii


Exclusiv Online
O femeie din SUA a reușit să dea jos 33 de kilograme combinând două metode ingenioase de slăbit. ”Nu mă așteptam la un rezultat atât de rapid” Doctorulzilei.ro O femeie din SUA a reușit să dea jos 33 de kilograme combinând două...
Se apropie sfârșitul lumii? Un călugăr român vorbește. MESAJ VIRAL Infoactual.ro Se apropie sfârșitul lumii? Un călugăr român vorbește. MESAJ VIRAL
A IMPRESIONAT o lume întreagă cu talentul său! Privești și te minunezi! Animalzoo.ro A IMPRESIONAT o lume întreagă cu talentul său! Privești și te minunezi!
Adda și Cătălin Rizea, veste mare pentru fanii lor. Ce le-a transmis? Substantial.ro Adda și Cătălin Rizea, veste mare pentru fanii lor. Ce le-a transmis?
ULTIMA ORĂ! Declarație pe propria răspundere, obligatorie în România Gandul.ro ULTIMA ORĂ! Declarație pe propria răspundere, obligatorie în România
Trei lucruri pe care trebuie să le faci înainte de plajă! Vei obține bronzul dorit din prima VoxBiz.ro Trei lucruri pe care trebuie să le faci înainte de plajă! Vei obține...

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .