Vrei să-ţi albeşti dintii? Iată 8 lucruri pe care nu le ştiai

Aproape toţi pacienţii care trec pragul cabinetului stomatologic întreabă la un moment dat şi de albirea dentară. Iată ce ar trebui să ştii înainte de a decide să-ţi albeşti dintii.
  • Publicat:
Vrei să-ţi albeşti dintii? Iată 8 lucruri pe care nu le ştiai

Aproape toţi pacienţii care trec pragul cabinetului stomatologic întreabă la un moment dat şi de albirea dentară. Îşi doresc un zâmbet frumos, cu dinţi cât mai albi şi aşezaţi perfect, aşa cum îi vedem pe la cei de la televizor. Însă albirea dinţilor nu rezolva toate aceste cerinţe! Iată ce ar trebui să ştii înainte de a decide să-ţi albeşti dintii.

”Mi-aş dori să fie fie foarte clar pentru toţi pacienţii că noi nu recomandăm albirea dentară decât atunci când toate afecţiunile dentare sunt tratate, iar dinţii sunt sănătoşi. Asta înseamnă că pacientul nu trebuie să aibe carii, afecţiuni ale gingiei, probleme infecţioase şi încă un detaliu foarte important – acesta trebuie să aibă o igienă foarte bună şi să ştie că acest lucru înseamnă mult mai mult decât a se spăla pe dinţi”, explica dr. Andra Custura, medic stomatolog Andra Smile. 

1. Vizită la medicul dentist este primul pas

Nu lua decizia finală asupra procesului de albire înainte să te fi consultat medicul dentist. El este cel care decide dacă eşti un bun candidat pentru albire şi tot cu el începi acest proces. ”Cel mai bun moment pentru albire este imediat după igienizarea profesională pentru că atunci suprafaţa dintelui este curată”, explica dr. Andra Custura. O consultaţie ulterioară la câteva săptămâni după îi va arăta medicului dentist dacă ai nevoie de un agent de desensibilizare cum ar fi o fluorida topicala care să te scape de sensibilitatea dinţilor. 

2. Spune nu albirii la salon

Chiar dacă salonul tău estetic preferat este cel mai bun din oraş pentru tratamente faciale sau corporale, nu este cel mai indicat loc pentru albirea dinţilor. ”Există numeroase produse de albire care se vând de cosmeticieni sau în saloane. Saloanele nu au echipamentul necesar pentru a dezinfecta şi steriliza echipamentul, iar cosmeticienii nu au knowhow-ul necesar pentru a executa albirea la standarde înalte.”

3. Alimentaţia afectează rezultatul albirii

Toate alimentele şi lichidele pe care le consumăm afectează într-un fel sau altul dintii noştri. Dacă consumaţi frecvent alimente foarte colorate, cum ar fi sfecla roşie, vin roşu, cireşe, ness, cafea, vişine, căpşuni şi cele care au culoarea foarte puternică e bine să ştiţi că rezultatul albirii dentare va dura mai puţin decât la pacienţii care nu vor consuma aceste alimente. Ţigările/ trabucurile sunt un alt factor care vă pot compromite rezultatul obţinut în şedinţă/ şedinţele de albire. 

4. Aşteptaţi-vă şi la ceva durere

Ştiaţi că în timpul şedinţei de albire pot apărea dureri? ”Da, pot apărea dureri acolo unde aveţi carii şi retracţii gingivale, probleme parodontale nerezolvate, dinţi cu inflamaţii pulpare, de aceea vă recomandăm să rezolvaţi toate acestea înainte de albire. E necesar să ştiţi că albirea poate aduce şi o sensibilitate dentară care va trece treptat, în câteva zile maxim, imediat după şedinţă de albire se va face obligatoriu o flourizare a tuturor dinţilor albiţi”, explica dr. Andra Custura. 

5. Nu folosi pasta de albire a dinţilor zilnic

Pasta de albire a dinţilor poate înlătura petele de tutun, de ceai, cafea, dar folosind-o în fiecare zi poate dăuna dinţilor. ”Pasta de dinţi de albire poate fi prea abraziva dacă este folosită zilnic. Multe produse de acest tip conţin particule abrazive care acţionează asupra smaltului. Pot duce la sensibilitate dentară”, adăugă dr. Andra Custura.

6. Crezi că toţi dinţii sunt la fel

Crezi că este bine să-ţi albeşti toţi dinţii? ”Unii pacienţi nici nu ştiu dacă au coroane de porţelan în gură. Aplicarea produsului de albire poate distruge suprafaţa lucioasă şi îi poate face să arate şi mai rău. În plus am observat ca pacienţii nu ştiu că albirea se va face doar pe dintâi care se văd într-un zâmbet larg al pacientului şi numai pe aceea fata a dintelui pe care o vedem atunci când ne uităm în oglindă”, adăugă dr. Andra Custura. Numai medicul stomatolog poate să-şi dea seama de acest lucru şi te poate sfătui ce dinţi să albeşti şi ce nu. 

7. Nu te speli pe dinţi şi nici nu foloseşti aţa dentară

Dinţii tăi trebuie să fie foarte curaţi înainte de albirea dentară. Spălatul pe dinţi nu este suficient, trebuie să foloseşti şi aţa dentară, pentru că resturile de mâncare interferează cu procesul de albire. ”Orice reziduu pe dinţi va împiedica produsul de albire să acţioneze şi te vei alege cu pete”, completează dr. Andra Custura. 

8. Faci din albire un obicei

Prea multă albire dentară poate să ducă la un rezultat cu totul opus decât ceea ce-ţi doreşti. ”Obsesia pentru dinţii albi poate să ducă la devitalizarea acestora şi de aceea întotdeauna trebuie urmărite indicaţiile medicului. Eu îmi fac albire cam o dată la doi ani şi le recomand şi altora însă, cu responsabilitatea la pachet de a avea grijă de dinţi, de stilul de alimentaţie şi hidratare, de igiena şi nu în ultimul rând de rezolvarea oricărei mici probleme apărute în cavitatea bucală şi stoparea ei în acel stadiu”, completează dr. Custura.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Răsfăţ pentru corp şi simţuri
Răsfăţ pentru corp şi simţuri
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”