Ce trebuie să știi despre tratamentul cu toxină botulinică pentru hiperhidroză (transpirație excesivă)

Ce trebuie să știi despre tratamentul cu toxină botulinică pentru hiperhidroză (transpirație excesivă)
Foto: Envato

Hiperhidroza sau transpirația excesivă, așa cum este cunoscută în limbaj popular, este o afecțiune extrem de neplăcută care poate avea un impact direct asupra calității vieții. Hipersudorația poate fi primară, deci neasociată altei boli, sau secundară și atunci trebuie identificată cauza sa și tratată. Atunci când vorbim însă despre hiperhidroza primară, există o soluție medicală extrem de simplă, care poate fi la îndemâna oricui pentru a opri transpirația excesivă la nivelul axilei, palmelor sau tălpilor. Este vorba despre injectarea cu toxină botulinică, care stopează secreția glandelor sudoripare.

Mai multe informații despre tratamentul cu toxină botulinică pentru hiperhidroză aflăm de la dr. Alice Olaru, medic primar chirurgie plastică și reparatorie.

Ce este hiperhidroza?

Hiperhidroza sau transpirația excesivă reprezintă un răspuns exagerat al glandelor sudoripare. Această afecțiune poate fi primară, fără o cauză stabilită, sau secundară unor afecțiuni precum tulburările metabolice, hipertiroidia, diabetul zaharat sau menopauza.

Poate fi afectată orice regiune a corpului, însă de cele mai multe ori, transpirația excesivă apare la nivelul axilelor, palmelor sau tălpilor.

Pentru a pune un diagnostic de hiperhidroză primară, pacientul ar trebui să întrunească următoarele aspecte: transpirația să fie bilaterală și relativ simetrică, să fie atât de intensă încât să afecteze activitățile zilnice, iar simptomele să se manifeste pe o durată de cel puțin 6 luni, fără o cauză aparentă.

În cazul în care aceste criterii nu sunt întrunite, atunci este vorba despre hiperhidroză secundară, iar pacientul este sfătuit să înceapă investigațiile pentru a vedea care este cauza exactă a transpirației excesive. Tratând cauza, va trata și efectul.

În acest sens, medicul de familie ar trebui să ghideze pacientul pentru consultarea specialiștilor potriviți în determinarea cauzei hiperhidrozei secundare.

Impactul psihologic al transpirației excesive

Deși poate fi catalogată drept o afecțiune minoră în comparație cu alte boli grave, transpirația excesivă poate avea un impact psihologic profund, care să afecteze calitatea vieții pacientului.

Hipersudorația de la nivelul axilelor este una dintre cele mai deranjante pentru pacient, deoarece axilele sunt în permanență umede, hainele se pătează și apare mirosul neplăcut. Aceleași lucruri se întâmplă și în cazul tălpilor, iar în acest caz riscul de a dezvolta și alte afecțiuni este destul de mare: ciuperca piciorului, „piciorul atletului”, macerații interdigitale etc.

De asemenea, și persoanele care transpiră excesiv la nivelul palmelor evită să dea mâna cu alte persoane, să manipuleze documente sau să ridice greutăți.

Așadar, în cele mai multe cazuri, această afecțiune are un impact psiho-emoțional major asupra pacientului, ceea ce poate duce la depresie, anxietate, scăderea stimei de sine sau izolare socioprofesională.

Toxină botulinică pentru hiperhidroză

Cel mai eficient și sigur tratament pentru hiperhidroza primară este injectarea de toxină botulinică în zona afectată pentru a bloca transmiterea nervoasă la nivelul glandelor sudoripare, oprind astfel secreția acestora.

Acest lucru nu trebuie să producă îngrijorare pacientului, deoarece termoreglarea nu este afectată, iar celelalte glande sudoripare vor continua să funcționeze, glandele din axile reprezentând sub 2% din totalul glandelor sudoripare existente în organism.

Injectarea cu botox se poate face atât la nivelul axilei, cât și la nivelul palmelor și tălpilor, principiul de funcționare și efectul fiind aceleași.

Cum se realizează procedura, perioada de recuperare postoperatorie

Procedura se efectuează sub anestezie locală topică, cu minim disconfort și durează aproximativ 10-15 minute. Se injectează o anumită cantitate de substanță la nivelul glandelor sudoripare, iar pacientul își poate relua activitățile zilnice normale, cu mențiunea că trebuie să evite efortul fizic intens, băile fierbinți și sauna circa 5-7 zile de la intervenție.

Contraindicații toxină botulinică pentru hiperhidroză

Sunt câteva contraindicații în ceea ce privește injectarea de toxină botulinică, respectiv sarcină, alăptare, boli neurologice severe (miastenia gravis) sau alergie la toxină botulinică.

În rest, orice pacient este eligibil pentru realizarea procedurii de injectare cu toxină botulinică pentru stoparea transpirației excesive.

În cât timp se vor vedea efectele tratamentului și pentru ce durată

Efectul apare între 1 și 2 săptămâni de la intervenție și de obicei durează circa 4-6 luni. Reacțiile adverse sunt inexistente sau minime, pacientul putând prezenta după procedură mici echimoze (vânătăi) sau sensibilitate locală în ziua injectării.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Olaru - Medic primar chirurgie plastică și reparatorie
Dr. Alice Olaru, medic primar chirurgie plastică și reparatorie, a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București în 2012. Perioada de rezidențiat (2012-2017) a fost realizată în cadrul Spitalului Clinic de Urgență București, specialitatea Chirurgie plastică. În ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân