Pericolul de la salon – ce riști dacă ți se face pedichiura cu instrumente contaminate

  • Publicat:
Pericolul de la salon - ce riști dacă ți se face pedichiura cu instrumente contaminate
Sursa foto: Shutterstock

Pedichiura este la fel de importanta ca manichiura, mai ales că suntem oficial în sezonul cald și ne etalăm picioarele în sandale cochete. Dar trebuie să avem mare grijă unde alegem să ne facem pedichiura!

La salon, pericolul de infecții este foarte crescut, dacă nu sunt corect sterilizate instrumentele. Nici acasă nu suntem ferite de probleme: dacă ne tăiem mult prea scurt unghiile de la picioare, avem toate șansele să ne confruntăm cu unghia încarnată, o afecțiune extrem de dureroasă.

Vezi mai jos ce probleme pot apărea dacă instrumentele de pedichiură nu sunt corect sterilizate.

Pedichiura, doar la saloane care respectă regulile de igienă!

Înainte de a-ți face programare la salon pentru a-ți pregăti pedichiura de sandale, asigură-te că acesta respectă regulile de igienă.

Unghiera, forfecuța, pila, cădița trebuie ținute timp de cel puțin 10 minute în substanțe dezinfectante puternice, care elimină în totalitate bacteriile și alte microorganisme care pot pătrunde în piele. Dacă se folosește un sterilizator autoclav, cu atât mai bine!

Apoi, nu merge la pedichiură dacă ai răni, tăieturi, zgârieturi, indiferent cât de curate și de sterilizate ar fi instrumentele. Bacteriile de pe piele pot pătrunde prin leziune, cauzând astfel infecții, inclusiv cea cu stafilococul auriu.

De evitat și piatra ponce extrem de abrazivă sau alte instrumente metalice care au scopul de a îndepărta pielea moartă de pe călcâie și degetele mari de la picioare.

Regula de bază: dacă te doare, spune-i cosmeticienei să se oprească! Frecarea puternică a acestor instrumente de piele poate duce la răni și sângerare, precum și la un risc crescut de infecții.

Sunt indicate, în schimb, periile sau pilele fine abrazive, care sunt mai blânde cu pielea.

Pedichiura și infecțiile

În cazul în care instrumentele nu sunt corect sterilizate, există riscul crescut să te confrunți ulterior cu infecții ale pielii sau ale unghiei, care pot apărea inclusiv la câteva luni distanță.

De exemplu, infecțiile bacteriene ale unghiei se manifestă la doar câteva zile de la infectare și se manifestă prin roșeață, senzație de căldură, umflături în jurul unghiei sau chiar secreții purulente.

Pe de altă parte, infecțiile fungice se manifestă prin îngălbenirea unghiei și ridicarea acesteia. Simptomele pot apărea chiar și la câteva luni de la ședința respectivă de pedichiură.

Un alt pericol al pedichiurii la salon, la spa sau chiar al scăldatului în piscină este infecția cu virusul HPV responsabil de apariția negilor plantari, care apare la câteva luni distanță.

Acești negi în talpă pot fi extrem de dureroși și provoacă disconfort la mers sau la statul în picioare. Riscul să iei acest virus este mai mare dacă la nivelul tălpilor sau al unghiilor există mici tăieturi, răni sau zgârieturi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”