Trichineloza (infecţia cu Trichinella): simptome, tratament

Trichineloza (infecţia cu Trichinella): simptome, tratament

Trichineloza este o infecţie cu un parazit numit Trichinella, apărută ca urmare a consumului de carne de porc infestată, insuficient gătită. Deşi poate fi tratată, trichineloza poate duce în unele situaţii la complicaţii grave, care pot pune în pericol viaţa. Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA, anual sunt înregistrate aproximativ 10.000 de noi cazuri de trichineloză.

Din cauza simptomelor care pot imita o banală toxiinfecţie alimentară – cum ar fi diareea, vărsăturile sau durerile de stomac –, infecţia cu Trichinella este adesea diagnosticată târziu, când tratamentul este mai complex, iar riscul de complicaţii este mai crescut. Cele mai afectate ţesuturi sunt cele musculare, de la nivelul limbii sau ochilor, sau zona intercostală, iar studiile arată că una din patru persoane infectate cu Trichinella prezintă inflamaţie la nivelul muşchiului cardiac.

Cum ajunge Trichinella să fie ingerat de om?

Există mai multe tipuri de Trichinella printre care Trichinella spiralis, Trichinella pseudospiralis, Trichinella nativa și Trichinella murelli care sunt implicate în apariția trichinelozei la om. Viermii adulți și larvele se dezvoltă într-o gazdă vertebrată, ulterior, o a doua gazdă vertebrată fiind gazdă fie intermediară, fie definitivă. O a doua gazdă este necesară pentru a asigura înmulțirea Trichinellei. De obicei, până să ajungă la om, Trichinella se folosește de porc și de sobolani, acesta fiind ciclul domestic. Însă și caii pot fi implicați în perpetuarea Trichinellei.

Trichineloza: simptome

Simptomele trichinelozei depind de mai mulţi factori, precum stadiul şi localizarea infecţiei, dar şi starea generală de sănătate a persoanei infectate. Unele persoane pot însă să nu prezinte deloc simptome, în timp ce altele pot avea manifestări grave.

Trichineloza se manifestă în două etape:

  • iniţial, la 1-2 zile de la dezvoltarea infecţiei, simptomele includ:

– greaţă

– vărsături

diaree

mâncărimi ale pielii

– crampe abdominale

– febră uşoară

  • ulterior, la 7-15 zile de la debutul infecţiei, apar manifestări mai severe, care semnalează extinderea infecţiei, cum ar fi:

– durerile musculare sau articulare

frisoanele

– slăbiciunea generalizată

– oboseala

tusea

– febra ridicată

– durerile de cap

constipaţia

– umflarea feţei, în special în zona ochilor

– sensibilitate la lumină

  • în cazul în care larvele paraziţilor se extind la nivelul inimii, creierului sau plămânilor, pot apărea simptome grave, precum:

aritmie cardiacă

– dificultăţi respiratorii

– tulburări de echilibru sau de coordonare

crize epileptice

– insuficienţă cardiacă sau chiar deces

Complicaţiile trichinelozei sunt rar întâlnite, dar pot include: nefrită, sinuzită, pneumonie, bronhopneumonie, miocardită, encefalită, meningită.

Cauze

Principala cauză a trichinelozei este consumul de carne de porc infestată crudă sau gătită incorect. Animalele, la rândul lor, sunt infectate cu acest parazit din cauza alimentaţiei pe bază de carne crudă sau resturi alimentare care conţin Trichinella. Pe lângă porci, şi urşii, vulpile sau caii pot fi infestaţi cu acest parazit.

Atunci când oamenii consumă carne de porc infestată, acidul din stomac dizolvă acea capsulă protectoare care acoperă larvele de Trichinella, moment în care acestea se răspândesc în intestine, sânge şi ţesuturi, se dezvoltă şi se reproduc, putând supravieţui în organismul uman chiar şi câţiva ani.

Trichineloza nu se transmite de la o persoană la alta!

Factorii de risc implicaţi în infecţia cu Trichinella sunt: gătirea incorectă a cărnii de porc (crudă, prăjită în sânge), achiziţionarea de carne de porc netestată şi din locuri neautorizate sanitar şi consumul de mezeluri procesate necorespunzător.

Diagnostic

Diagnosticul trichinelozei se stabileşte pe baza simptomelor resimţite, dar şi a unui test de sânge, care poate releva elemente specifice acestei afecţiuni, precum nivelul crescut al eozinofilelor – celule albe pe care organismul le produce în exces ca reacţie la atacul parazitului în organism.

Uneori poate fi necesară şi efectuarea unei biopsii musculare, pentru analiza microscopică a ţesuturilor. Nu există un test standard pentru depistarea infecţiei cu Trichinella în stadiile de debut.

Trichineloza: tratament

Trichineloza nu necesită întotdeauna tratament, dar acest aspect ţine de starea generală de sănătate şi de vârsta pacientului. Copiii, gravidele, persoanele vârstnice şi cele care suferă de boli cronice sunt mai expuse riscului de complicaţii.

Infecţia cu Trichinella poate trece de la sine, dar asta nu înseamnă că simptomele sunt de ignorat. Pentru ameliorarea acestora şi evitarea complicaţiilor, medicul poate recomanda administrarea de medicamente antiparazitare pentru a elimina parazitul din organism, analgezice pentru durerile musculare, corticosteroizi pentru reducerea inflamaţiilor din organism sau antiemetice pentru eliminarea senzaţiei de greaţă şi a vărsăturilor.

Prevenţie

Cea mai bună metodă de prevenire a trichinelozei constă în prepararea corectă a cărnii de porc. Specialiştii recomandă gătirea cărnii de porc la cel puţin 71 de grade Celsius (în acest scop este util un termometru pentru măsurarea temperaturii din interiorul bucăţii de carne) pentru a distruge toate larvele de Trichinella.

O altă metodă de prevenire a trichinelozei constă în congelarea cărnii de porc la cel puţin minus 5 grade Celsius, pentru 20 de zile.

Afumarea, sărarea şi gătitul la microunde nu distrug larvele de Trichinella!

De asemenea, se recomandă spălatul temeinic pe mâini după manevrarea cărnii de porc, precum şi igienizarea tocătoarelor, a cuţitelor şi a altor ustensile folosite pentru tranşarea acesteia.

Sursecdc.gov, healthline.com, mayoclinic.org, msdmanuals.com, medicinenet.com

Articol actualizat în 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?