Top 5 tratamente fara bisturiu!

Iti doresti sa arati mai tanara cu cativa ani, dar te temi de interventiile chirurgicale costisitoare? Iata ce alternative iti recomandam...
  • Publicat:
Top 5 tratamente fara bisturiu!
Top 5 tratamente fara bisturiu!

Orice femeie se poate gandi la aceste tratamente, fie ca se afla la o varsta la care nu mai este multumita de felul in care arata pielea, fie ca doreste sa isi conserve pentru cat mai mult timp aspectul tineresc al acesteia. Din fericire, aceste tratamente exista, sunt mai putin costisitoare decat interventiile chirurgicale, mai putin intruzive si nu implica drama unei operatii. De aceea, din ce in ce mai multe femei, dar si barbati, apeleaza la solutiile non-chirurgicale de infrumusetare. Totusi, nu orice tratament de acest fel este potrivit oricarei femei. De aceea, pentru a afla care dintre aceste interventii este cea mai potrivita pentru problema pe care o ai, te sfatuim sa citesti pe larg despre fiecare dintre ele.

Botox
Fara discutie, cea mai populara alegere in ceea ce priveste tratamentul antiriduri este toxina botulinica. Tratamentul consta in injectarea unor cantitati reduse de Botox direct in muschiul care sustine pielea ridata. Toxina se ataseaza de capetele muschiului si blocheaza secretia unei substante chimice care determina contractia musculara. Actiunea toxinei este de a relaxa muschiul, oferind pielii o aparenta fina si neteda, care inlocuieste ridurile din acea zona. Se pare ca cea mai buna arie de actiune a toxinei botulinice este partea de sus a fetei, in special zona sprancenelor si cea din jurul ochilor. Ultima tendinta in ceea ce priveste aceasta industria cosmetica este un tratament care conjuga actiunea toxinei cu cea a unor substante de umplere a ridurilor. Combinatia vizeaza obtinerea unor rezultate optime in ceea ce priveste longevitatea tratamentului.

Cat dureaza?
Injectarea cu Botox dureaza in jur de jumatate de ora. Efectul este vizibil pentru 4 pana la 6 luni de zile.

Dupa injectare
Daca vrei rezultate imediate, un tratament de acest fel s-ar putea sa nu fie alegerea cea mai potrivita. Este nevoie de aproximativ o sapatamana pentru a putea observa schimbarile, si pana la o luna pentru a vedea efectul in totalitate.
Efecte adverse
Efectele adverse care ar putea aparea includ sindromul pleoapei cazute, migrene si vertij (ameteli). In timp, au existat si cazuri de persoane care au acuzat slabiciune musculara, dureri locale, inflamari, sensibilitate ridicata si umflaturi in zona unde au fost facute injectiile.

Peeling chimic
Aceasta interventie cosmetica presupune folosirea a numeroase substante si solutii destinate inlaturarii straturilor lezate de piele de pe suprafata tenului. Spre deosebire de tratamentele de exfoliere si de gomaj, peelingul actioneaza in profunzime, inclusiv asupra ridurilor si eventualelor imperfectiuni ale pielii. De asemenea, acest tratament corecteaza defectele de pigmentare a epidermei si rezultatele expunerii prelungite la soare. In plus, imbuntateste si intareste textura pielii si acopera leziunile lasate de acnee. Exista trei tipuri de peeling chimic, acestea fiind: superficial, mediu si adanc. Acestea sunt determinate de durata tratamentului si de natura substantelor folosite. Cu cat este mai adanc, cu atat rezultatele vor fi mai uluitoare. Pielea devine mai ferma, iar numarul ridurilor este diminuat in mod notabil.

Cat dureaza?
Peelingul chimic superficial este usor, rapid si nu ocupa mai mult de 30 de minute din timpul persoanei care a ales sa experimenteze acest tratament. Unele femei nu au nevoie de recuperare in urma interventiei, insa sunt cazuri in care aceasta este imperativa, de scurta durata insa. Pentru rezultate optime, este bine sa fie repetata. Peelingurile medii dureaza intre 30 si 60 de minute, necesita timp de recuperare de 4 pana la 7 zile si isi pastreaza efectul vizibil timp de un an. Un peeling chimic adanc dureaza 2 ore, presupune anestezie si 2 saptamani de recuperare. Efectele sunt permanente, desi exista oricand posibilitatea sa se formeze riduri noi.

Efecte adverse
Efectele secundare care ar putea aparea sunt scoriatiile de la nivelul tenului. Acestea pot surveni doar in urma peelingurilor medii si adanci. Peelingurile adanci pot cauza schimbari permante de culoare a pielii sau inrosirea temporara a tenului.

Injectii antirid
Acest tratament vizeaza umplerea santuletelor cauzate de riduri. Spre deosebire de Botox, care actioneaza asupra muschilor, aceste injectii dau o aparenta de netezime si finete a tenului, prin saturarea spatiilor ridurilor. Aceste tratamente reprezinta cea mai rapida metoda de a intineri aspectul tenului, si nu direaza decat 30 de minute. Multe femei isi pot face injectia dupa-amiaza si pot lua cina in oras in aceeasi seara, aratand cu 10 ani mai tinere. Zona cea mai indicata pentru injectarea antirid este cea de jos a fetei, din jurul gurii si a nasului, a barbiei si a gatului. Substantele folosite variaza, insa nu sunt greu de gasit. Printre cele mai folosite sunt: colagenul (Zyplast, Zyderm), acidul hialuronic (Restalyne, Juvederm, Captique), polimetilmetacrilatul (ArteFill), solutii de acid polilactic (Sculptura) si hidroxilapatit de calciu (Radiesse). Dintre aceastea, cea mai populara alegere este acidul hialuronic.

Cat dureaza?
Toate produsele folosite in tratamente cosmetice de acest fel sunt foarte eficiente, iar injectarea acestora dureaza intre 10 si 30 de minute. Colagenul si acidul hialuronic induc schimbari ale aspectului pielii care dureaza 3 luni, in vreme ce tratamentele cu Restalyne si Juvaderm  dureaza pana la 9 luni, iar cel cu ArteFill este permanent.

Efecte adverse
Posibilitatea aparitiei acestora este redusa, insa au existat cazuri care au reclamat acumularea subcutanata a substantelor folosite in cadrul tratamentului. Acesta acumulare poate cauza, in timp, aparitia granuloamelor (mic nodul cauzat de o inflamatie cronica specifica). Cand injectarile sunt temporare, acumularile de sub piele se dizolva prin injectarea repetata a aceleiasi substante. Cand insa este vorba despre injectarile de tip permanent, granuloamele sunt periculoase, necesitand uneori interventii chirurgicala de rezectie a acestora. Alte afectiuni care survin in urma tratamentelor cosmtice de acest fel sunt necrozari locale ale tesutului. Si in acest caz este nevoie de interventie chirurgicala. Mai exista reactii alergice locale, insa riscul aparitiei acestora este extrem de redus. Daca exista, se manifesta prin inrosirea pielii sau arsuri locale temporare.

Microdermabraziune
Microdermabraziunea este un procedeu important in cosmetologie fiind folosita des in beauty salon sau spa. Microdermabraziunea pielii se realizeaza cu ajutorul cristalelor de corundum (oxid de aluminiu) si are ca obiectiv stimularea regenerarii celulare a pielii prin exfolierea stratului cornos, fiind un tratament anti-imbatranire.

Indepartarea celulelor moarte din stratul superior keratinic al epidermului duce la stimularea diviziunii celulare, accelerarea activitatii celulare, vascularizarea intesa, stimularea sintezei de colagen. Exfolierea  este controlata, microcristalele nu interactioneaza cu celula vie (nu produc alergii) fiind inerte si de o duritate ridicata. Dupa tratament pielea este curata, proaspata, catifelata si bine oxigenata.

Prin microdermabraziune se realizeaza:

   1. reducerea vizibila a ridurilor si ridulilor
   2. reducerea cicatricilor post-acneice
   3. reducerea petelor hiperpigmentare
   4. tratamentul foto-imbatranirii
   5. tratamentul seboreei
   6. tratamentul porilor dilatati

Avantajele microdermabraziunii sunt:

   1. este un procedeu natural
   2. nu este invalidant
   3. nu este dureros (nu necesita anestezie)
   4. poate fi repetat saptamanal (seboree)

Se recomanda ca inainte si dupa tratament cu doua saptamani sa se renunte la produsele cosmetice care contin α si β hidroxiacizi, β caroten, retinol, vitaminele A si E, sa se renunte la expunerea la soare sau solar cu trei saptamani inainte si dupa tratament, sa se foloseasca o crema cu factor mare de protectie solara 60+ ( 2-3 saptamani) si o hidratare adecvata (min 2l/zi).

Depilarea cu laser
Desi nu te va face sa arati mai tanara, te va ajuta sa ai un aspect mai ingrijit si sa iti sporesti increderea in tine. Tratamentul are la baza energia produsa de laser care trece prin piele, fara a vatama, foliculii de par. Aici, aceasta energie este absorbita de melanina (sau pigmenti) in par. Acest fapt, dauneaza cresterii firului de par. Zonele preferate acestei interventii cosmetice sunt fata, zona de deasupra buzei superioare, gatul, obrajii, subratul, spatele, zona abdominala, cea a bikinilor si picioarele. Intrucat firele de par cresc in cicluri, si nu in mod continuu, este nevoie de mai multe sedinte de depilare cu laser. De aceea, cel mai indicat este sa faci 4-8 sedinte in intervaluri de 4 pana la 8 saptamani.

Cat dureaza?
O sedinta poate dura de la 10 minute pana la 2 ore, durata acesteia depinzand de desimea parului din zona vizata.

Efecte adverse
Nu exista efecte adverse cunoscute.

Articol exclusiv online (A. Raicu)

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Fondul de ten - baza frumusetii tale
Fondul de ten - baza frumusetii tale
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân