Albirea dentară: 5 lucruri pe care trebuie să le ştii înainte de tratament

Albirea dentară este eficientă, însă specialistul ortodont atenţionează să fim informaţi înainte de efectuarea tratamentului.
  • Publicat:
Albirea dentară: 5 lucruri pe care trebuie să le ştii înainte de tratament
FOTO: 123rf.com

Zâmbetul alb şi strălucitor se află pe lista de dorinţe a multora dintre noi, iar cea mai cunoscută soluţie pentru a obţine zâmbetul mult dorit este albirea dentară, fiind totodată şi cea mai accesibilă şi aplicată în ultimii ani. Deşi este o opţiune la îndemână, aşteptările nu trebuie să fie nerealiste. În cele mai multe cazuri, albirea dentară este eficientă, însă specialistul ortodont atenţionează că este bine să fim informaţi în privinţa anumitor aspecte înainte de efectuarea tratamentului.

Albirea dentară nu are un efect permanent

Spre deosebire de cel făcut acasă, rezultatul albirii profesionale, în cabinetul stomatologic, este de durată mai lungă.

“Adevărul este că, indiferent prin ce metodă am ajuns la albul dorit, toate alimentele şi băuturile care pătează dinţii îi vor colora din nou, încet-încet. Unele mici trucuri pot ajuta, însă, în a prelungi rezultatul albirii: consumul cu paiul al băuturilor care au potenţial de a păta dinţii (cafea, vin etc.), evitarea fumatului şi, bineînţeles, a alimentelor care colorează dantura”, recomandă specialistul ortodont.

Riscul apariţiei sensibilităţii dentare

Imediat după albirea dentară există posibilitatea ca în cazul anumitor persoane, să apară sensibilitatea dentară, acesta fiind un efect secundar al procedurii, dar şi unul comun. De cele mai multe ori, senzaţia dispare după câteva ore, dar poate dura mai mult sau se poate simţi mai intens dacă gelul de albire a acţionat prea mult timp.

“Desigur că medicul va lua toate măsurile necesare pentru a evita acest lucru, protejând dinţii şi aplicând în cabinet substanţe desensibilizante şi recomandând pacientului folosirea de paste de dinţi pentru dinţi sensibili, precum şi aplicarea pe dinţi a unor paste cu calciu, pentru remineralizare. Evitarea alimentelor şi băuturilor fierbinţi sau prea reci şi a celor acide (acre) este de dorit, de asemenea, până la scăderea sensibilităţii”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

Apar modificări ale structurii smalţului dentar

Asemănător decolorării părului, care afectează structura firului de păr, acelaşi lucru se întâmplă şi cu smalţul dentar. Dacă în cazul părului firul de păr creşte, se regenerează şi poate fi înlocuit cu unul nou şi sănătos, în cazul smalţului dentar nu se întâmplă acelaşi lucru, capacitatea de remineralizare fiind limitată.

“Ce trebuie să înţelegem de aici este că, deşi ne aduce zâmbetul frumos pe care ni-l doream, nu trebuie să abuzăm de albirea dentară în mod repetat. În schimb, o putem înlocui cu o igienă dentară riguroasă, însoţită de detartraj, periaj profeional, air-flow şi o dietă săracă în substanţe colorante”, recomandă specialistul ortodont.

Nu pot fi îndepărtate toate petele

Odată cu înaintarea în vârstă smalţul dentar se subţiază, iar dentina gălbuie de dedesubt devine mai uşor vizibilă prin smalţ, dinţii părând îngălbeniţi. Albirea dentară nu are efecte spectaculoase în acest caz. La fel şi în cazul dinţilor al căror nerv a murit şi care capătă o culoare maronie din interior, albirea nu are efect deoarece acţionează doar asupra stratului superficial de smalţ.

“Din păcate, procedura de albire nu poate şterge nici efectele fireşti ale îmbătrânirii, nici pe cele ale obiceiurilor nocive asupra dinţilor de-a lungul vieţii. Cu cât mai bine am avut grijă de dinţi, cu atât rezultatele sunt mai bune. Un pacient care a respectat controalele regulate la stomatolog şi a avut o bună igienă orală, evitând colorarea danturii, va obţine cele mai bune rezultate după albire”, spune doamna doctor.

Nu toţi candidaţii sunt potriviţi pentru procesul de albire

Procesul de albire dentară poate funcţiona pentru majoritatea oamenilor, aducând o îmbunătăţire semnificativă în ceea ce priveşte aspectul dinţilor. Cu toate astea, există anumite cazuri în care pacienţii nu sunt adecvaţi pentru tratament. Mai exact, este vorba de cei care au lucrări, precum coroane, punţi dentare, faţete dentare sau plombe.

„În cazul în care există coroane sau plombe, culoarea acestora va rămâne neschimbată după procedura albire. Din fericire, există o soluţie: uneori acestea pot fi schimbate după tratament şi adaptate culorii noului zâmbet. De obicei, acest lucru se face numai pentru dinţii din faţă, deoarece aceştia sunt vizibili atunci când zâmbim”, explică doamna doctor.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Pasta de dinţi: cum o alegem corect
Pasta de dinţi: cum o alegem corect
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân