Acidul mandelic: beneficii pentru piele și contraindicații

Comparativ cu alți acizi AHA, acidul mandelic are o structură moleculară mai mare, fiind ideal persoanelor cu o piele sensibilă.
  • Publicat:
Acidul mandelic: beneficii pentru piele și contraindicații
Foto: shutterstock / Acidul mandelic: beneficii pentru piele și contraindicații

Am făcut cunoștință cu multe ingrediente pentru îngrijirea pielii, printre care și acidul mandelic, care este un acid AHA extras din migdale amare și care promite să facă minuni pentru piele. Comparativ cu alți acizi AHA, acidul mandelic are o structură moleculară mai mare, motiv pentru care este ideal persoanelor cu o piele sensibilă. Moleculele cu cât sunt mai mari, nu au capacitatea de a penetra pielea în profunzime, iar astfel nu există riscul să apară iritații.

Ce efecte are acidul mandelic pentru piele?

Acidul mandelic este cunoscut pentru capacitatea de a preveni apariția acneei, luptă împotriva pigmentării, liniilor fine și ridurilor. Odată cu înaintarea în vârstă, producția de noi celule încetinește, iar dermul, care este făcut din fibre, începe să se subțieze și permite apariția ridurilor și liniilor fine, scrie Clinica Cleveland. Ca exfoliant chimic, acest acid accelerează această prodcție de noi celule și oferă pielii o textură netedă și un aspect luminos.

De asemenea, acest ingredient oferă beneficii similare acidului hialorinic. Atât acidul hialuronic, cât și acidul mandelic conțin compuși antioxidanți și antiinflamatori care ajută la regenerarea celulelor. Ambele se absorb rapid în piele și creează condiții optime pentru absorbția altor serumuri în piele. În plus față de acidul hialuronic, acest acid are proprietăți antimicrobiene și antibacteriene, ideale pentru tipul de piele predispus la apariția acneei.

Cum se folosește?

Acidul mandelic este prezent în multe produse de îngrijire, de la produse de curățare a tenului, până la tratamente pentru scalp. Cel mai important aspect de care să ții cont atunci când îl folosești în rutina de îngrijire este acela de a evita să-l amesteci cu alte produse AHA sau BHA pentru că pot exfolia pielea în exces, iar astfel apar iritații și sensibilitate. Similar altor acizi, este esențial să folosești protecție solară de cel puțin 30, pentru a nu crește sensibilitatea la soare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”