Îngrijirea pielii pe timpul iernii: medic specialist dermatolog explică pas cu pas

Iarna ne bate la ușă și, așa cum bine știm, îngrijirea pielii pe timpul iernii nu se mai seamănă cu rutina din zilele de vară.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Îngrijirea pielii pe timpul iernii: medic specialist dermatolog explică pas cu pas
Foto: pexels

Intrăm cu pași mici în sezonul rece. Mai exact, iarna ne bate la ușă și, așa cum bine știm, îngrijirea pielii pe timpul iernii nu se mai seamănă cu rutina din zilele de vară. Ce schimbări trebuie să facem și ce ingrediente trebuie să avem în arsenalul de skincare ne spune Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog.

Îngrijirea pielii pe timpul iernii

CSID: Care sunt ingredientele vedetă din sezonul rece?

Dr. Dana Bratu: Temperaturile scăzute, frigul, vântul deshidratează pielea și o predispune la eczeme, prurit așa că vom introduce în rutină atât produse care să exfolieze, cât și produse care să hidrateze piele. Exfolierea chimică se face prin retinoizi, acizi de tip alfa sau betahidroxilici (acid glicolic, acid lactic, mandelic sau acid salicilic), iar hidratarea cu humectanți precum acidul hialuronic, glicerină, emolienți precum uleiurile vegetale, unt de shea, siliconi și ocluzivi precum vaselina.

CSID: Cum ar trebui să arate o rutină de îngrijire corectă a pielii pe timpul iernii? Care sunt pașii?

Dr. Dana Bratu: Pe timpul iernii nu trebuie să omitem aplicarea cremei cu ecran solar. Dacă purtăm SPF rezistent la apă sau make-up pe parcursul zilei, seara trebuie să îndepărtăm complet murdăria, sebumul și impuritățile de la suprafața pielii. Din acest motiv recomandăm curățarea în 2 pași: în primul pas efectuăm o îndepărtare a machiajului cu apă micelară, ulei emulsificant sau lapte demachiant urmat de curățarea cu un cleanser (gel sau cremă de spălare) adaptate tipului de ten (normal, gras, uscat, sensibil). Folosim apă călduță, nu fierbinte pentru că aceasta din urmă deshidratează și sensibilizează suplimentar tegumentul. După spălare vom aplica un ser și crema hidratantă (serul nu este obligatoriu, dar ajută în cazul tenurilor foarte uscate) și eventual agenții activi (retinoizi, AHA, BHA, etc.)

CSID: De ce sunt importante aceste schimbări și mai ales de ce nu putem folosi a la long aceleași produse?

Dr. Dana Bratu: Multe paciente spun că simt nevoia să își schimbe des cosmeticele pentru că „se obișnuiește pielea cu ele” și nu mai resimt aceleași beneficii anterioare. Însă acesta este un mit, pielea nu se adaptează produselor, ci mai degrabă nevoile tenului nostru se schimbă sezonier sau în urma influențelor hormonale. Spre exemplu, un ten gras sau mixt poate simți nevoia de mai multă hidratare pe parcursul iernii și atunci produsele care au rolul de a matifia se vor schimba cu produse care atrag și rețin apa în epiderm pentru efectul de emoliere și hidratare.

CSID: Ce ar trebui să evităm astfel încât temperaturile scăzute să nu ne afecteze pielea?

Dr. Dana Bratu: Foarte des femeile se confruntă cu dermatite de contact ale mâinilor din cauza frigului. Spălatul des pe mâini și lipsa protejării lor cu mănuși în timpul plimbărilor prin exterior îndepărtează uleiurile naturale de la suprafața pielii, creează fisuri și deshidratează puternic pielea. Din acest motiv pielea devine roșiatică, sensibilă, asociată cu usturime și prurit. Trebuie să hidratăm pielea după fiecare spălare și să evităm produsele foarte degresante; alegem în mod special geluri de curățare care nu au iritanți precum parfum, uleiuri esențiale.

Importanța factorului de protecție

CSID: Vreau să punem puțin accentul pe importanța folosirii factorului de protecție chiar și pe timpul iernii. Multe persoane spun că nu își aplică SPF pentru că nu este soare afară. Haideți să demontăm această idee greșită.

Dr. Dana Bratu: Chiar dacă indicele UV nu mai este la fel de crescut, tot avem riscuri de a dezvolta petele pigmentare, riduri, piele lipsită de fermitate sau chiar și cancer de piele. Persoanele care schiază trebuie să țină cont de faptul că și zăpada reflectă radiațiile UV și pot suferi de arsuri solare. De asemenea, trebuie să reamintim faptul că radiațiile UVA (responsabile de îmbătrânire prematură și cancer de piele) trec inclusiv prin nori sau geamuri. Din acest motiv trebuie să purtăm SPF 50 în fiecare zi a anului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Dana Bratu - Medic specialist dermatolog
Dr. Dana Bratu este Medic Specialist Dermatolog si Director Medical in cadrul clinicilor DermaBeauty. A urmat cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti si a obtinut titlul „Studentul anului in Medicina”, distinctie oferita de Raed Arafat si asociatia V.I.P. S-a ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân