Protecția solară expiră? După cât timp să nu mai folosești produsul

Ce trebuie să știi despre data de expirare a produselor menite să ne protejeze de expunerea la soare și cum îți dai seama că protecția solară a expirat.
  • Publicat:
Protecția solară expiră? După cât timp să nu mai folosești produsul
Foto: envato

Dacă ai prin casă vreun tub de cremă cu protecție solară de-cine-știe-cât-timp, probabil te întrebi dacă o mai poți folosi sau dacă a expirat. Iată ce trebuie să știi despre protecția solară și data expirării.

Protecția solară expiră?

Da, produsele menite să ne protejeze de expunerea la soare expiră. În timp, ingredientele care blochează razele UV se descompun, iar astfel produsul oferă mai puțină protecție. În mod normal, protecția solară ar trebui să țină undeva la trei ani, informează FDA, dar cum nu toate formulele sunt similare, longevitatea lor poate ține și de fsctori precum concentrația de conservanți, stabilitatea la căldură sau lumina directă a soarelui. În aceste cazuri, FDA cere companiilor să menționeze data de expirare pe ambalaj.

Ce se poate întâmpla dacă ai folosit protecția solară expirată?

Dacă nu ai timp să treci pe la magazin pentru a-ți achiziționa un nou produs cu protecție solară cu siguranță vei fi tentată să folosești produsul pe care-l deții deja, dar nu este deloc recomandat, deoarece produsul nu mai acționează la fel și este mai slab. În plus, razele UV pot cauza cancer de piele și lasă urme vizibile de îmbătrânire. Mai mult, conservanții folosiți pentru a preveni apariția bacteriilor, fungilor sau mucegaiului se pot degrada, motiv pentru care este imposibil să crezi că produsul poate fi folosit în siguranță.

Dacă folosești produse de îngrijire contaminate acestea pot duce la infecții superficiale ale pielii precum foliculita sau alte infecții care permit bacteriilor și fungilor să pătrundă în organism.

Cum îți dai seama că produsul a expirat?

Multe dintre produsele de îngrijire au pe ambalaj data expirării, deși nu întotdeauna este ușor de găsit. Dar dacă nu găsești data expirării, iar produsul pe care îl deții are mai mult de trei ani, atunci nu te mai gândi la aplicarea lui pe piele. Mai mult, un alt aspect prin care-ți poți da seama dacă produsul a expirat ține de schimbarea evidentă a culorii sau consistența produsului, informează Academia Americană a Asociației de Dermatologie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân