O manichiură impecabilă, cu alegeri inspirate

Graţie dezvoltării ameţitoare a industriei dedicate înfrumuseţării unghiilor, ajungem să nu ne mai observăm adevărata stare a unghiilor, aproape veşnic acoperite cu produse de stilizare ori culori "care se poartă". Totuşi, ar trebui să le monitorizăm constant aspectul pentru a evita problemele.
  • Publicat:
O manichiură impecabilă, cu alegeri inspirate

Graţie dezvoltării ameţitoare a industriei dedicate înfrumuseţării unghiilor, ajungem să nu ne mai observăm adevărata stare a unghiilor, aproape veşnic acoperite cu produse de stilizare ori culori „care se poartă”. Totuşi, ar trebui să le monitorizăm constant aspectul pentru a evita problemele.

Sunt prea moi? Le întărim cu produse speciale. Sunt îngălbenite, au o culoare mai ciudată? Le acoperim complet cu ojă! Se exfoliază uşor şi nu pot creşte? Aplicăm rapid extensii, gel acrilic, unghii false ş.a.m.d. Unghia însă absoarbe toate aceste substanţe, deşi pare o barieră puternică în calea lor.

Şi asta pentru că unghia este hidrofilă, adică poate absorbi chimicalele ce se dizolvă în apă, inclusiv toxinele din lacul de unghii, gelurile de protecţie sau de întărire şi înfrumuseţare a unghiilor, extrem de practice şi în trend.

Deşi ne place să avem mereu manichiura şi pedichiura puse la punct, din perspectiva medicilor, aceasta nu este mereu un lucru bun, mai ales dacă îngrijirea regulată a unghiilor şi „înfrumuseţarea” permanentă presupun multe produse specifice industriei cosmetice moderne.

Substanţele la care trebuie să apelaţi cu măsură

Unele dintre aceste produse pot conţine toluen, formaldehidă, oxibenzonă sau dibutil ftalatul (DBP), acestea fiind cele mai cunoscute substanţe toxice care se găsesc în lacul de unghii şi produsele de diluare sau îndepărtare a acestuia.

Toluenul este un derivat din benzen, se foloseşte ca diluant pentru vopselurile industriale, iar expunerea cronică la acesta poate determina anemie, scăderea numărului celulelor sanguine, afectarea ridichilor, ficatului şi afectarea unui eventual făt.

De aceea, în special gravidele trebuie să fie extrem de atente la eticheta produselor pentru unghii întrucât este dovedit că poate fi periculos pentru embrionul uman. Formaldehida şi DBP sunt substanţe cancerigene, incriminate în generarea infertilităţii la animale, iar la feţii de sex masculin determină afectarea puternică ale aparatului genital (testicule, prostată, veziculă seminală) şi chiar formarea de tumori.

În plus, formaldehida usucă placa unghială. Aceste substanţe sunt interzise în UE din cauza toxicităţii lor, însă în România se mai comercializează încă astfel de produse.

Am observat că pe la noi mai există un obicei, acela de a aplica oja fetiţelor, la mâini şi picioare. Medicii recomandă cu stricteţe să vă abţineţi de la acest obicei, chiar dacă vi se pare simpatic. Organismul copiilor este mai sensibil şi efectele negative apar chiar dacă oja e folosită rar.

Problemele nu se opresc aici

Unghiile fragile, care se rup din senin sau se exfoliază mai întâi, urmate de pierderea colţurilor, pot trăda diferite deficienţe, de la  fier la zinc şi vitamine din complexul B. O cură de vitamine dedicate, îmbogăţite şi cu oligoelemente, mai ales siliciul şi sulful, pot corecta defectul, un element mineral responsabil de întărirea unghiei.

Fenomenul se mai întâlneşte şi la femeile care nu se hidratează suficient, unghiile şi pielea extremităţilor (mâini, tălpile picioarelor) fiind primele care suferă de acest deficit.

Rehidratarea se poate face cu apele minerale carbogazoase natural, bogate în calciu, magneziu, sulf, dar şi cu ajutorul sărurilor minerale de rehidratare, de la farmacie, urmate apoi de o hidratare regulată, permanentă. Vara avem nevoie de 30-35 ml de apă pe kg corp.

Salvarea vine din natură

Pentru a vă proteja unghiile, se recomandă o dietă bogată în alimente care conţin calciu, vitamina D, apă şi sulf, precum varza, fructele de mare, ouăle, ceapa, castraveţii. Atenţie însă la excesul de fibre, nu neapărat la cele din alimentaţia de zi cu zi, ci la suplimentele cu fibre, pentru că acestea, consumate în cantităţi prea mari, perturbă fixarea fierului în organism, afectând şi calitatea unghiilor.

Alternativa sănătoasă la manichiura de „salon” o reprezintă manichiura 100% naturală, ce poate fi practicată şi acasă, dar şi la unele  spa-uri naturiste. Constă în tratarea unghiilor cu ulei cald de măsline, urmată de împingerea delicată a cuticulei după o înmuiere prealabilă, pentru a nu crea nici un fel de răni şi portiţa de intrare a germenilor patogeni.

Se taie doar surplusul, ocazional. Aspectul roz, lucios şi frumos al unei unghii sănătoase se poate obţine cu bufferul, după pilirea corectă a unghiei. Bufferul este cunoscut de majoritatea femeilor, însă poate fi utilizat cu succes şi la copii, adolescente şi chiar bărbaţi, atât la mâini, cât şi la unghiile picioarelor, fără a mai fi nevoie să se utilizeze lac.

În plus, bufferul elimină cheratina învechită sau în exces, neregularităţile, închide porii unghiei şi stimulează microcirculaţia de la nivelul patului unghial şi al cuticulei, stimulând o creştere frumoasă a unei unghii sănătoase.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân