Rinoseptoplastia, operația 2 în 1: corectează aspectul nasului și deviația de sept

Rinoseptoplastia este operația care îmbină atât rinoplastia, cât și septoplastia. Află care sunt avantajele acestei intervenții.
Rinoseptoplastia, operația 2 în 1: corectează aspectul nasului și deviația de sept
Foto: Shutterstock

Nasul este organul central al feței – pentru unii, o emblemă a personalității lor, în timp ce pentru alții este o parte a chipului detestată și nedreptățită. Odată cu evoluția tehnicilor de chirurgie estetică, nasul a devenit subiectul unor transformări revoluționare. Drept urmare, rinoplastia își păstrează, an de an, poziția de lider în topul cele mai solicitate intervenții chirurgicale din lume.

Și în România rinoplastia este foarte populară, atât în rând femeilor, cât și al bărbaților. Dar această procedură nu este doar o odă adusă esteticii. Atunci când este efectuată în combinație cu septoplastia, rinoplastia poate reda nu doar frumusețea, ci și funcționalitatea nasului. Procedura poartă numele de rinoseptoplastie și, în anumite situații, este recomandată de către medicul chirurg estetician.

Aflăm mai multe detalii de la dr. Cristian Nițescu, medic primar chirurgie plastică și estetică.

Ce rezultate poți obține prin rinoplastie?

Pe scurt, rinoplastia este acel tip de operație care îți poate schimba în bine întregul chip. Un chirurg estetician cu experiență va lua în considerare structura nasului tău, precum și relația acestuia cu fiecare dintre celelalte trăsături ale chipului atunci când face o rinoplastie. Scopul, în toate cazurile, este cel de a păstra un aspect natural al nasului, care să se potrivească bine cu întreaga ta fizionomie.

În general, o rinoplastie poate fi efectuată pentru a aborda o serie de probleme de natură estetică:

  • Mărirea sau diminuarea punții nazale
  • Mărirea sau reducerea lungimii nasului
  • Reducerea dimensiunii sau a lățimii nasului
  • Modificarea dimensiunii foselor nazale
  • Remodelarea vârfului nasului
  • Îmbunătățirea unghiului dintre nas și buza superioară
  • Eliminarea umflăturilor din nas
  • Îndreptarea unui nas strâmb

Chirurgia estetică este o disciplină complexă și plină de subtilități și, de multe ori, aspectul extern al nasului este strâns legat de problemele interne ale acestei structuri. De acestea se ocupă septoplastia.

Când se recomandă septoplastia?

Dacă rinoplastia este o adevărată artă a sculptării exteriorului nasului, septoplastia se concentrează pe anomaliile interne, precum deviația de sept. Septul nazal separă cele două fose ale nasului. Această structură joacă un rol esențial în direcționarea fluxului de aer și în gestionarea respirației tale.

Deviația de sept apare atunci când septul se deplasează într-o parte, ca urmare a unei leziuni sau a unui defect din naștere. O deviație de sept nu trebuie lăsată să avanseze pentru că produce simptome neplăcute: dureri de cap, senzație constantă de nas înfundat, sforăit deranjant și apnee în somn.

Dacă aceste probleme nu te lasă să te odihnești bine, îți provoacă disconfort sau frustrare și îți fac viața de zi cu zi mai dificilă, septoplastia este soluția pentru tine. În cadrul operației de septoplastie, medicul chirurg îndreaptă septul pentru a ameliora problemele de respirație care provin din blocarea pasajului nazal.

Rinoseptoplastia: operația care îmbină ambele proceduri

Uneori, rafinamentul necesită două artificii distincte ca să atingă perfecțiunea. Astfel, există cazuri în care un chirurg consideră că sunt necesare atât rinoplastia, cât și septoplastia. De exemplu, dacă nările trebuie lărgite și septul trebuie îndreptat, ambele proceduri vor fi efectuate în cadrul aceleiași intervenții chirurgicale, procedură numită rinoseptoplastie.

Rinoseptoplastia nu doar că te ajută să îți crești stima de sine, ci îți și îmbunătățește considerabil calitatea vieții. Pe lângă optimizarea respirației, în același tratament se corectează și aspecte care țin de estetica nasului tău.

Dar beneficiile nu se opresc aici, deoarece efectuarea ambelor proceduri concomitent va avea o singură perioadă de recuperare, ca să nu mai vorbim despre avantajele financiare ale efectuării ambelor proceduri deodată.

Ce trebuie să știi despre perioada de recuperare

După o rinoseptoplastie, este normal să apară anumite umflături la nivelul feței. Un sfat important pentru ameliorarea acestora este să dormi într-o poziție mai ridicată.

De obicei, după aproximativ 5-7 zile chirurgul îți va scoate atela și copcile, iar umflăturile se vor ameliora treptat, pe parcursul săptămânilor de după operație.

Iată câteva lucruri pe care ar mai trebui să le cunoști post-operator:

  • Îți va fi dificil să respiri pe nas o perioadă.
  • Este important să renunți la orice activitate fizică intensă în primele 3-4 zile.
  • Trebuie să iei doar medicamentele prescrise de medicul tău.
  • Este vital să menții curată zona din jurul nasului.
  • Poți experimenta sângerări minore în primele 2 zile.
  • Evită să îți sufli nasul în primele 2-3 săptămâni de la operație.
  • Îți vei putea vedea noul nas după circa 7-10 zile de la operație.
  • Este recomandat să îți reiei activitatea profesională cam la 2 săptămâni de la operație.
  • Așteaptă-te la mai multe vizite ulterioare la medic, pentru verificarea progresului.
  • Evită expunerea la soare timp de 3-6 luni și folosește cremă cu factor de protecție solară.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Cristian Nițescu - Medic primar chirurgie plastică și estetică
Dr. Cristian Nițescu este medic primar chirurgie plastică și estetică, doctor în științe medicale și își desfășoară activitatea în cadrul Royal Hospital, fiind și director medical al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, București, timp de zece ani. Are ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân