Tips-uri pentru unghii de invidiat

Unghiile lungi, puternice si sanatoase nu mai reprezinta un mit. Tot ce trebuie sa faci este sa renunti la mituri si la sfaturi nefolositoare!
  • Publicat:
Tips-uri pentru unghii de invidiat
Tips-uri pentru unghii de invidiat

Unghiile lungi, puternice si sanatoase nu mai reprezinta un mit. Tot ce trebuie sa faci este sa renunti la mituri si la sfaturi nefolositoare! La fel ca si coafura si felul in care arata tenul, unghiile fac parte din acea suma de considerente care iti alcatuiesc imaginea. Atat in societate, cat si la job, prima impresie conteaza foarte mult. Astfel, pentru a avea unghii sanatoase si frumoase, nu trebuie decat sa urmezi sfaturile de mai jos:


1) Nu taia sau manipula cuticulele!

Fie ca iti faci singura manichiura, fie ca mergi intr-un salon de infrumusetare, ai grija sa nu tai cuticulele. Ele reprezinta principala modalitate prin care organismul blocheaza intrarea bacteriilor si a germenilor. Odata distrusa aceasta bariera, unghia nu mai este protejata de actiunea nefasta a mediului exterior, si este oricand pasibila de infectii majore in interior. Deasemenea, este important de stiut ca uneori infectiile astfel aparute pot afecta aspectul si sanatatea unghiei pe termen lung.

2) Foloseste cat mai rar sau chiar deloc intaritori pentru unghii!
Produsele de acest fel nu fac altceva decat sa dauneze unghiei, dincolo de recomandarile de pe eticheta. In foarte multe dintre cazuri, intaritorii acestia nu sunt studiati temeinic din punct de vedere stiintific, astfel ca nu se stie foarte clar ce actiuni au asupra tesustului cornos al unghiei. In urma utilizarii, foarte putine persoane au sesizat schimbari benefice in aspectul unghiei, iar cei care au facut-o, aveau unghiile foarte moi si lipsite de vigoare. In mod natural, unghiile sunt flexibile, deci, cine doreste sa le aiba lungi, trebuie sa le fereasca de factorii externi care le-ar putea rupe.

3) Hidrateaza radacina unghiei si cuticulele!
Desi acest procedeu nu are un rol activ in cresterea unghiei, el intervine totusi in hranirea si mentinerea sanatatii unghiei. In acest fel, ele nu se vor mai rupe din cauza deshidratarii, si vor avea un aspect sanatos, alaturi de cuticule. Cea mai buna cale de a hrani unghiile este ungerea acestora cu ulei; astfel se evita zgarierea, ruperea sau exfolierea lor.

4) Ia suplimente pe baza de biotina (vitamina H)!
Cu ocazia mai multor studii stiintifice, s-a dovedit ca aceasta substanta intareste unghiile si le pastreaza tari si viguroase, prevenind ruperea si exfolierea. In urma cercetarilor, se pare ca nici calciul sau flourul nu au vreun rol semnificativ in protejarea unghiilor.

5) Cat mai putine manichiuri la solon
Tot in urma statisticilor si a datelor obtinute de cercetatorii interesati de acest domeniu, se pare ca femeile care sunt cliente fidele la saloane specializate de manichiura au unghiile mai fragile decat cele care fac tratamente de acest fel, ocazional. Chimicalele si substantele abrazive pe care le folosesc manichiuristele dauneaza pe termen mediu si lung unghia. De altfel, riscul de infectii cronice ale radacinii unghiei este mult mai ridicat in cazul celor care isi fac manichiura des. Tocmai de aceea, sfatul cel mai indicat este acela de a avea propria trusa pentru unghii cu care sa le ingrijesti singura, tinand cont de indrumarile de mai sus si de cele care vor urma.

6) Evita acetona si compusii derivati din aceasta!

Toti dermatologii sustin ca acetona pune in pericol sanatatea unghiei. Actiunea acesteia asupra cuticulelor este de deshidratare foarte rapida, iar la nivelul unghiei, solutia patrunde in interior si cauzeaza crapaturi si exfoliere.

7) Nu te spala pe maini prea des si fereste-te de inalbitorii chimici!

Desi spalatul frecvent pe maini este o modalitate foarte buna de distrugere a microbilor si a bacteriilor, daca se exagereaza, poate avea efecte nedorite. Daca serviciul tau este de natura sa iti impuna spalat des, foloseste crema hidratanta de maini. Acest produs hraneste pielea si o mentine sanatoasa, in ciuda factorilor nefasti din jur. Inalbitorii chimici sunt inaimici redutabili atunci cand vine vorba despre aspectul unghiilor. Fie ca vorbim despre detergent de vase, de rufe sau inalbitori activi pentru baie si gresie, foloseste manusi de plastic!

8) Samponul trebuie ales cu atentie!

Produsele cu grad ridicat de risc pentru unghii sunt sampoanele pentru par gras. Menirea lor este aceea de a dizolva fragmentele de sebum prinse de scalp, insa ele anuleaza si hidratarea naturala a unghiilor si cuticulelor. Daca ai unghiile uscate, foloseste un sapun gras dupa spalarea pe cap.

9) Citeste-ti unghiile!

De cele mai multe ori, aspectul nearmonios al unghiilor este pus pe seama factorilor externi care dauneaza sanatatii acestora. Insa, in unele cazuri, efectul poate avea o cauza mai greu de depistat. Astfel, unghiile bolnave pot ridica un semnal de alarma asupra diverselor tulburari fiziologice ale organismului.

* unghii albe: posibile afectiuni hepatice
* jumatate roz, jumatate albe: aposibile afectiuni renale
* unghii galbui si groase, care cresc greu: posibile afectiuni pulmonare
* radacini deschise la culoare: posibila anemie
* unghii cu varfuri galbui, un pic inrosite la baza: posibil diabet.

Noi descoperiri medicale releva faptul ca pana si osteoporoza ar putea fi depistata printr-un examen amanuntit efectuat pe unghie. De curand, s-au descoperit elemente prezente in structurile osoase si in unghii care pot semnala instalarea timpurie a acestei boli care afecteaza extraordinar de multe femei in fiecare zi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Solutii pentru tratarea tenului acneic
Solutii pentru tratarea tenului acneic
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân