Motivul surprinzător pentru care unghiile cresc mai repede vara

  • Publicat:
Motivul surprinzător pentru care unghiile cresc mai repede vara
Sursa foto: Shutterstock

Unghiile cresc mai repede în timpul verii, acest lucru având în spate o explicație științifică extrem de simplă. De asemenea, unghia de la degetul mijlociu crește mai repede decât celelalte, motivul fiind însă cu totul altul. Iată ce au descoperit cercetătorii!

Unghiile cresc mai repede vara datorită expunerii la soare

Ritmul de creștere a unghiilor este puternic influențat de alimentație, starea generală de sănătate, sezon și momentul zilei.

Unghiile de la mâini cresc mai repede vara datorită expunerii la soare. Iar corpul uman produce vitamina D în organism ca răspuns la băile solare din timpul zilei, vitamină care ajută la creșterea mai rapidă a unghiilor. Mai departe, vitamina D asimilată ajută la reglarea producției de cheratină, substanță care întărește unghiile și previne exfolierea și ruperea acestora.

De asemenea, un rol important îl joacă și echilibrul hormonal. Potrivit studiilor, unghiile de la mâini cresc mai repede în cazul gravidelor, o posibilă explicație fiind furtuna hormonală prin care trec, dar și vitaminele prenatale pe care sunt nevoite să le ia.

Pe de altă parte, unghiile pot crește mai lent, pot fi mai casante, friabile dacă la mijloc există o carență de fier, o infecție fungică, psoriazis sau o problemă cu circulația sângelui ori o dereglare a glandei tiroide.

De ce crește mai repede unghia la degetul mijlociu

Unghia degetului mijlociu crește cel mai repede dintre toate cele de la mâini. Pe de altă parte, unghiile degetelor mari de la mâini cresc cel mai lent, acest lucru având legătură cu lungimea osului degetului, susțin oamenii de știință.

De asemenea, există și o componentă ereditară implicată în ritmul creșterii unghiilor de la mâini. Potrivit studiilor, dacă ești dreptace, unghia mijlociului de la mâna dreaptă va crește mai repede decât cea de la mâna stângă. Iar dacă ești stângace, unghia mijlociului de la mâna stângă va crește cel mai repede.

Unghiile de la mâini cresc mai repede decât cele la picioare

Dacă credeai că unghiile de la mâini și de la picioare cresc toate în același ritm, iar o programare la salon pentru ambele, o dată pe lună, este suficientă, află că te-ai înșelat!

Unghiile de la mâini cresc de 4 ori mai repede decât cele de la picioare. Motivul pentru care ritmul de creștere a unghiilor diferă nu este pe deplin cunoscut, însă se pare că o legătură, cât de mică, o are și lungimea degetelor. Unghiile de la degetele lungi cresc mai repede decât cele aferente degetelor mai scurte.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân