Ingrediente naturale care pot fi dăunătoare pentru piele

Descoperă efectele neașteptate ale unor ingrediente naturale și des întâlnite în produsele de îngrijire pentru piele.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ingrediente naturale care pot fi dăunătoare pentru piele
Ingrediente naturale care sunt dăunătoare pentru piele Sursa foto: Shutterstock

În ultimii ani, ingrediente naturale au devenit din ce în ce mai populare în produsele de îngrijire a pielii. În timp ce unele remedii naturale făcute acasă pot fi ieftine și adesea eficiente, este vital să înțelegi că nu toate tipurile de piele reacționează bine la aceste soluții naturale. Acestea pot deteriora ușor pielea, lăsând pe suprafața ei urme nedorite și durabile. De aceea, tot ceea ce este etichetat ca fiind produse „organice” sau „naturael” nu este întotdeauna benefic pentru organism.

Iată câteva ingrediente comune folosite la remedii naturale făcute acasă pentru îngrijirea pielii, care pot provoca mai mult rău decât bine și ar trebui evitate.

Citrice

Citricele sunt bogate în acid citric, ceea ce le face să fie excelente pentru exfolierea pielii. Cu toate acestea, utilizarea excesivă a produselor cu citrice poate duce la iritații, înroșire și chiar arsuri chimice. De asemenea, citricele pot sensibiliza pielea, în special atunci când este expusă la soare, și pot provoca pete maronii.

Turmeric: ingredientul natural cu cel mai puternic efect antiinflamator cunoscut până acum

Turmericul este un ingredient popular în produsele de îngrijire a pielii datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antibacteriene. Cu toate acestea, utilizarea excesivă a turmericului poate provoca iritații și chiar decolorarea pielii. De asemenea, turmericul poate fi fotosensibil, ceea ce înseamnă că poate sensibiliza pielea la soare.

În plus, acest ingredient natural este de obicei utilizat sub formă de mască facială și poate lăsa o tentă galbenă temporară pe piele. Contactul direct cu pielea poate provoca umflături, roșeață și iritație. Faptul că turmericul este un produs natural nu garantează că va avea efectul dorit sau că este sigur pentru piele.

Menta

Menta este cunoscută pentru proprietățile sale de răcorire și de calmare a pielii. Cu toate acestea, mentolul din mentă poate provoca iritații și uscăciune, mai ales dacă este folosit în cantități mari. Ca și în cazul turnericului și a citricelor, menta poate fi fotosensibilă, ceea ce înseamnă că poate sensibiliza pielea atunci când este expusă la soare.

Mai mult de atât, în cazul folosirii basamurilor de buze cu mentol, acestea sunt considerate ca fiind contra-iritante. În termeni simpli, contra-iritantele reduc inflamația în țesuturile profunde prin inducerea acesteia local. Practic, înlocuiești un tip de inflamație cu altul și, fără dar și poate, acest lucru este dăunător. În acest fel buzele tale se măresc. Mentolul și menta irită buzele, determinând umflarea acestora.

Lavanda, cel mai utilizat și bine cunoscut ingredient natural

Lavanda este utilizată în mod obișnuit în produsele de îngrijire a pielii datorită proprietăților sale de calmare și de reducere a inflamației. Cu toate acestea, utilizarea excesivă a lavandei poate duce la iritații și chiar la uscăciunea pielii. Lavanda conține linalil acetat și limonen, două substanțe care se oxidează când intră în contact cu aerul. Cu cât sunt expuse mai mult la oxigen, cu atât este mai mare riscul ca acestea să provoace iritații și să crească riscul de arsuri solare.

Eucalipt

Nu există dovezi științifice că uleiul de eucalipt prezintă beneficii pentru piele. În schimb, există multe dovezi că uleiul de eucalipt poate cauza dermatită de contact și reacții alergice.

Eucaliptul este un ingredient popular în produsele de îngrijire a pielii datorită proprietăților sale antibacteriene și antifungice. Cu toate acestea, uleiul de eucalipt poate fi prea puternic pentru pielea sensibilă și poate provoca iritații. De asemenea, eucaliptul poate fi da fotosensibilitate, ceea ce înseamnă că poate sensibiliza pielea la soare.

Mușețel

Mușețelul este cunoscut pentru proprietățile sale de calmare și de reducere a inflamației, iar acest lucru este cu totul și cu totul adevărat. Cu toate acestea, unele persoane pot fi alergice la mușețel și utilizarea excesivă a acestuia poate provoca iritații și uscăciunea pielii.

Zahăr

Zahărul este un ingredient popular în produsele de îngrijire a pielii datorită proprietăților sale exfoliante. Cu toate acestea, utilizarea excesiv a produselor cu zahăr poate provoca iritații și zgârieturi ale pielii, ceea ce poate duce la inflamații și la o mai mare sensibilitate a pielii la alte produse sau la factorii de mediu. De asemenea, zahărul poate fi un factor de creștere pentru bacteriile și ciupercile care pot cauza infecții ale pielii.

Mai mult de atât, capacitatea zahărului de a îmbătrâni prematur pielea este printre cele mai dăunătoare consecințe ale sale. Scruburile corporale făcute din zahăr pot distruge colagenul și elastina, proteinele care oferă pielii forma, structura și fermitatea. Pielea ar putea începe să pară îmbătrânită, lăsată, uscată și lipsită de viață.

Chiar dacă ingrediente precum citricele, turmericul, menta, lavanda, eucaliptul, mușețelul și zahărul sunt naturale, ele nu sunt întotdeauna sigure sau benefice pentru piele. Este important să utilizați produse de îngrijire a pielii care conțin ingrediente sigure și sănătoase pentru piele, precum vitamina C, acidul hialuronic, niacinamida și extracte din plante cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. De asemenea, este important să solicitați sfatul unui dermatolog înainte de a utiliza produse noi, mai ales dacă aveți pielea sensibilă sau alte probleme ale pielii.

Surse: beautifulwithbrains.com, thinkrightme.com, healthyskinglows.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân