Tratament intensiv pentru pielea ta după soare!

O vară întreagă te-ai bucurat de soare şi te-ai relaxat pe nisipul fierbinte! Şi, încă, probabil, te dai peste cap să găseşti soluţii pentru a mai fugi un pic la mare.
  • Publicat:
Tratament intensiv pentru pielea ta după soare!

O vară întreagă te-ai bucurat de soare şi te-ai relaxat pe nisipul fierbinte! Şi, încă, probabil, te dai peste cap să găseşti soluţii pentru a mai fugi un pic la mare.

Ai pielea arămie şi totul arată mai bine acum pe tine: şi o rochie albă, vaporoasă şi fusta în tonuri puternice de roz. Iar pudra cu reflexii aurii îţi pune pomeţii în evidenţă! Ai zice că soarele are numai efecte benefice, mai ales dacă ne gândim la sintetizarea vitaminei D şi fixarea calciului în oase.

Există, cum deja ştii, şi multe efecte secundare.

Dermatologii strigă în cor că pielea este prima care are de suferit. Ioana Silvia Simian, medic dermatolog: “Expunerea la soare are un impact puternic asupra organismului nostru, în mare mare parte negativ, dacă facem referire în special la tegument. Pielea suferă din plin la impactul cu ultravioletele de tip A şi B.

Ultravioletele de tip A sunt răspunzătoare de obţinerea bronzului, în timp ce cele de tip B de înroşirea imediată expunerii şi arsura solară”. La baza suferinţei imediate stă o reacţie inflamatorie cu vasodilataţie, ceea ce antrenează pierdere de apă, edem, durere şi usturime, continuă medical dermatolog. Expunerea de lungă durată are ca rezultat bronzul. Asta ştim cu toţii.

Ce nu ştim, poate, este faptul că bronzul se obţine în două etape. “După prima zi de expunere, are loc redistribuirea pigmentului deja existent în piele. Acest bronz dispare rapid. Pigmentarea de durată se obţine după o expunere la soare de cel puţin 3 zile, atunci când se stimulează producerea de melanină. Iar în timp, se produc modificări la nivelul pielii, cu îngroşarea acesteia”. Nu trebuie să uiţi niciun moment că arsura solară, cât şi bronzarea pielii cresc riscul de cancer de piele!

O vară întreagă te-ai bucurat de soare şi te-ai relaxat pe nisipul fierbinte! Şi, încă, probabil, te dai peste cap să găseşti soluţii pentru a mai fugi un pic la mare. 

Şi, totuşi, dacă am călcat strâmb şi ne-am bucurat prea mult de soare, cum este cel mai corect să ne îngrijim pielea? Cum tratăm arsura solară şi cum îngrijim pielea bronzată? Gândindu-mă că cele mai bune răspunsuri mi le poate oferi doar un medic dermatolog, am vorbit, din nou, cu prietena revistei, medicul dermatolog Ioana Silvia Simian care ne-a spus ce este de făcut în astfel de situaţii. În primul rând pielea arsă de soare nu trebuie expusă iarăşi ultravioletelor. Un prosop umezit în apă rece aplicat pe zona de arsură calmează; la fel şi duşurile cu apă rece (nu foarte rece).

După ce aţi ieşit din duş, tamponaţi uşor cu prosopul sau chiar renunţaţi la acesta lăsând pielea umedă; evaporarea apei ajută. Aplicaţi o cremă intens hidratantă când pielea este încă umedă. Se preferă cremele dedicate pielii sensibile, deoarece acestea conţin cele mai sigure formule. Nu aplicaţi creme colorate sau parfumate, pentru că ele pot cauza eczeme iritative, alergice pe pielea expusă soarelui.

Nu aplicaţi spray-uri sau creme cu anestezic deoarece şi acestea pot cauza iritaţii sau alergii. Dacă arsura este mai severă, o cremă cu cortizon slab, aplicată în strat subţire reduce manifestările. Dar aveţi grijă să nu abuzaţi, e mai bine să vă adresaţi medicului. Antiiflamatoarele nesteroidiene (aspirina, ibuprofen) sunt utile după expunerea la soare. Dacă aţi făcut vezicule sau bule pe zona expusă, înseamnă că aveţi o arsură de gradul doi.

Nu le rupeţi, există risc de infecţie locală. Acoperiţi zona de arsură cu haine lejere, faceţi tot posibilul că această să fie ferită de razele soarelui. Nu uitaţi ceea ce este cel mai important, hidrataţi-vă din plin. Pielea arsă pierde prin dilatarea vaselor şi căldură foarte multă apă. Aceasta explică şi hipotensiunea asociată uneori expunerii la soare sau senzaţia că inima bate prea repede.

Pe pielea arsă sau bronzată produsele de gomaj, peeling sunt interzise. Ele pot determina iritaţie severă. La fel, interzise sunt cremele de faţă şi demachiantele parfumate. Apa micelară este cea mai potrivită alegere. Pe timpul expunerii la soare renunţaţi la cremele ce tratează acneea, cele antirid pe bază de retinol sau cele depigmentante, deoarece, folosindu-le, creşteţi riscul de arsură solară şi de iritaţie locală.

Alte recomandări importante

Optaţi pentru cremele pentru bebeluşi. Aplicate în strat gros pe faţă, mai ales în timp ce faceţi duş, fac minuni. Uitaţi de parfumuri, deoarece pe pielea suferindă există riscul să determine iritaţie sau alergii. Nu încercaţi produse minune pe pielea arsă, ignoraţi oţetul, ceaiurile sau sucul unor plante pentru că acestea pot irita mai mult tegumentul. În general, trebuie să acordăm o atenţie specială pielii noastre cel puţin două săptămâni după plajă; astfel, reparăm stricăciunile şi prelungim viaţă bronzului obţinut.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”