Mâini îmbătrânite? Cum să redai tinerețea pielii

Unele persoane nu acordă suficientă importanță îngrijirii pielii mâinilor. Pentru că mâinile sunt expuse la soare tot timpul anului dar și la diverși factori precum detergenți etc pielea îmbătrânește prematur.
  • Publicat:
Mâini îmbătrânite? Cum să redai tinerețea pielii
Dr Andrei Popa, medic dermatolog, foto arhivă

Prevenția este cheia succesului când vorbim de anti-aging al pielii. De fiecare dată când lucrurile avansează într-un mod negativ procedurile devin mai complexe și mai costisitoare. Asta se întâmplă și în cazul păstrării aspectului tânăr al mâinilor. Despre cum se poate păstra și recupera aspectul tânăr al pielii mâinilor în cabinetele de medicină estetică am stat de vorbă cu dr. Andrei Popa, medic dermatolog.

 

CSÎD: Care sunt metodele cele mai noi pe care dermatologii și chirurgii plasticieni le au acum la dispoziție când vorbim despre rejuvenarea pielii?

Dr. Andrei Popa: Aici putem vorbi foarte mult. Din fericire, plaja de proceduri estetice devine din ce în ce mai vastă. De peste 10 ani de zile laserul CO2 fracționat și ablativ este standardul de aur în ceea ce privește remodelarea colagenului sau a cicatricelor de diferite feluri. Pe scurt în urma injuriei termice provocată se creează un proces reparator ce remodelează și crează colagen nou pentru o perioadă de luni de zile. De asemenea tratamentul cu radiofrecvența fracționată este și el la fel de performant cu o perioadă mai scurtă de recuperare și cu posiblitatea de a-l face în sezonul cald. Iar pentru cei care nu doresc niciun fel de perioada de recuperare, există o procedură ce constă în injectarea cu cristale de calciu care oferă o producție a colagenului pe termen lung odată injectat și integrat în țesuturile proprii.

Ce soluții de întinerire sunt pentru pielea foarte îmbătrânită

CSÎD: Ce se întâmplă, totuși, la doamnele în vârstă?

Dr. Andrei Popa:  În cazurile mai avansate cu pierdere de volum fie la nivelul feței fie la nivelul mâinilor cel mai performant tratament rămâne transferul de grăsime sau lipofillingul. Ce înseamnă aceasta procedură? Simplu, sub anestezie locală se extrage grăsime proprie dintr-o zonă donatoare, se filtrează printr-un instrumentar specializat și se reinjectează în zona cu deficit de volum. Lipofillingul poate fi și subdivizat în nanolipofilling ce ajută foarte mult la retexturarea pielii îmbătrânite prin conținutul bogat de celule stem care duce la o rejuvenare spontană și pe termen lung.

Nu există chirurgie pentru textura și sănătatea pielii

CSÎD: Procedeele de rejuvenare a mâinilor diferă în funcție de vârstă?

Dr. Andrei Popa: Vârsta este mai puțin luată în calcul, ci mai mult stadiul de degradare și de ridare a pielii. Sunt multe cazuri în care mâinile pot îmbătrâni mai repede decât restul corpului în funcție de ce factori agravanți au pre-existat. De exemplu cineva care a fost expus la radiații solare sau agenți chimici cu siguranța va avea probleme mai mari față de cei care s-au protejat de acești factori.
De cele mai multe ori dacă este o persoana trecută de vârsta de 50 de
ani și pielea este într-un proces avansat de ridare ar putea face un procedeu de lipofilling ce îmbină și o reumplere a volumul pierdut dar și o rejuvenare a pielii prin conținutul bogat de celule stem. Dacă este o persoana tânără ce abia s-a instalat o modificare negativă asupra pielii se recomandă proceduri mai ușoare de exemplu: injectarea de cristale de calciu.

CSÎD: Cum putem preveni, sau întârzia, degradarea pielii de pe mâini?

Dr. Andrei Popa: Este foarte importantă prevenția. Însemnând în a utiliza corect cremele cu SPF pentru a ne proteja cât mai mult posibil de radiațiile solare ultraviolete dar și prin a evita pierderile în greutate nesănătoase ce duc la degradarea mai rapidă a colagenului și a fibrelor de elastină.  Este și mai imperios de reținut ca această prevenție trebuie menținută la fel de mult după procedurile estetice pentru a menține cât mai mult timp rezultatele. Nu există chirurgie pentru textura și sănătatea pielii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân