Când este normal să crească sânii la fete? Explică dr. Miruna Ispas

Sânii sunt un simbol al feminității, dar și al maternității. Însă necesită îngrijire specială încă de la apariția lor.
  • Publicat:
Când este normal să crească sânii la fete? Explică dr. Miruna Ispas
Dr. Miruna Ispas, medic specialist radiolog

Orice nodul la sânilor care nu trece odată cu terminarea menstruației, deși marea majoritate de cauza benignă, ar trebui să ne conducă la un consult medical. Dr. Miruna Ispas, medic specialist radiolog explică cum se îngrijesc sânii, dar și aspecte ce țin de momentul în care sânii cresc.

 CSÎD: La ce vârstă încep sânii să crească?
Dr. Miruna Ispas: Sânii încep să crească între 8 și 13 ani, perioada de creștere terminându-se la majoritatea adolescentelor în jur de 17-18 ani.

 CSÎD: La ce semne trebuie să fie atenți părinții fetelor privind creșterea sânilor?
Dr. Miruna Ispas: Atât părinții, cât și fetele ar trebui să cunoască câteva noțiuni simple cu privire la dezvoltarea normală a sânilor, pentru că orice schimbare poate aduce o serie de nedumeriri și griji. Este normal ca primul semn de creștere să fie mici noduli localizați sub mamelon care încep să crească progresiv, este normal să existe dureri ale sânilor în timpul dezvoltării și fecvent se întâmplă ca un sân să creasăa mai mult decât celălalt. Ceea ce nu este normal și trebuie semnalat medicului sunt nodulii simțiți la palpare (mai ales cei care nu dispar după terminarea ciclului menstrual la adolescentele care au avut menarhă), mameloane retractate sau scurgeri mamelonare sangvinolente.

CSÎD: Cresc sânii în același timp?
Dr. Miruna Ispas: Dezvoltarea sânilor debutează în același timp, dar nu trebuie să ne îngrijorăm dacă un sân se dezvoltă mai repede decât altul, acest fapt fiind complet normal și des întâlnit în timpul pubertății.

Atenție, la umflături, noduli ai sânilor

CSÎD: Cum avem grijă de sănătatea sânilor?
Dr. Miruna Ispas:  În primul rand, observarea sânilor este un prim pas pentru prevenirea unor boli grave. Este important să sesizăm dacă există modificări de culoare sau textură la nivelul pielii sau mamelonului, dacă există vreo scurgere din mamelon, mai ales sangvinolentă sau dacă acesta este retractat înăuntru. Pasul următor este autopalparea, care de preferabil este de făcut dupa terminarea ciclului menstrual, atunci când nu mai există tot felul de mici umflături normale pe suprafața sânului. Orice nodul care nu trece odată cu terminarea menstruației, deși marea majoritate de cauza benignă, ar trebui să ne conducă la un consult medical. Și, nu în ultimul rând, controlul sânilor ecografic dacă ne referim la doamnele tinere și mamografic pentru doamnele de peste 40 de ani, sunt pași esențiali în reducerea mortalității prin cancer mamar.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”