Care este vârsta minimă pentru operația de rinoplastie

Care este vârsta minimă pentru operația de rinoplastie

Mulți tineri și adolescenți își doresc să apeleze la procedura de remodelare a nasului, fie din motive estetice, fie din motive medicale. Astfel, au apărut pe internet tot mai multe căutări despre „rinoplastie vârstă minimă” și despre costurile asociate.

Care este vârsta minimă pentru operația de rinoplastie

Rinoplastia este o intervenție chirurgicală estetică menită să modifice forma piramidei nazale pentru a obține aspectul dorit. În prezent, această procedură este extrem de populară și printre adolescenți. Indiferent dacă este vorba despre corectarea deviațiilor de sept, repararea fracturilor sau îmbunătățirea aspectului general al nasului, tot mai mulți tineri pot să efectueze operația de rinoplastie fără dificultăți.

Nasul suferă modificări de formă și structură până la vârsta de 15-16 ani la fete și 18 ani la băieți, astfel după această vârstă, când nasul este complet dezvoltat, se poate lua în considerare rinoplastia. Dacă se face o procedură înainte ca nasul să înceteze să crească, aceasta poate avea efecte grave în viitor: poate afecta dezvoltarea restului feței, provocând pacientului comprimarea oaselor pomeților, sau creșterea incorectă a dinților.

Operația trebuie evitată în rândul copiilor sub 15 ani, deoarece anumiți centri nervoși de dezvoltare a nasului, afectează fizionomia feței în perioada de creștere. În cazuri excepționale, cum ar fi malformațiile congenitale sau lovituri grave, operația de rinocorectie se poate face și mai devreme, dar nu garantează o formă sau o mărime finală a nasului.

Cine nu poate beneficia de rinoplastie în rândul tinerilor

Chiar dacă pacientul are vârsta minimă de 15-16 ani, în cazul în care sunt probleme de sănătate la plămâni sau boli de piele locale, se va aștepta până la vindecarea completă pentru a trece la rinoplastie.

Ce corecții pot fi realizate prin rinoplastie

Pentru că adolescenții sunt mai sensibili în ce privește aspectul lor fizic, o rinocorecție le poate aduce mai multe beneficii atât fizic, cât și pe plan mental, eliminând complexele de inferioritate.

  • armonizarea feței – unul dintre motivele cel mai des întâlnit în privința efectuării operației de rinoplastie constă în redimensionarea nasului și, astfel, în armonizarea feței, corectând forma nazală în cazul în care există anumite protuberanțe sau denivelări inestetice;
  • vindecarea deviațiilor nazale – cea mai comună afecțiune cu care tinerii se pot confrunta este chiar deviația de sept, care poate să fie corectată și prin intermediul unei septoplastii, dar și rinoplastii;
  • reducerea sforăitului – una dintre problemele cu care toată lumea se confruntă este chiar sforăitul. Din fericire, prin rinoplastie, acesta este redus la minimum sau ameliorat în totalitate;
  • recăpătarea simetriei nazale – niciun adolescent nu-și dorește să se confrunte cu o asimetrie nazală, care să îi hrănească motivele de complexare și care să îi scadă încrederea în propria persoană. Vestea bună este că rinoplastia reușește să învingă cu succes orice problemă de acest fel.

Ce trebuie să faci înainte de operația de rinoplastie

Înainte de a te hotărî să faci o rinoplastie, este important să ai o consultație cu medicul chirurg care îți va evalua starea generală de sănătate, istoricul medical, alergiile, medicamentele pe care le iei și îți va examina nasul din punct de vedere anatomic și funcțional.

Acesta iti va explica în detaliu ce presupune intervenția, ce rezultate poți obține, ce riscuri și complicații pot apărea și ce trebuie să faci înainte și după operație. De asemenea, va face fotografii ale nasului și îți va arăta cu ajutorul unui program de simulare cum ar putea arăta nasul tău după rinoplastie.

Este important să ai așteptări realiste și să îți exprimi clar dorințele și motivele pentru care vrei să îți schimbi nasul. Medicul chirurg îți va spune dacă obiectivele tale sunt fezabile și dacă rinoplastia este soluția potrivită pentru tine. De asemenea, este important să fii sincer cu medicul chirurg și să îi spui dacă fumezi, dacă bei alcool sau dacă iei alte substanțe care pot afecta vindecarea.

În concluzie, vârsta minimă la care se poate efectua în siguranță această intervenție chirurgicală este de 15-16 ani. Cu toate acestea, trebuie de menționat faptul că procedura efectuată la o vârstă fragedă, poate să impună o intervenție chirurgicală de revizie peste câțiva ani. Cauza este tocmai faptul că nasul poate continua să crească și să își schimbe forma și după operație, astfel că după o anumită perioadă de timp rezultatul poate să nu mai fie unul satisfăcător.

Citește și: Rinoplastia – Tipuri, beneficii, complicații și recuperare după intervenție

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Radu Panțuru - Medic specialist Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă
Dr. Radu Panțuru este medic specialist Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă în cadrul clinicii cu același nume. Membru ACPR( Asociației Chirurgilor Plasticieni din România) SRCE (Societatea Română de Chirurgie Estetică) GMC (General Medical Council UK) ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc