Haine de designer: merită cu adevărat să investești banii?

Pasiunea pentru modă poate atingi culmi înalte și chiar culmile nebuniei. Sunt fashioniști care fac rate sau care strâng ani de zile banii pentru un obiect de la o mare casă de modă. Uneori, nici nu-l poartă.
  • Publicat:
Haine de designer: merită cu adevărat să investești banii?
Haine de designer: merită cu adevărat să investești banii? Foto Mădălina Drăgoi

Nu există persoană pasionată de modă care să nu se fi gândit cel puțin o dată în viață să investească mulți bani într-o piesă vestimentară de designer. Chiar dacă nu și-o permite din punct de vedere financiar. Chiar dacă nu are unde să o poarte. Chiar dacă poate nu este mărimea potrivită. Chiar dacă acea piesă va sta majoritatea timpului într-un dulap. Unele persoane fac rate ca să cumpere o poșetă de la o casă de modă celebră. Altele strâng bani ani de zile ca să strângă poate 5.000 euro pe care să-i investească într-o geantă.

Însă atunci când vorbim despre obiecte de cult, acestea au și valoare sentimentală. Iar simbolistica nu se oprește aici: pentru unii să dețină un obiect de lux înseamnă că au atins un vis, pentru alții acel obiect este ca un ”bilet de intrare” către o altă clasă socială. Pentru alții este confirmarea succesului la muncă. Pentru alții o răsplată sau un cadou pentru perioade grele. Fiecare dă propria însemnătate achizițiilor de obiecte scumpe.

haine de designer
Unele piese de la marile case de modă își dublează valoare în timp. Foto: Retrospectivă Versace, Mădălina Drăgoi

Hainele și accesoriile de la marile casă de modă aduc fericirea?

Însă, unii le văd ca pe investiție. Unele obiecte vestimentare, dar mai ales accesorii își dublează sau chiar triplează prețul în ani. Vezi celebrele poșete: Chanel, Hermes. Altele pot fi lăsate drept moștenire. Dacă te gândești să investești în haine de designer trebuie să ai vedere următoarele aspecte:

  1. Ar putea acea piesă vestimentară să îți schimbe viața în bine?
  2. Designul este unul nemuritor?
  3. Ți se potrivește perfect ca mărime?
  4. Silueta ta este stabilă? Dacă de exemplu, îți dorești să slăbești și investești o sumă mare de bani într-o rochie de designer ca să te motiveze în a slăbi s-ar putea să nu fie cea mai bună idee. Uneori rezultatele se lasă așteptate, iar investiția mare de bani într-o haină pe care nu o porți va aduce și mai mare frustrare.

Unde să găsești haine de designer la prețuri mai mici

Dacă îți dorești o piesă de designer dar încă nu ți-o poți permite ușor, ia în considerare magazinele second-hand, magazinele vintage. Acolo se pot găsi adevărate comori, la prețuri mult mai mici. Unele site-ul consacrate vând doar lucruri care au primit expertiza orginalității din partea unui expert. O idee bună de altfel, pentru a evita hainele de designer fake. Outleturile cu haine de designer – o alternativă foarte bună pentru achiziții la preț bun. Dezavantajul: nu sunt haine și accesorii din colecțiile actuale. Unele branduri nu se pot găsi în astfel de outleturi. Unele piese pot avea mici defecte. Avantaje: prețul mic dar și oportunitatea de a observa dacă designul este încă actual, dacă va avea potențial și în viitor.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân