Sani frumosi, fara silicon? Medicina viitorului spune ca da!

Obsesia femeilor pentru infrumusetarea sanilor dateaza de sute de ani. In secolul al XVI-lea, europencele isi aplicau o pasta de chimion cu o carpa inmuiata in apa si otet pentru a-si mentine sanii mici si fermi.
  • Publicat:
Sani frumosi, fara silicon? Medicina viitorului spune ca da!
Sani frumosi, fara silicon? Medicina viitorului spune ca da!

In ultimii ani, speranta de viata si de sanatate a omenirii este pusa pe seama unor elemente microscopice pe a caror cercetare se cheltuiesc milioane de dolari. Dar se pare ca fiecare banut merita investitia: celulele stem, caci despre ele este vorba, se anunta a fi cheia functionarii perfecte a inimii, rinichilor si a glandei prostate. Mai mult decat atat, cercetarile din ultimii 10 ani au dus la o mare descoperire: sanii pot fi reconstruiti si chiar mariti cu ajutorul celulelor stem din grasime.

Obsesia femeilor pentru infrumusetarea sanilor dateaza de sute de ani. In secolul al XVI-lea, europencele isi aplicau o pasta de chimion cu o carpa inmuiata in apa si otet pentru a-si mentine sanii mici si fermi. In jurul anului 1800, o combinatie de crema cu un dispozitiv ce semana cu o pompa de desfundat chiuveta promitea cresterea cupei la sutien.

Iar din anul 1940, a inceput nebunia injectarilor cu silicon, cu riscurile de rigoare: inflamatie, granuloame etc. Din fericire, aceasta practica a fost aproape abandonata in anii ’60 cand s-au inventat primele proteze de silicon. Asadar, istoria infrumusetarii sanilor este una presarata cu tot felul de inovatii care culmineaza cu descoperirea potentialului celulor stem din grasime de a mari volumul sanilor.

Grasimea, „gaina cu celule de aur”

In 1999, medicul american Marc Hedrick lucra intr-un cabinet de chirurgie estetica si facea lipoaspiratii. In nenumarate randuri, s-a intrebat daca nu cumva este adevarat faptul ca grasimea extrasa pacientelor contine celule stem, asa cum multi oameni de stiinta banuiau mai demult. Si-a unit fortele cu un alt medic, Min Zhu, care a descoperit ca sangele este un bun combustibil pentru a stimula dezvoltarea celulelor stem in laborator.

In 2001, anuntau in revista Tissue engineering ca au descoperit existenta celulelor stem in grasime. Pentru a putea continua cercetarile, cei doi medici s-au asociat cu Chris Calhoun, care a investit pentru inceput un milion de dolari in studiul grasimii cu celule stem. Se pare ca acestea sunt bine camuflate pe solduri, abdomen si brate. Iar cantitatea lor este una absolut remarcabila: exista o celula stem la 100 de celule adipoase (in maduva osoasa, exista o celula stem la 250 de mii de celule).

Una dintre cele mai importante descoperiri a fost faptul ca medicii au intrevazut posibilitatea de a utiliza celulele stem pentru a restaura circulatia afectata in tesuturi precum muschiul cardiac. Un tesut cu probleme este si acela de la nivelul sanilor dupa o interventie de indepartare a tumorilor. Chimioterapia impiedica hranirea corecta a zonei si astfel, operatiile de reconstructie cu proteze de silicon se fac destul de greu. Asa ca medicilor americani le-a venit ideea sa implanteze celule stem cu grasime pentru a reda forma naturala a sanilor afectati de cancer.

Aparatul de milioane
 
Toate bune si frumoase, insa echipa de medici americani si-a pus problema separarii celulelor stem din tesutul gras. Si au dezvoltat un aparat in valoare de 200 de milioane de dolari care poate separa minunile stem. Apoi, acestea sunt injectate in zona cu probleme. Pacienta nu simte dureri si poate pleca acasa imediat dupa interventie.

Pentru a testa noua tehnologie, medicii americani au injectat celule stem la 20 de japoneze care au fost operate de cancer de san. Se pare ca interesul pentru o astfel de interventie este din ce in ce mai crescut si din cauza numarului mare de persoane care se imbolnavesc de cancer de san (daca in 1975 numarul cazurilor de cancer mamar era de 105 la 100 de mii de femei, in 1999 era de 141 la o suta de mii, iar in prezent a ajuns la 125.)

Este adevarat ca tratamentele s-au imbunatatit, speranta de viata a crescut, iar femeile apeleaza la reconstructie. In plus, exista multe femei care sunt dispuse sa-si extirpeze ambii sani daca descopera ca sunt purtatoarele genelor care arata predispozitia catre cancer.

 
Viitorul este al celulelor stem
 
In 2007, chirurgul japonez Keizo Sugimachi prezenta la un simpozion rezultatele injectarilor cu celule stem si grasime la care s-au supus de buna voie pacientele japoneze. Toate tolerasera bine procedura, nici una dintre ele nu se confruntase cu vreo reactie de respingere, iar 80 la suta dintre ele erau multumite de aspectul estetic al interventiilor.

Dupa un an de la procedura, bustul isi pastrase dimensiunile. De altfel, aceasta situatie reflecta inca un pas important facut de americani: cocteilul de celule stem si grasime nu se resoarbe in timp, asa cum se intampla in majoritatea cazurilor de marire a bustului cu grasime proprie. Practic, grasimile sunt cele care umplu volumul, iar celulele stem le asigura irigarea cu sange ceea ce practic inseamna mentinerea lor pe locul injectat.

Tot japonezele au fost cele care s-au incumetat sa fie primele care isi maresc bustul cu ajutorul celulor stem. Insa medicii spun ca interventia nu este pentru cele care-si doresc un bust impresionant. Se potriveste perfect celor care vor un numar in plus la sutien si vor sa scape de grasimile de pe coapse sau solduri.

La ora actuala, intreaga procedura este in faza de aprobare la FDA (autoritatea americana de reglementare a alimentelor si medicamentelor). Aceasta pentru ca specialistii nu sunt siguri daca, o data ajunse in locul unde a existat tesut malign, celulele stem care dezvolta vase de sange nu ar putea alimenta o noua tumoare.

 
ETAPA 1
Lipoaspiratia
 
Medicii recolteaza grasime de pe abdomen pentru a separa celulele stem. Fiecare seringa extrasa contine aproximativ 50 de grame de grasime. Pentru a umple cavitatea lasata in urma exciziei unui nodul este nevoie de aproximativ 10 seringi de grasime. Jumatate din cantitate este folosita pentru a umple golul, iar cealalta pentru separarea de celule stem. In medie, la 150 de grame de grasime injectata, circumferinta bustului creste cu 4 cm.
 
ETAPA 2
Centrifugarea
 
Grasimea extrasa din abdomen este introdusa intr-un dispozitiv special. Cu ajutorul tehnologiei de ultima ora, celule grase sunt tratate si “spalate” cu enzime. Prin tot acest procedeu, enzimele sparg manunchiurile de celule grase. Pasul urmator la care recurg specialistii este separarea celulelor grase de celulele stem si cele regenerative. Acestea din urma formeaza un cocteil care se combina apoi cu celule grase, formand o suspensie gata de injectare.
 
ETAPA 3
Injectarea 
 
Cu ajutorul altui dispozitiv, medicii injecteaza suspensia de celule, fie in locul de unde a fost indepartata o tumoare, fie uniform, in tot sanul, dupa o mastectomie sau in cazul augmentarii bustului. In cazurile de marire, se elibereaza in san, timp de cateva ore, cantitati mici de 15 grame din suspensie. La numai 2 zile de la injectare, celulele dezvolta capilare, iar noul tesut este hranit si oxigenat. Pacientele pot pleca acasa imediat dupa interventie.
 

Fragment din articolulul publicat in editia 60 (ianuarie-februarie 2011) a revistei Ce se intampla, Doctore?

Cteste si: Adio silicoane si cicatrici! Marirea sanilor prin injectare cu grasime proprie, solutia pentru sani perfecti!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
De acum, coafura se mentine 24 de ore!
De acum, coafura se mentine 24 de ore!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”